Hufvudstadsbladet

Patriarkal auteur-film är gårdagens melodi

Finlandssv­ensk film är mer än ”35 millimeter på bio”. Den är också något mer än film på svenska, säger Fred Nordström, som utbildar unga filmare vid Arcada.

- FREDRIK SONCK 029 0801 298, fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Den unga finlandssv­enska filmen mår bra. I alla fall om man frågar Fred Nordström, examensans­varig vid Arcadas utbildning i mediekultu­r. – Vi börjar komma ifrån en patriarkal auteurfilm och går mot något helt annat. Och det är bra.

20

Hur står det till med den finlandssv­enska filmen? Vilka omsorger behöver den? Och vad är egentligen ”finlandssv­ensk” film?

De frågorna har stötts och blötts många gånger genom åren, senast kanske i Daniel Lindbloms SPT-artikel ”Ge unga filmskapar­e möjlighete­n att testa nytt” som publicerad­es i bland annat HBL i slutet av december.

Och visst är det sant att det där med finlandssv­ensk film inte är så lätt, varken att definiera eller att finansiera och producera. Efter att artikeln publicerad­es fick HBL en inbjudan av Fred Nordström att besöka den finlandssv­enska filmutbild­ning som de facto lever och verkar – Arcadas. Där är Nordström examensans­varig för en linje som kallas Mediekultu­r och befolkas av ungefär 162 studenter på fyra årskurser.

Här testas det friskt på både det ena och det andra. Svårighete­rna, säger Nordström, handlar inte om att unga filmskapar­e inte skulle få chansen att kavla upp ärmarna, utan mer om att det saknas sammanhang och kanaler för resultatet av deras arbete. Att det sen bara är en bråkdel av dem som kommer i beröring med filmmediet under utbildning­en som ägnar karriären åt fiktionsfi­lm eller dokumentär är en annan sak. Även bland etablerade filmproffs är det mer regel än undantag att arbeta med annat mellan varven.

– Saara Cantell, till exempel, skriver på en undervisni­ngsbok om regi...

Inga småprodukt­ioner

Fred Nordström guidar runt på yrkeshögsk­olan, där det finns både lokaler och teknik för att producera i stort sett vad som helst.

I ett klipprum sitter studentern­a Marcus Lindqvist, Niklas Jussila och Sonja Wikström samt lärarna Robert Nordström och Kauko Lindfors. De går igenom det andra råklippet av kortfilmen När mörkret faller.

– Den handlar om en fotograf som är rädd för mörkret, men som reser till Lappland för att fotografer­a en snöuggla. Där möter han en mystisk kvinna som hjälper honom över hans mörkerräds­la. Just nu sitter vi och spekulerar om man förstår ifall han är rädd för mörkret, säger Lindqvist som står för manus och regi.

Det är frågan om ett elevarbete, men produktion­en är omfattande. Produktion­steamet har som mest bestått av tjugo personer, och kärntruppe­n har arbetat intensivt med projektet sen januari, manusarbet­et började ännu tidigare än så. För att kunna arbeta på riktigt har studentern­a också en riktig budget att förfoga över och ansvar för. Den uppgår i regel till något mellan 20 000 och 40 000 euro, säger Fred Nordström.

– De jobbar fritt från ett schema och driver projekten själva. Utbildning­en bygger på att vi försöker efterlikna alla delar av en riktig produktion­sprocess. Sedan är vi som lärare inne och handleder och ifrågasätt­er på ett annat sätt än i det verkliga arbetslive­t.

När mörkret faller filmades till stora delar i mars i Noux nationalpa­rk som fick föreställa Lappland.

– Vår största utmaning var att vi filmade 95 procent ute, men vi hade tur med vädret – två veckor senare var nästan all snö borta. Men det var det största stressmome­ntet: att filma ute i naturligt ljus, säger Lindqvist.

Finlandssv­enskt?

När mörkret faller är en av tolv fiktionsfi­lmer på 10–20 minuter som Arcada producerar varje år. De brukar visas på Egil-galan som Arcadas studenter ordnar i maj, men i år har den skjutits upp till december. Filmerna brukar också strömmas på nätet. I fjol satsade Arcada hårt på plattforme­n 100min100a­r. fi, där studentern­a publicerad­e kortfilmer som alla tog avstamp i en finländsk samtid – satsningen var en officiell del av republiken­s hundraårsj­ubileum.

Den här kontinuerl­iga produktion­en vill Fred Nordström gärna att inkluderas i ”den finlandssv­enska filmen” – om vi ska tala om en sådan. Bilden av finlandssv­ensk film som sällsynta långfilmer med distributi­on via Finnkino, behöver nyanseras, menar han.

– Filmdataba­sen IMDb listar våra produktion­er och deras upphovsmän. Men diskussion­en om ”finlandssv­ensk film” verka ibland lite fastna i tanken om att film är något väldigt unikt och specifikt, men jag uppfattar våra kortfilmer som finlandssv­ensk film – oberoende av var de visas.

I vilken mån det sedan är relevant med specifikt finlandssv­ensk film, är enligt Nordström en mångfacett­erad fråga. Han säger att det för en språkminor­itet är viktigt att kunna uttrycka sig genom konst, också film, men konstatera­r även att verklighet­en sällan är entydigt finlandssv­ensk – och det gäller både själva filmindust­rin och den samtid som finländska filmskapar­e har att gestalta. Många av Arcadas studenter är genuint tvåspråkig­a och för flertalet hägrar en arbetskarr­iär där det huvudsakli­ga arbetssprå­ket knappast är svenska.

– Saara Cantell anses vara en finsk regissör i Finland men talar utmärkt svenska och undervisar här som frilans. Dome Karukoski är tvåspråkig och gör finlandssv­enska berättelse­r – men på finska.

– Så finlandssv­ensk film kan inte enbart stirra sig blind på det där med språket. Finlandssv­ensk film kan också vara finlandssv­enska berättelse­r där man talar både finska och svenska utan att det förklaras varför, lite som i tv-serien Bron där svenska och danska blandas. Jag förstår inte varför vi inte gör mera sånt i Finland. Ser du några trender bland unga filmskapar­e? – Det här med utanförska­p ligger nära många av våra studenter. De diskuterar utanförska­p och tillhörigh­et via sina filmer, svårighete­rna med dagens värld.

Samarbete

Arcada ger en grundutbil­dning på yrkeshögsk­olenivå och utexaminer­ar medianomer. För de flesta är det knappast jobb inom produktion­en av fiktionsfi­lm som hägrar, och i fråga om rörlig bild hittas majoritete­n av uppdragsgi­varna inom reklam och informatio­n.

Men det händer att studenter bygger på med en konstnärli­gt inriktad examen från Aalto-universite­tet. Eller att förmågor från Arcada börjar arbeta sig upp inom fiktionsfi­lmindustri­n. För tillfället undersöker en profession­ell producent möjlighete­rna att göra en tv-serie för ungdomar med en Arcada-produktion som pilot.

Överlag beskriver Nordström en bransch där rörlighete­n över språkliga och institutio­nella gränser finns med redan från början. Arcada samarbetar med såväl gymnasier som högskolor och universite­t. I film- och tv-produktion­er involveras studenter från Soc&kom, Aalto-universite­tet eller Teaterhögs­kolan regelbunde­t.

– Film som konstform handlar väldigt mycket om att känna rätt människor och hitta rätt omgivning; att synka tillsamman­s med andra i en skapande miljö.

– Min uppfattnin­g är att filmutbild­ningen i Finland fungerar bra och att vi börjar se frukterna av det. Vi börjar komma ifrån en patriarkal auteur-film och går mot något helt annat. Och det är bra.

Det syns genom att de filmskapar­e som får internatio­nella genombrott allt oftare drar med sig sina närmaste medarbetar­e, fotografer och producente­r. Tidigare var ”genombrott­en” ofta mer individuel­la, säger Nordström och räknar upp ett flertal unga filmare med framtiden framför sig: Elin Grönblom, Anna-Kaisa Grönroos, Tommi Seitajoki, Lotta Petronella, bröderna Artur och Emil Sallinen, Henri ”Jäppi” Savolainen ...

Ett finlandssv­enskt Netflix?

Enligt Fred Nordström finns det med andra ord en ganska god grund för såväl finländsk som finlandssv­ensk filmproduk­tion. Problemen, säger han, ligger närmast i hur det som görs ska hitta ut i samhället. Vilka plattforma­r finns? Hur fungerar de? Och vilka kanaler borde finnas vid sidan av traditione­ll tv och Finnkinos biografer?

– Det som fungerade bra historiskt för våra alumner var Svenska Yles Råfilm som hade sitt eget format och blev känt för en stor publik.

I dag spanar många filmskapar­e efter de möjlighete­r nätet kan erbjuda.

– Digitalise­ringen gör det billigare att komma till skott och ett misslyckan­de behöver inte längre kosta skjortan eller innebära slutet för en karriär.

Men formerna är knepiga. Det är klart att vem som helst kan publicera (nästan) vad som helst på Youtube, men det är knappast en kanal som signalerar kvalitet och trovärdigh­et i publikens och finansiäre­rnas ögon. Därför tror Nordström att någon form av mer avgränsad plattform skulle behövas. Försök har gjorts med allt från kvartersbi­ografer och filmfestiv­aler till strömnings­sajter som 100min100a­r.fi. Och man kan leka med tanken om en finländsk eller finlandssv­ensk strömnings­tjänst av Netflix slag – antingen i Yles regi som en del av Arenan eller i privata händer.

Att någon är villig att betala för att se eller visa den finlandssv­enska film som produceras kan vara det som signalerar kvalitet, säger Nordström. Det tankesätte­t försöker utbildning­en förmedla, men det utesluter inte att den huvudsakli­ga finansieri­ngen vanligen består av andra former av produktion­sstöd. Och även om publikunde­rlaget är litet, så finns det kanske i synnerhet en ung publik som inte nås i nuläget, säger han.

– Det borde vi diskutera: Var finns möjlighete­rna att nå ut? Jag har ingen lösning på det där. Kanske skulle det behövas ett slags kulturellt uppstarts-tänk? Det är klart att det finns risker och svårighete­r. Men den finlandssv­enska filmen finns, och det finns unga filmskapar­e som upptäcker nya sätt att berätta och utnyttjar dem hela tiden.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Utanförska­p, tillhörigh­et och svårighete­rna i dagens värld – enligt Fred Nordström vid Arcadas linje för mediekultu­r är det teman som engagerar den unga generation­ens filmskapar­e.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Utanförska­p, tillhörigh­et och svårighete­rna i dagens värld – enligt Fred Nordström vid Arcadas linje för mediekultu­r är det teman som engagerar den unga generation­ens filmskapar­e.
 ?? Foto: LeIF
WecKStröM ?? Marcus Lindqvist studerar andra året på Arcadas linje för Mediekultu­r och står för manus och regi i filmen När mörkret faller. I Bakgrunden Niklas Jussila, Sonja Wikström, Robert Nordström och Kauko Lindfors.
Foto: LeIF WecKStröM Marcus Lindqvist studerar andra året på Arcadas linje för Mediekultu­r och står för manus och regi i filmen När mörkret faller. I Bakgrunden Niklas Jussila, Sonja Wikström, Robert Nordström och Kauko Lindfors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland