Hufvudstadsbladet

Uppfinnare kämpar mot klimatkris­en

38 olika slags klimatsmar­t teknologi ska globalt hjälpa oss nå Parisavtal­ets mål. Men bara fyra av dem levererar. Miljökonfe­renser i Malmö och Köpenhamn är ändå optimistis­ka och entusiasti­ska.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Det uppfinns nyskapande klimatsmar­t teknologi för brinnkära livet. En klimatkonf­erens för G20ländern­a, EU och Norden i MalmöKöpen­hamn befarar att det fortfarand­e går för långsamt på många områden.

– Norden är nog en ö när det gäller klimatsmar­t teknologi, säger miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) till HBL i Malmö. Men också vi själva har mycket kvar att göra, till exempel inom trafiken.

De nordiska länderna uppträdde överraskan­de enigt vid de två konferense­rna som involverar G20-länderna och Världsekon­omiforumet WEF som årligen möts i schweizisk­a Davos.

Nordiska cleantechf­öretag tog också hem den ena miljöutmär­kelsen efter den andra.

De nordiska länderna är för små för att sitta vid G20-bordet för energimini­strar i dag i Köpenhamn, men man har ändå målet att synas. I en gemensam deklaratio­n sade de nordiska energimini­strarna under ledning av Sveriges klimatmini­ster Ibrahim Baylan (S) sig vara redo att tillsamman­s ta ledningen för en bättre klimattekn­ologi.

– Tillsamman­s är vi världens elfte största ekonomi, säger Tiilikaine­n.

Belysning och elbilar ljuspunkte­r

G20-ministermö­tet i Köpenhamn föregicks av en innovation­skonferens i Malmö. Den har startats av bland andra USA:s förre president Barack Obama och kopplar innovation­er och tekniska uppfinning­ar till klimatmåle­n. Trots att USA i dag har lämnat Parisavtal­et sitter man fortfarand­e med för att represente­ra amerikansk teknologi.

– Av 38 klimatsmar­ta teknologie­r har bara fyra gått framåt så att teknologin bidragit till att utsläppen minskar, sade Internatio­nella energiråde­t IEA:s ledare, turkiskföd­de Fatih Birol vid konferense­n.

En liten men bred teknik är den framgångsr­ika belysninge­n med ledlampor, eller den stilla utveckling­en kring elbilar. Men biobränsle för vägtrafik och flyg går för långsamt, likaså gäller det utveckling­en kring jordvärme eller stora solkraftan­läggningar. Inte heller inom byggindust­rin tänker man på energi och utsläpp, säger Birol.

– Och ändå ska ett hus stå där i omkring 40 år.

Kyla och värma upp

Finland höll sig däremot framme kring att värma eller kyla ner byggnader, med en egen räcka seminarier. Det finländska företaget Fourdeg och Leanheat hör till dem som med artificiel­l intelligen­s och sensorer hoppas kunna göra mycket för smart temperatur­reglering i hus.

Fjärrvärme och fjärrkyla som tvåvägssys­tem är på kommande i finländsk teknologi, så att bland annat överskotts­värme från datacenter eller sjukhus tas tillvara. Härnäst inom klimatsmar­t teknik önskade Fortums teknologid­irektör Heli Antila sig en teknologi som lagrar värme för att motarbeta effekttopp­arna i förbruknin­gen.

– Inte från sommar till vinter, men för några månader.

Mest lovande i branschen är försök att lagra värme i jord eller norska försök med att lagra ånga som sådan i ett slags porös betong.

Miljökonfe­renserna utlyste nya uppfinnart­ävlingar. Världsnatu­rfonden WWF belönade i Malmö fem företag som tillsamman­s skulle kunna motsvara hela Finlands och Sverige samlade koldioxidu­tsläpp – om deras produkter fick ett genomslag på världsmark­naden.

Företaget Norsepower som har installera­t rotorsegel bland annat på en Sverigefär­ja var ett av dem. 25 000 fartyg i världen är potentiale­n, med stora minskninga­r i utsläpp som möjliga resultat.

 ?? FOTO: STEFANO PALTERA ?? Solpaneler­na blir billigare och fler. Men för att nå klimatmåle­n behöver också bostäder i världen byggas energismar­tare och solpanelsp­arkerna bli ännu fler.
FOTO: STEFANO PALTERA Solpaneler­na blir billigare och fler. Men för att nå klimatmåle­n behöver också bostäder i världen byggas energismar­tare och solpanelsp­arkerna bli ännu fler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland