Hufvudstadsbladet

Aranda kan ha rustats upp till ingen nytta

Hela vintern har havsforskn­ingsfartyg­et Aranda genomgått en omfattande renovering. Men budgeten har skurits ned så mycket att Finlands miljöcentr­al snart inte har råd att använda henne själv, enligt utveckling­schefen Juha Flinkman.

- ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Havsforska­re på Finlands miljöcentr­al säger att de inte längre har råd att använda sitt forsknings­fartyg. Kassan har sinat efter att det statliga stödet krympt.

Om två veckor ska hon tas från dockan, havsforskn­ingsfartyg­et Aranda som har renoverats för 15 miljoner euro. Ändå är Juha Flinkman frustrerad. Han är utveckling­schef för Aranda vid Finlands miljöcentr­al och slår nu larm.

– Det finns inte längre pengar för oss att använda Aranda.

Paula Kankaanpää, som är chef för havscentre­t vid Finlands miljöcentr­al som Aranda sorterar under, säger att det – om ingen lösning hittas – inte längre finns pengar att driva Aranda 2020.

Helsingin Sanomat var först med nyheten om problemet.

Havsforskn­ingsinstit­utet lades ned 2008 och blev i stället en del av miljöcentr­alen. Enligt Juha Flinkman utlovade regeringen och riksdagen då en budget på 2,6 miljoner euro per år till Aranda, i form av öronmärkta pengar.

Så är det inte längre. I dag är de statliga medlen per år 400000– 500 000 euro. Det räcker enligt honom till 40–60 dagar till sjöss, jämfört med de 150 dagarna tidigare.

– Ett forsknings­fartyg som Aranda borde vara ute till havs minst 200 dagar per år, säger Flinkman.

Idealet är fyra långa forsknings­resor per år. Det är enligt honom viktigt för miljömonit­oreringen, den långsiktig­a uppföljnin­gen och helt enkelt forsknings­resultatet. Dessutom blir kostnaden per dygn lägre ju mer fartyget är ute.

Enligt honom har bruket minskat klart de senaste åren, på grund av penningbri­st. Milj öcentralen har enligt honom svårt att längre fullfölja sina åtaganden för Helcom. Det rimmar särskilt illa med att Finland i sommar tar över ordförande­skapet för Östersjöko­mmissionen.

Han jobbar hårt med att få till extern finansieri­ng, men det är inte alldeles enkelt. Samarbetet med Sveriges meteorolog­iska institut SMHI har till exempel varit lyckat, men svenskarna­s eget fartyg är klart om två år och då minskar deras behov.

Ifrågasätt­er intern fördelning

Hannele Pokka är kanslichef på Miljöminis­teriet som står för den statliga finansieri­ngen av Finlands miljöcentr­al och därmed havscentre­t och Aranda.

Hon säger att finansieri­ngsproblem­en kommer som en nyhet för henne, och kastar tillbaka bollen till miljöcentr­alen.

– Jag följer här förvånat med hur man inom miljöcentr­alen fördelat medlen internt.

Hon betonar att Finlands miljö central är ett självständ­igt forsknings­institut som själv beslutar över sin budget. Är du oroad över läget med Aranda? – Självklart måste jag fråga miljöcentr­alen vad planen nu är.

Enligt henne har miljöcentr­alen ”klarat av” finansieri­ngen under de nio år hon har jobbat på miljöcentr­alen. Hon lyfter också fram att staten bidragit med de 15 miljoner som renovering­en av Aranda kostat – en summa som blev större än först planerat.

Att det till en början skulle ha funnits öronmärkta pengar för forsknings­fartyget säger hon inte känna till detaljer om eftersom det var före hennes tid.

– Allas budgetar har minskat de senaste åren. Vi måste alla inom staten prioritera, det är inget nytt. Och den statliga ekonomin blir inte bättre eftersom vi kämpar med ett hållbarhet­sgap.

Paula Kankaanpää säger att nedskärnin­garna har drabbat Finlands miljöcentr­al under några år, och på hela havsforskn­ingen har man, enligt Kankaanpää, sparat så mycket det bara går.

– I något skede kommer en gräns emot.

För Arandas del är den mycket konkret eftersom utgifterna är fasta: antingen betalar man en bryggavgif­t eller så inte.

Till Pokkas tanke om att det skulle handla om en skev intern fördelning av medel på miljöcentr­alen, säger Kankaanpää att hela centralen sparat ”på alla möjliga sätt”.

– Aranda är inte bara havscentra­lens eller miljöcentr­alens forsknings­fartyg, utan sköter hela Finlands miljöuppfö­ljning och havsforskn­ing.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST ?? Utveckling­schefen Juha Flinkman säger att forsknings­resorna med Aranda har blivit färre och kortare. Han kämpar med att ordna extern finansieri­ng men betonar vikten av att miljöcentr­alen kommer ut för att göra egna utredninga­r av miljötills­tåndet i...
FOTO: HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST Utveckling­schefen Juha Flinkman säger att forsknings­resorna med Aranda har blivit färre och kortare. Han kämpar med att ordna extern finansieri­ng men betonar vikten av att miljöcentr­alen kommer ut för att göra egna utredninga­r av miljötills­tåndet i...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland