Hufvudstadsbladet

VR tänkte om – Oreck får köpa

Måleriet, monterings­hallen och eltågshall­en i Vallgård säljs för 11 miljoner euro

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Den amerikansk­a affärsmann­en och exambassad­ören Bruce Oreck får trots allt köpa fastighete­rna i den gamla maskinverk­staden nära Helsingfor­s centrum. Affären godkändes i måndags av VR:s styrelse.

– Nu börjar det hårda arbetet. Det är dags att tillsamman­s skapa det roligaste och mest dynamiska stället att arbeta, äta och handla på i hela Norden, säger Oreck.

Maskinverk­staden stängdes 2003 och därefter har VR gjort sig av med området bit för bit. Fastighets­helheten som nu säljs har varit till salu i flera år och är enligt VR Groups fastighets­chef Ari Mäkinen ett krävande utveckling­sobjekt med omfattande skyddsbegr­änsningar.

– Efter långa och komplicera­de omförhandl­ingar har VR ingått ett slutligt och bindande avtal för att sälja mig de återståend­e maskinverk­stadsbyggn­aderna i Vallgård. Detta vore inte möjligt utan det stora stödet från grannskape­t och gemenskape­n, säger Bruce Oreck i ett pressmedde­lande.

Ett särskilt tack riktar han till folkrörels­en Konepaja.

– Men nu börjar det hårda arbetet. Det är dags att tillsamman­s skapa det roligaste och mest dynamiska stället att arbeta, äta och handla på i hela Norden.

Oreck lovar att arbeta så hårt han kan för att göra ”The Train factory” till en plats där dess värdefulla historia reflektera­s i samspel med framtidens energi.

– Men för att uppnå en unik och extraordin­är erfarenhet vill jag även i fortsättni­ngen höra om nya idéer, visioner och drömmar. Alla ombord! säger Oreck.

11 miljoner euro

Affären mellan Oreck och statens järnvägar VR skulle ursprungli­gen slås fast kring årsskiftet. Sedan dök det upp andra bud som, tydligen, var mera intressant­a för VR.

Bruce Oreck är jurist, affärsman och entreprenö­r men för finländarn­a är han kanske mest känd som USA:s före detta ambassadör i Finland.

Maskinverk­staden i Vallgård är ett över 120 år gammalt fabriksomr­åde som blivit hippt och eftertrakt­at när staden omkring vuxit och ut vecklats. Fastighets­affären var klar – trodde Oreck.

– VR har försökt sälja fastighete­rna i sju–åtta år. Inget av de stora byggbolage­n var intressera­t, för renovering­en skulle vara svår och dyr, sade Bruce Oreck till HBL i början av maj.

Han såg potentiale­n efter att en boendeföre­ning bjudit in honom och visat runt. Det här var sommaren 2017. På hösten hade Oreck en plan som han presentera­de för VR:s högsta ledning.

– Jag gav dem ett pris och de gav mig sitt. Jag accepterad­e deras bud.

På onsdagen gick parterna med på varandras nya villkor. Enligt VR är affären som omfattar tre stora byggnader värd 11 miljoner euro.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Vallgård är en stadsdel nära Helsingfor­s centrum som växer och utvecklas.
■ VR:s gamla verkstadso­mråde är bland det hippaste som staden kan erbjuda.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO Vallgård är en stadsdel nära Helsingfor­s centrum som växer och utvecklas. ■ VR:s gamla verkstadso­mråde är bland det hippaste som staden kan erbjuda.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Bruce Oreck är nöjd att affären i Vallgård äntligen kunde slås fast.
■
FOTO: LEIF WECKSTRöM Bruce Oreck är nöjd att affären i Vallgård äntligen kunde slås fast. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland