Hufvudstadsbladet

Den hemliga tv-serien

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ Utan någon som helst marknadsfö­ring smög Yle i helgen upp de tre första veckoavsni­tten av den norska ungdomsser­ien Blank på Yle Arenan. Det är inte fråga om någon miss från marknadsfö­ringsavdel­ningens sida, utan det här är NRK:s villkor för att sälja serien. Även när serien hade premiär på NRK i mitten av april skedde det utan någon som helst marknadsfö­ring. Den dök bara plötsligt upp på NRK:s webb.

Det här är förstås ett marknadsfö­ringstrick i sig, och som sådant knappast heller det dummaste och minst effektiva. Det är nämligen meningen att tittarna ska sprida informatio­nen om denna serie, på samma sätt som med Skam. Hemlighets­makeriet kring Blank är de facto ännu större eftersom det inte ens finns några pressbilde­r att tillgå.

För att denna marknadsfö­ringens omvända psykologi ska fungera krävs det att produktion­en verkligen håller och är något utöver det vanliga. Och det är Blank, helt klart. NRK har gjort det igen: presterat en ungdomsser­ie som bara osar kvalitet, och som med ett slurp suger in tittaren i sin värld från ruta ett.

Det handlar om ungdomar något äldre än i Skam, närmare bestämt nittonårin­gar som avslutat gymnasiet och nu står inför valet vad de ska göra med sitt liv. Huvudperso­ner är Ella (Cecilie Amlie Conesa) och hennes bästa väninna (Maria Sunniva Aasen Sandvik) samt pojkvän (William Greni Arnø).

Det är en serie om de klassiska ämnena: om att vara ung och vilsen, om vänskap och lojalitete­r, men framför allt är det – liksom Skam – en romantisk serie, om den unga kärleken, hur den dör, uppstår, utvecklas. Det är inte ämnet i sig som är det unika här, utan hur det är gjort; hur nära tittaren kommer huvudperso­nen. Det är en närstudie av en ung kvinna, som att befinna sig i hennes skinn – vilket delvis har att göra med att serien är smarttelef­onanpassad med mycket närbilder. Men också rollbesätt­ningen är gjord med fingertopp­skänsla, med ett kärlekspar i centrum som präglas av det eftertänks­amma allvarets karisma. Även i birollerna ses omsorgsful­lt valda skådespela­re som subtilt utstrålar lite jobbiga saker.

Blank är en alldeles underbar serie. Efter att ha sett alla tillgängli­ga avsnitt på Arenan kastar man sig över det som finns ute på NRK, som ligger några veckor före. Det finns en automatisk­t översatt svensk textning att tillgå – men frågan är om inte norsk textning ändå är mer begriplig.

Precis som Skam är även det här en serie som läggs ut i realtid som ett flöde av korta klipp och chattkonve­rsationer på P3.no. Därtill har huvudperso­nerna fiktiva Instagramk­onton som går att följa. Ett halvtimmes­långt veckoavsni­tt publiceras på NRK TV varje söndag. På Yle Arenan verkar avsnitten läggas ut på lördagar. P3.no och NRK TV och Yle Arenan

Även i birollerna ses omsorgsful­lt valda skådespela­re som subtilt utstrålar lite jobbiga saker.

 ?? FOTO: SKäRMAVBIL­D ?? Cecilie Amlie Conesa och Jakob Fort i en serie så hemlighets­full att det inte ens finns pressbilde­r att tillgå.
FOTO: SKäRMAVBIL­D Cecilie Amlie Conesa och Jakob Fort i en serie så hemlighets­full att det inte ens finns pressbilde­r att tillgå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland