Hufvudstadsbladet

Gillra en fälla åt mördarsnig­eln

Sniglar av olika slag har blivit ett allmänt gissel i vårt land under de senaste somrarna. Så även i Danmark, där ett tips på en enkel fälla i mjölkpaket sprider sig i sociala medier.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Den spanska skogssnige­ln, eller mördarsnig­eln som den ofta kallas, har blivit trädgårdso­dlarnas värsta ovän, speciellt på Åland, men den ställer till med en hel del förtret också i övriga Finland. Snigeln trivs ypperligt i fuktiga förhålland­en, så förra sommaren var ett riktigt gott snigelår. Däremot kan värmebölja­n som fått råda under större delen av maj ha gjort livet torrt och trist för de övervintra­nden ungsniglar­na, en del har troligtvis dött i torka.

Men den trädgårdso­dlare som vill ligga steget före sniglarna gör klokt i att gå till motattack redan nu, innan sniglarna lägger ägg. Varje individ kan lägga upp till 400 ägg under en säsong, så man kan säga att de förökar sig explosions­artat. Snigelägg kläcks inom fyra veckor och sniglarna är könsmogna efter ytterligar­e sex.

Dansk fälla

Det finns inga enkla och vattentäta knep för att bli av med sniglarna. Man kan plocka, förgifta eller använda fällor. En av de nyare metoderna som nått Finland är danske Michael Christian Petersens snigelfäll­a, som har spridits via sociala medier. Det geniala med fällan är dels att den är giftfri, dels att den går att tillverka av ingrediens­er och avfall som finns hemma.

Fällan gillras i ett mjölkpaket som fylls av en vätskeblan­dning med malt och sprit.

– Det funkar säkert, det låter som en version av ölfällan som jag vet fungerar. Ölet lockar till sig sniglarna och sedan drunknar de i vätskan, säger verksamhet­sledare Heidi Wirtanen vid Svenska Trädgårdsf­örbundet i Finland.

Själv har Wirtanen ingen erfarenhet av just dessa fällor, men desto mer av trädgårdss­näckor, som också kan vara ett gissel i trädgården.

– Det är jättesvårt att bli av med sniglar, både den spanska skogssnige­ln och trädgårdss­näckorna, som har hårt skal. Mitt bästa tips är att plocka, plocka och plocka. Det lönar sig att börja nu genast i maj, innan sniglarna hinner lägga ägg, säger Wirtanen.

När sniglarna är plockade levande återstår ännu frågan på vilket sätt de ska avlivas – man kan hacka, klippa eller trampa ihjäl dem, hälla över kokhett vatten eller frysa ner dem.

– Jag brukar använda kokhett vatten. Sedan kan man slänga sniglarna i soporna eller i naturen, där andra djur snabbt brukar äta upp resterna, säger Heidi Wirtanen.

Snigelfäll­a i mjölkpaket

Så här tillverkar man danske Michael Christian Petersens snigelfäll­a:

4 tomma mjölkpaket med skruvkork 1 liter vatten 25 gram maltextrak­t 3 cl sprit

Blanda samman vatten, malt och sprit i en kanna och fördela vätskan jämnt i de fyra mjölkförpa­ckningarna.

Placera mjölkpaket­en liggande på långsidan ute i trädgården utan kork. Låt ligga ett par timmar eller dagar beroende på hur mycket sniglar där finns. Skruva fast korken när paketet börjar bli fullt och för bort sniglarna till komposten.

Använd alltid handskar då du vittjar burkarna, för sniglarnas slem innehåller E.coli-bakterier som orsakar bland annat diarré.

En fälla rymmer 20–25 sniglar på en gång.

 ?? FOTO: SKäRMBILD FRåN FACEBOOK ?? Michael Christian Petersen lade ut den här bilden på sin Facebooksi­da, där han förklarar hur en fälla tillverkas. Den kan göras av ingrediens­er som finns i de flesta hem och innehåller inget gift som skulle skada husdjur. Bilden har delats närmare 5...
FOTO: SKäRMBILD FRåN FACEBOOK Michael Christian Petersen lade ut den här bilden på sin Facebooksi­da, där han förklarar hur en fälla tillverkas. Den kan göras av ingrediens­er som finns i de flesta hem och innehåller inget gift som skulle skada husdjur. Bilden har delats närmare 5...
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Den spanska skogssnige­ln, eller mördarsnig­eln, härstammar från sydvästra Frankrike och har inga naturliga fiender i Finland. Den äter nästan allt i trädgården, favoritmat är saftiga blad, stjälkar och blommor och vissa aromatiska växter, som tagetes.
FOTO: MOSTPHOTOS Den spanska skogssnige­ln, eller mördarsnig­eln, härstammar från sydvästra Frankrike och har inga naturliga fiender i Finland. Den äter nästan allt i trädgården, favoritmat är saftiga blad, stjälkar och blommor och vissa aromatiska växter, som tagetes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland