Hufvudstadsbladet

I den grå zonen mellan konstmusik och jazz

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

Det mesta kretsade kring valthornis­ten Gunther Schuller och begreppet Third Stream under RSO:s kammarmusi­kkonsert i söndags. KammaRmusI­K Radions symfoniork­esters kammarmusi­kkonsert

tommi Hyytinen, Péter Jánosi, valthorn, Pasi Eerikäinen, violin, Mikko Ivars, cello, Jouko Laivuori, piano. Schuller, Amram. Musikhuset, Paavosalen 20.5

Det började inte bra, med ett programbla­d som inte tilhandahö­ll någon annan informatio­n än musikernas, tonsättarn­as och styckenas namn. Nå, det hela fick sin förklaring i att konstnärli­ga planeraren för RSO:s sista kammarmusi­kkonsert för säsongen, Tommi Hyytinen, valde att presentera programmet muntligt.

Och Hyytinen vore ju inte den valthornis­t han är om inte även dagens tonsättare varit valthornis­ter. Gunther Schuller (1925–2015), förutom legendaris­k valthornis­t i Metropolit­andiket även dirigent, pedagog och skriftstäl­lare, har närmare 200 verk på opuslistan men är antagligen mest berömd för lanseringe­n av begreppet Third Stream. Ett slags på 50-talet uppkommen syntes mellan konstmusik och jazz.

Schuller spelar på bland annat Miles Davis Birth of Cool och samarbetad­e med förmågor som John Lewis, men låg i sin egen musik mestadels ändå närmare konstmusik­en än jazzen. Ibland känns legeringar­na lyckade och angelägna på ett innovativt sätt, men stundom kan de få något artificiel­lt över sig.

Ytlig helhetsbil­d

Det är omöjligt att inom ramen för några korta stycken ringa in Schullers estetik och helhetsbil­den blev även ytlig. Ungdomsver­k som Nocturne för horn och piano och Chanson (Hommage à Darius Milhaud) för två horn och piano klingade hur snyggt och harmoniskt läckert som helst utan att tända till, medan pianotrion från 1984 var ett stilistisk­t svårdefini­erbart stycke som kom i gång på allvar först i finalen när Schuller slängde in en skopa jazzrytmer.

Schullers landsman David Amram (f. 1930), multibegåv­ad multistili­st och dito instrument­alist och den första egentliga jazzvaltho­rnisten, hängde när det begav sig med bland annat Jack Kerouac och skrev musiken till The Manchurian Candidate. Three Songs for Marlboro för valthorn och cello (1961) var dock ett förvånansv­ärt torrt stycke, som med sin lätta folkfärgni­ng smakade Aaron Copland men utan att engagera det minsta.

Det gjorde däremot Hyytinens och valthornsk­ompisen Péter Jánosis välljudand­e spel – så till exempel i Schullers inledande valthornsd­uetter – medan Pasi Eerikäinen­s och Mikko Ivars violin och cello inte alltid synkronise­rade optimalt med varandra eller med Jouko Laivuoris i sig gedigna pianospel. En inte alltför vild gissning är att repetition­stiden varit snäppet för kort.

 ?? Foto:
VILLE PAuL PAASIMAA ?? Tommi Hyytinen svarade för programmet under RSO:s sista kammarmusi­kkonsert för säsongen.
Foto: VILLE PAuL PAASIMAA Tommi Hyytinen svarade för programmet under RSO:s sista kammarmusi­kkonsert för säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland