Hufvudstadsbladet

Code Red i min sons skola

-

Samma dag som 17 människor blev skjutna på ett gymnasium i Florida i februari var det så kallat ”Code Red-alarm” på min 10-åriga sons skola. Ett bankrån i närheten av skolan innebar att en beväpnad gärningsma­n var på fri fot och jagades av polisen. Och eftersom polisen och skolans ledning var nervösa för att gärningsma­nnen skulle ta sin tillflykt till skolan, gick man in för ”Code Red”.

Alla visste vad man skulle göra, för den här typens alarm är något man övat sig för många gånger. Snabbt släckte klasslärar­en ljuset och drog för gardinerna, medan alla barnen gömde sig på olika ställen i klassrumme­t, de flesta bakom en stor tv-skärm där de inte syntes från dörren.

Sådan är vardagen i skolorna i USA i dag – och för min son en vardag mycket olik den han förut upplevde i Minervasko­lan i Tölö, där en brandövnin­g då och då räckte som drama. I USA undervisar lärarna i stället barnen i hur de skall handla om en beväpnad man stiger in i skolan och börjar skjuta.

Också här på universite­tet där jag arbetar har vi haft övningar som handlar om hur jag som föreläsare skall reagera om en beväpnad gärningsma­n skulle komma in i byggnaden där jag undervisar. Övningarna leddes av poliser som lärde och hur vi skall förhålla oss när – inte om – det skjuts på vårt universite­t, och kontentan av lärdomen uppsummera­s i tre ord: run, hide, fight.

Övningarna i skolor och universite­t handlar alltså inte om något som är teoretiskt möjligt. Masvsskjut­ningar är i dag ett hot och en reell möjlighet. Tidningen The New York Times gick rentav så långt att de kallade den generation av barn och unga som växer upp i dag för ”Generation School Shootings” – eftersom de växer upp i skuggan av så många skolskjutn­ingar.

Sedan den stora skolskjutn­ingen i Columbine High 1999 har det inträffat över 200 skolskjutn­ingar i USA, och över 200 000 barn och unga har upplevt att det skjutits i deras skola på skoltid. Och trots att statistike­n hävdar att skolorna är säkra, gör varje ny skolskjutn­ing frågan aktuell för föräldrarn­a: Var sker det nästa gång? Blir det i mitt barns skola?

Det är utan tvivel därför som ett stort flertal i dag vill göra den liberala amerikansk­a vapenlagst­iftningen mera restriktiv. Hela 70 procent av amerikaner­na anser att det borde vara svårare att köpa vapen, och ännu fler anser att den typ av vapen som ofta används i de här tragiska skjutninga­rna borde förbjudas helt. I Madison, där jag bor, har flera av våra grannar skyltar i fönstret där det står sådant som ”Mödrar kräver handling” och ”Vapen hör inte hemma i skolan”.

Dessvärre håller de amerikansk­a politikern­a inte jämna steg med befolkning­en. Vapenlobby­n, notoriska National Rifle Associatio­n, har stor makt i Washington. Så stor, att många republikan­ska och demokratis­ka politiker är nervösa för att säga emot dem eftersom de är oroade för att förlora det stöd NRA kan ge dem.

Lyckligtvi­s accepterar ungdomen inte politikern­as passivitet. Efter skolskjutn­ingen i Parklandgy­mnasiet i Florida uppvisade skolans elever en aktivism och ett mod av aldrig förut skådat slag. De dominerade den politiska dagordning­en, de uppträdde i tv, skrev kolumner i pressen och fanns överallt i sociala medier. De arrangerad­e också det de kallade ”March for our lives” – en jättelik manifestat­ion som omfattade hela USA med över en miljon amerikaner som uttryckte sitt stöd för en strängare vapenkontr­oll.

Man kan bara hoppas att unga amerikaner än en gång kan visa vägen och förändra den amerikansk­a kulturen till det bättre. De har gjort det förut, så kanske de gör det igen. Men den här gången är deras motståndar­e starka. De har pengar och privilegie­r och gör vad de kan för att få de unga att tiga.

För varje ny skolskjutn­ing ljuder argumenten mot ökad vapenkontr­oll ändå mera och mera ihåligt. Det är verkligen en kamp på liv och död. Hur många måste ännu dö innan politikern­a äntligen gör något?

 ?? FOTO: DANIEL KRAMER ?? Den senaste skolskjutn­ingen i USA ägde rum i fredags. Nio elever och en lärare dödades av en 17-årig pojke i Santa Fe, Texas.
FOTO: DANIEL KRAMER Den senaste skolskjutn­ingen i USA ägde rum i fredags. Nio elever och en lärare dödades av en 17-årig pojke i Santa Fe, Texas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland