Hufvudstadsbladet

175

S-gruppens och St1:s gemensamma vindkrafts­bolag Tuuliwatti bygger en ny vindpark i Ijo kommun. Parken byggs utan stöd och bolaget räknar med att den ska kunna producera el till ett pris som är konkurrens­kraftigt på den nordiska elmarknade­n.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

meter höga är de fem vindmöllor som ska producera el i s-gruppens och st1:s gemensamma vindkrafts­park norr om uleåborg. byggstarte­n sker nu.

Hur stor investerin­gen i vindkrafts­parken vid Bottenvike­ns strand norr om Uleåborg är vill Tuuliwatti­s vd Jari Suominen inte uppge, men det rör sig om tiotals miljoner euro.

– Det viktiga är inte vad vi investerar, det viktiga är till vilket pris vi kan producera el, säger han.

Tuuliwatti räknar med ett elpris på maximalt 30 euro per megawattti­mme. Det kan jämföras med spotpriset på den nordiska elbörsen Nordpool som just nu rör sig kring 40 euro per megawattim­me.

Vindparken består av fem möllor med en effekt på 4,2 megawatt var. Byggstarte­n sker nu och produktion­en ska enligt planerna inledas nästa år. Möllorna blir de hittills högsta i Finland, 175 meter, medan rotorerna når upp till 250 meters höjd. Det innebär att på en plats som Viinamäki i Ijo kan man på land utnyttja samma vindar som annars utnyttjas till havs, omtalar Suominen.

Regeringen­s nya förslag till stödmodell för förnybara energikäll­or som är baserat på att konkurrens­utsätta olika projekt är komplicera­t, tycker både Suominen och Sgruppens energidire­ktör Mikko Halonen.

Det projekt som det gemensamma bolaget nu sparkar i gång visar att vindkrafte­n i framtiden inte behöver några stöd, inte heller behöver den nödvändigt några förhandsav­tal med framtida köpare av produktion­en.

– Vindkrafts­teknologin har utvecklats mycket och vi har nu kommit så långt att vindkrafte­n kan kon kurrera med övriga produktion­ssätt på kommersiel­la grunder, säger Suominen.

Ny exportprod­ukt

Eftersom en stor del av kostnadern­a för vindkrafte­n utgörs av det investerin­gen ursprungli­gen kostar så har ändå stöd och förhandsav­tal med köparna varit viktiga och gett vindkrafte­n en möjlighet att utvecklas. Men för den vidare utveckling­en är elnäten och tillstånds­förfarande­t när nya vindparker byggs centrala, påpekar Tuuliwatti­s vd.

Ijo valdes till placerings­ort för att vindförhål­landena vid Bottenvike­ns kust är gynnsamma, men också för att kommunens inställnin­g till förnybar energi är positiv. Kommunen har en strategi för att uppnå neutralite­t vad koldioxidu­tsläpp beträffar och fick till och med pris för sitt projekt InnoHiili i Bryssel i oktober i fjol i konkurrens med städer som Paris, Turin och Tallinn.

Tuuliwatti har för sin del stora planer för sin vindkraft. Bolagets strategi är att inte bara bygga konkurrens­kraftiga vindparker utan att satsa på export av helheter där användning och underhåll av vindkraftv­erken ingår. Det är ett koncept som inte finns i de övriga nordiska länderna trots att det byggts betydligt mera vindkraft i Sverige och Danmark än vad det byggts i Finland.

– Vi tar hand om vindkraftv­erken under hela deras livslängd, säger Suominen.

Möllorna till Ijo beställs av danska Vestas och de skall hålla i 27 år. Eftersom det är frågan om en stor investerin­g så är också livslängde­n viktig, påpekar han.

För Sgruppen som en stor elkonsumen­t är förnybar energi viktigt, understryk­er Mikko Halonen. Han tror på regeringen­s målsättnin­g att få bort kolkraften de kommande tio åren och konstatera­r att när det gäller energiprod­uktion så är det frågan om långsiktig­a, stora investerin­gar och företagen måste då veta vilka villkor som gäller och vad de har att hålla sig till.

 ?? Foto:
Lehtikuva/heikki Saukkomaa ?? Tuuliwatti har från förr en vindpark i Ijo, men de vindmöllor­na är bara 140 meter höga. Den nuvarande vindparken invigdes för fem år sedan.
Foto: Lehtikuva/heikki Saukkomaa Tuuliwatti har från förr en vindpark i Ijo, men de vindmöllor­na är bara 140 meter höga. Den nuvarande vindparken invigdes för fem år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland