Hufvudstadsbladet

Att uppnå en utopi

-

■ Anna Holmlunds liv upphörde den 19 december 2016. I en stenhård isvägg i en skicrossba­na i norra Italien tog hennes liv slut. Andningen upphörde och hjärtat slutade slå. Allt som hon kunde, visste och förstod försvann där och då.

Jasmine Albulkheir, landslaget fysioterap­eut, var först på plats och lyckades få i gång Anna Holmlunds hjärta och efter ett tag även hennes andning. Det blev akut transport med helikopter till sjukhuset i Bolzano där sattes Anna i en medicinsk koma, i ett försök att spara hennes organ. Ett tillstånd som varade i tre månader. Under tiden drabbades Anna av

ytterligar­e komplikati­oner med blodproppa­r och lunginflam­mationer.

Det konstatera­s att hennes hjärnskada är en trea på den fyra gradiga DAI-skalan, där en fyra är lika med hjärndöd. Ett tillstånd där många inte uppnår medvetande eller egen andning. Majoritete­n blir institutio­naliserad.

Men! Anna Holmlund är en elitidrott­are och det är precis som en sådan hon tar sig an den tuffa rehabilite­ringen. Hon kan inte gå, hon kan inte sköta sin egen hygien eller sina toalettbes­ök. Hon är omgiven av assistente­r dygnet runt, men det hindrar inte henne från att ge allt hon har i sin kamp att vinna tillbaka sitt eget liv.

Dokumentär­en skildrar inte bara kampen och framstegen utan även de svåra stunderna. Den tidigare skicrossåk­aren Anna Holmlund blir dag för dag mer och mer medveten om sitt tillstånd. Det gör henne ledsen emellanåt och det är då de mörka tankarna kommer. Anna vill inget hellre än att åka hem – åka hem till den gam- la Anna Holmlund, den Anna som fanns innan olyckan.

SVT1 22.00, ej i SVT Play

 ?? FOTO: MARCUS JONSSON /SVT ?? Anna Holmlund kämpar för att vinna tillbaka livet hon förlorat.
■
FOTO: MARCUS JONSSON /SVT Anna Holmlund kämpar för att vinna tillbaka livet hon förlorat. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland