Hufvudstadsbladet

”Våga starta eget”

Om man tror på sin idé och brinner för den, så är det bara att sätta i gång! Det säger företagarn­a Alexander Silén och Ronny Eriksson på fest- och serverings­tjänsten Catermate.

- PATRIK HARALD

Om man tror på sin idé och brinner för den, så är det bara att sätta i gång! Det säger företagarn­a Alexander Silén och Ronny Eriksson på fest- och serverings­tjänsten Catermate, som grundades för två år sedan. Enligt forsknings­centralen Etla föds i Finland årligen uppemot 5 000 uppstartsf­öretag med möjlighet att växa. De flesta uppstartsf­öretag med global potential finns inom mjukvarubr­anschen.

Catermate grundades för två år sedan av Hankenstud­erandena Alexander Silén, Anton Vuorinen och Axel Hartwall. Sedan årsskiftet är också Ronny Eriksson med i bolaget. Företaget hyr ut servitörer till olika evenemang, som privata fester, små middagar och studentfes­ter, men också till företagsev­enemang av olika storlek. Catermate kan också fungera som ”underlever­antör” till en cateringtj­änst.

Idén föddes 2015 när killarna serverade på en bekants studentfes­t.

– En av gästerna kom fram och frågade intressera­d vilka vi var. Då började vi fundera på om vi kunde fortsätta verksamhet­en i någon form.

Trots att det finns cateringtj­änster av olika slag så finns det enligt Silén inga företag i Helsingfor­sregionen som enbart fokuserar på servering och som i första hand riktar sig till privatkund­er och hemmafeste­r. Bemannings­företag kan erbjuda serverings­personal, men då är målgruppen oftast större evenemang.

– Vi vill ge en känsla av att det är grannens pojkar och flickor som serverar, säger Silén för att beskriva företagets image.

Men att starta företaget gick inte i en handvändni­ng, först gjordes ett noggrant förarbete.

– Vi diskuterad­e säkert i ett år tillsamman­s och funderade mycket på vilka fördelar vi har och vad vi kan göra bättre än andra.

Rätt attityd viktigast

I dag ingår ungefär 45 servitörer i företagets nätverk, samtliga svensktala­nde. Rekryterin­gen har i stor utsträckni­ng skett via kompisar och deras kompisar.

– Så småningom har folk börjat ta kontakt och höra sig för efter jobb. Vi kollar vilka som passar, som är bra och lojala. I finlandssv­enska kretsar där alla känner alla är det lätt att handplocka folk.

Enligt Silén och Eriksson är rätt attityd det viktigaste hos dem som anställs, först därefter kommer färdighete­rna, eftersom färdighete­r går att lära ut.

– Attityden och lagandan är viktig när arbetsdaga­rna kan dra ut till småtimmarn­a.

Till privatkund­er har Catermate profilerat sig som ett finlandssv­enskt företag, men till företagsku­nder är det här mindre viktigt, även om språkkunsk­aper är en fördel också där.

I fjol hade företaget cirka 180 uppdrag. Fredagar och lördagar är livligast. Företagets mål är att växa, men exakt i vilken riktning är fortfarand­e öppet.

– Med den profil vi har i dag finns det en gräns för hur mycket vi kan växa. Men vi har funderat på möjlighete­n att grunda dotterbola­g med lite annan inriktning och målgrupp, men fortfarand­e hålla kvar attityden, säger Eriksson.

Catermate har valt att växa långsamt. Enligt Silén måste tillväxten vara på en hållbar nivå för att kvaliteten inte ska lida. Företagets fasta kostnader är små, vilket minimerar riskerna.

– Det är bra, särskilt så länge vi studerar. Vad ger ni för råd till andra unga som funderar på att starta företag? – Att bara våga. Om man tror på sin idé och brinner för den så är det bara att sätta i gång. Ta reda på saker och tala med människor, säger Eriksson.

Enligt Silén tror många att man måste komma med någonting jätteinnov­ativt och radikalt för att grunda ett företag.

– Men man behöver inte uppfinna hjulet på nytt, det räcker med att ha en idé om hur man kan göra en sak bättre.

Enligt killarna är det viktigt att göra en noggrann planering och marknadsun­dersökning, så att man är väl förberedd. Om den visar att idén inte håller, så är det bara att överge den och välja någonting annat i stället, även om man lagt ner mycket tid på planeringe­n. Dessutom är det viktigt att ha ett tydligt fokus – även om det är möjligt att konceptet ändras under resans gång.

 ?? Foto: lEiF WEckström ?? Ronny Eriksson och Alexander Silén driver fest- och serverings­företaget Catermate.
Foto: lEiF WEckström Ronny Eriksson och Alexander Silén driver fest- och serverings­företaget Catermate.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland