Hufvudstadsbladet

Ägg på flera sätt

Vad kom först? Ägget – symbolen för liv, födelse och potential. Eller hönan – den moderliga och produktiva gestalten. Hur det än började är bönderna Diana och Lars Back övertygade om att när hönan får sprätta fritt, så tackar hon med godare ägg.

-

Ett stekt ägg är i sin enkelhet en fullgod snabblunch. Ägg är ett mångsidigt och näringsrik­t livsmedel som inte bara gör sockerkaka­n fluffig utan passar bra i såväl sallader och soppor som i pastarätte­r och stuvningar. HBL har hälsat på i Backs ekologiska hönsgård.

Det var för ett och ett halvt år sedan som paret Back startade en ekologisk hönsfarm. Valet mellan ekologiskt och icke-ekologiskt var enkelt. De ville bidra med en hållbar och okonstlad produkt, till vad de hoppades var en växande skara konsumente­r.

– Ekologiskt var enda vettiga valet för oss. Smaken är också bättre eftersom växttakten är långsammar­e. Då får man ägg med en mjukare och saftigare arom, säger Lars Back.

Det är redan länge sedan påsken, men varje äggläggnin­g är en högtid för hönorna. De kacklar och sprudlar med entusiasm varje morgon när det är dags fatt fira. Och mitt på dagen är det husmor Diana Back som går och samlar hönornas gåvor, vilka sedan säljs vidare direkt till konsumente­rna.

Pickar och kluckar

Virrig som en höna är ett uttryck som Lars och Diana kan omfatta, men att en hönshjärna skulle vara något negativt håller de inte med om. Får hönor och tuppar chansen att leva ut sina naturliga fasoner är de djur med stor potential. Deras sociala utspel mellan varandra har en livsviktig mening och produkten av det hela är sedan en proteinkäl­la fylld med vitaminer och mineraler.

På Backs bondgård promenerar hönorna och tupparna fritt omkring i goda vänners lag. Till fåglarnas naturliga beteende hör att få picka och krafsa i marken största delen av dagen, för att ibland vila i solen eller ta ett sandbad. När de kacklande djuren kommunicer­ar använder de över 30 olika läten, mest för att varna varandra, men även för att uttrycka sitt humör. Det här är något Diana och Lars sätter stort värde i.

– Man kan verkligen se hur de njuter när de får vara ute och socialiser­a bland bärbuskarn­a, säger Lars.

Direkt till kunderna

Lars berättar hur de i början fick rådet att ersätta sina ettåriga hönor med nya och mera produktion­sdugliga oskulder. Men Lars och Diana vägrar att behandla sina hönor som några äggautomat­er. De kommer att få leva tillsamman­s med sina bönder i många år framöver.

– Så länge någon köper av våra gamla hönors ägg ska vi leverera, säger Lars.

Ännu har Diana och Lars inte kunnat försörja sig uteslutand­e på äggförsälj­ningen. Men det betyder inte att den saknar lönsamhet. De säljer sina ägg direkt till konsumente­rna vid Eggstop i Pedersöre, som har öppet dygnet runt. Och varje vecka packar äggböndern­a skåpbilen full med brickor av ägg och kör till närliggand­e Reko-ringar.

Det allsmäktig­a ägget

Förutom vitamin C och kolhydrate­r, innehåller ägg alla viktiga näringsämn­en. Dessutom är ägget en mångsidig ingrediens vid matlagning. Det kan upphöja en maträtt till skyarna, men även spela rollen som vardagens räddare i nöden – antingen som en hjälpande hand eller rättens hjälte.

Det är svårt att datera när hönan, som vi känner den i dag, kom till. Eller om det var ägget som kom till. Men de ska ha domesticer­ats för 7 000 år sedan. Sedan dess har de med små medel gett människor styrkande föda och lyckats överleva millennium av yttre farhågor. Det är bara hönan som kan ligga stilla och ändå få jobbet gjort, som uttrycket säger.

Inte undra på att ägget symboliser­ar livet i många kulturer och religioner. Hönsägget är en överlevare av otänkbara mått, och ända sedan de gamla grekerna har man undrat: Vad kom först – hönan eller ägget?

Det finns kokt ägg. Och så finns det tusentals andra sätt att tillaga det vita och gula proteinet. Här är tre recept:

Vispa äggula och dijon medan du långsamt häller i oljan. Speciellt i början är det viktigt att ha en stadig hand, nästan så att oljan bara droppar ner medan vispen är på högsta hastighet. Vispa ner getost när du har en fin aioli, och smaka av med kryddorna, citronskal och eventuella färska örter. Välj örter med tanke på vad aiolin ska serveras till.

Aiolin är det perfekta tillbehöre­t till sommarens grillmat!

 ??  ?? Tuppar är kräsna typer. De befruktar inte flockens alla höns, och ger ofta en höna mera uppmärksam­het än de andra. När det är dags för parning lockar tuppen på hönan och valsar runt henne för att imponera.
Tuppar är kräsna typer. De befruktar inte flockens alla höns, och ger ofta en höna mera uppmärksam­het än de andra. När det är dags för parning lockar tuppen på hönan och valsar runt henne för att imponera.
 ??  ?? Aioli med getost.
Aioli med getost.
 ?? Foto: Ebba HÅkaNs ??
Foto: Ebba HÅkaNs
 ??  ?? Ett japanskt ägg i sojasås passar bra i en sallad med nötter.
Ett japanskt ägg i sojasås passar bra i en sallad med nötter.
 ??  ?? Alla ägg från Backs äggfarm säljs direkt till konsumente­rna. Nästan varje torsdag åker Lars i väg med skåpbilen full av ägglådor till Reko-ringen i Vasa.
Alla ägg från Backs äggfarm säljs direkt till konsumente­rna. Nästan varje torsdag åker Lars i väg med skåpbilen full av ägglådor till Reko-ringen i Vasa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland