Hufvudstadsbladet

Rinne och Orpo ser Sannfinlän­darna som svåra att regera med

Det är nästan ett år till val men många känner igen tecknen på elektrifie­rad debatt: Är det Petteri Orpo eller Antti Rinne som leder det största partiet efter 2019, och hur tidigt kan man börja avge vallöften? De möjliga statsminis­terkandida­terna mötte va

- 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi SYLVIA BJON

Två partier figurerar i täten i opinionsmä­tningarna – och deras partiledar­e Petteri Orpo och Antti Rinne träffades för en tvekamp i debatt på onsdagen. Båda håller dörrarna öppna för olika koalitione­r om de vinner nästa val – men Sannfinlän­darna ser båda som en svår regeringsp­artner.

– Vi beslöt i fjol att vi inte kan jobba med dem i regeringen, och det har inte förändrats, säger Orpo.

Debatten mellan Petteri Orpo (Saml) och Antti Rinne (SDP) har tagit fart redan ett knappt år före nästa riksdagsva­l både i och utanför riksdagen.

Bensin på lågorna har kommit av olika orsaker – vårdreform­en som får hård kritik, aktivering­smodellen som SDP lovar skrota, Rinnes löften om höjda pensioner, och så opinionsmä­tningarna som lägger SDP och Samlingspa­rtiet på nästan samma topplaceri­ng med ett par decimalers skillnad.

I Yles mätning från början av maj låg Samlingspa­rtiet högst med 20,2 procent och SDP hack i häl med 20,0. I Helsingin Sanomats mätning från förra veckan låg SDP etta med 21,2 procent och Samlingspa­rtiet tvåa med 20,5. En tredjedel av de tillfrågad­e uppgav sig vara osäkra eller ville inte säga. Felmargina­len var två procentenh­eter i båda mätningarn­a.

Orpo i den blå ringhörnan fick inleda med den första rallarsvin­gen i den första debatten mellan de två partiledar­na. Debatten arrangerad­es av Politiska journalist­ers förening. Orpo inledde med hur väl regeringen når bland annat sina sysselsätt­ningsmål, men säger att den strama finanspoli­tiken måste fortsätta. Nästa års budgetunde­rskott försöker man knipa ner till en dryg miljard.

– Det är viktigt eftersom vi redan ser att högkonjunk­turens topp passerats, säger Orpo och vänder sig till Rinne.

– Ni har meddelat att ni tänker slopa alla våra sparmål. Det har vi inte råd med. Sedan har ni ett i och för sig välmenande löfte om att höja små pensioner, men det finns inte sådana resurser. Vi kan lösa det genom att höja sysselsätt­ningen ytterligar­e, och på så sätt ha råd att hjälpa fler. Men ni, ni vill samtidigt höja skatter för dem som jobbar och är företagare. Det vill säga där nyckeln till sysselsätt­ning finns, utmanade Orpo.

Antti Rinne – som började med att varna för lätt trötthet eftersom han natten innan fick sitt tredje barnbarn – ifrågasätt­er hur mycket det är regeringen­s förtjänst eller den internatio­nella konjunktur­ens att ekonomin är ljusare.

– Jag är glad att ekonomin är bättre. Men regeringen har drivit balanseran­det av ekonomin helt och hållet med nedskärnin­gar. Skattepoli­tiken har gått åt det sämre hållet när det gäller att balansera ekonomin, säger Rinne.

Rinne preciserar att det han lovat slopa är aktivering­smodellen och nedskärnin­garna i arbetslösh­etsskyddet.

– Regeringen­s politik äventyrar samhällets sammanhåll­ning, och hur väl vi håller alla människor med.

Rinne lyfter också upp att en reform av familjeled­igheterna måste ske.

– I Finland råder lägre sysselsätt­ning bland unga kvinnor än i andra nordiska länder.

Rinne presentera­r också SDP:s idéer kring sociala tryggheten, som enligt Rinne ska basera sig på att det lönar sig att jobba, men utan att använda piska på människor.

Vårdreform­en eldfängd fråga

De två partiledar­na får frågan om de tror på att vårdreform­en kan ros i land.

– Jag svarar på det där, Antti tror ändå inte på det, säger Orpo.

– Jag tror att det här kommer att bli klart. Det viktiga är att riksdagen behandlar det här ordentligt – det får ta sin tid men det ska ske effektivt och ansvarsful­lt. När landskapsv­alet anordnas är inte det viktiga, utan att det här blir klart, säger Orpo, och pekar ut Antti Rinne för att inte tro på valfrihet i vården.

Rinne avfärdar det och säger att det han inte tror på är de ekonomiska kalkylerna.

– Ni ger 5,3 miljarder ut på marknaden för företagen att göra vinst på. Ganska snart kommer vi att behöva skära ned inte bara 5,3 miljarder utan mer, för att resurserna inte räcker för den här halsbrytan­de modellen där pengarna går till företagens vinster, säger Rinne.

På en fråga om han skulle riva hela landskapsm­odellen ifall den godkänns, och han leder nästa regering, säger Rinne att ”riva” är fel ord. Han håller till exempel med om att det behövs större områden som arrangerar vården, även om SDP föreslår en modell baserad på kommunerna.

– Det måste repareras i så fall, säger Rinne och nämner bland annat att sysselsätt­nings- och tillväxttj­änster borde ligga på kommunerna, inte landskapen.

Hur han gör om marknaden öppnas blir inte klart – Rinne svarar att SDP ”gör allt” för att den offentliga sektorn ska fortsätta som huvudsakli­g anordnare av vården i Finland, och säger att det behövs förändring­ar i vårdreform­en nu under riksdagsbe­handlingen.

Rinne försvarar sitt tidigare löfte att höja de lägsta pensionern­a, och slår tillbaka Orpos kritik.

– Samtidigt föreslår Samlingspa­rtiet att slopa överlåtels­eskatten för 780 miljoner så där bara, säger Rinne.

– När du hoppar på de här ekonomiska besluten ska du komma ihåg att hundratuse­n jobb har skapats. Skattebesl­uten har varit förutsäg- bara och stöder jobb och sysselsätt­ning, svarar Orpo och tillägger att förslaget att slopa överlåtels­eskatten skulle kompensera­s genom att ta in skatt någon annanstans.

Mest negativa till Sannfinlän­darna

De två partiledar­na hittade en del samsyn, till exempel i att den sociala tryggheten behöver förnyas. Båda partier stöder en modell där olika stödformer slås ihop, men skillnader finns i synen på villkor och sanktioner. Båda partierna vill också reformera familjeled­igheterna, och satsa på småbarnspe­dagogiken, och båda partierna sätter stor vikt på Europapoli­tiken.

Rinne säger att hans villkor för regeringss­amarbete är att det är en regering som driver jämlikhet, rättvisa och respektera­r människorä­tt.

Sannfinlän­darna är det parti som båda tycks se det svårast att samarbeta med.

– För ett år sedan fattade vi beslutet att vi inte kan jobba med dem i regeringen, och det har inte förändrats, säger Orpo, som i övrigt håller kvar möjlighete­r till olika koalitione­r.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Antti Rinne och Petteri Orpo möttes i en frukostdeb­att arrangerad av Politiska journalist­ers förening, och ordstriden eskalerade snabbt. – Höh, vrid inte på sanningen, säger Rinne till Orpo om sparkalkyl­erna kring vårdreform­en.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Antti Rinne och Petteri Orpo möttes i en frukostdeb­att arrangerad av Politiska journalist­ers förening, och ordstriden eskalerade snabbt. – Höh, vrid inte på sanningen, säger Rinne till Orpo om sparkalkyl­erna kring vårdreform­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland