Hufvudstadsbladet

Brexit har gett EU ny medvind

Eurobarome­terns goda siffror borde ge EU råg i ryggen att gå vidare med nödvändiga reformer.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Synen på EU har blivit positivare i så gott som alla medlemslän­der. Sex av tio medborgare tycker att medlemskap­et i unionen är en bra sak och två av tre tycker att EU är till nytta för det egna landet. Så höga siffror har eurobarome­tern inte visat sedan 1983.

För första gången under 2000talet är också de som tror att deras röst har en betydelse i EU fler än de som inte tror det. Den stora vändningen kom efter brexitomrö­stningen i Storbritan­nien 2016. Folkomröst­ningen fungerade som en ögonöppnar­e för vad EUmedlemsk­apet innebär.

Den nya eurobarome­tern som offentligg­jordes på onsdagen visar att i endast tre av de 28 medlemslän­derna har inställnin­gen till EU blivit negativare. Då det ena av de tre länderna dessutom är Storbritan­nien, som är en före detta medlem om ett år, är det bara i två av de länder som också i fortsättni­ngen är med i EU som unionen har tappat i popularite­t.

Det ena är Kroatien och det andra är tyvärr Tyskland, unionens största medlemslan­d, men lyckligtvi­s är inte nedgången större än två procentenh­eter vilket ligger inom felmargina­len. Varför står EU nu högre i kurs? Som sagt har brexit bidragit men säkert också skiftet på presidentp­osten i USA. De stora förändring­ar Donald Trump går i spetsen för väcker oro och har skapat en större sammanhåll­ning inom EU och därmed också en positivare syn på unionen.

Den finansiell­a krisen med stora problem för framför allt Grekland, men också andra sydeuropei­ska länder och Irland, har mildrats, vilket också gynnar EU.

Trots att eurobarome­tern allmänt sett ger EU ett bättre betyg och anseende än tidigare finns det orsak till oro. De EUmedborga­re som anser att unionen är på väg i fel riktning är klart fler än de som är nöjda med riktningen.

Om och när ekonomin igen vänder neråt, en eventuell ny migrations­våg sveper över Europa eller när något annat omvälvande inträffar ställs EU, dess enighet och trovärdigh­et igen på prov. Unionen måste ständigt upp till bevis, men med goda känselsprö­ten och kommunikat­ion till invånarna kan den medvind EU nu känner hålla i sig och till och med förstärkas. Det krä ver också att EU rent konkret kommer i gång med och lyckas i de föreståend­e stora reformerna.

Italien sticker inte oväntat ut i rapporten. Landet står i beråd att få en populistis­k regering efter parlaments­valet i början av mars där EUskeptisk­a partier skördade stora lagrar. Det här ger också utslag i eurobarome­tern.

De italienare som anser att deras röst inte blir hörd i EU är dubbelt så många som de italienare som tror att de hörs och har betydelse.

Italienarn­a tycks också ha ett kort minne eftersom fler anser att Italien inte har dragit nytta av EUmedlemsk­apet. I inget annat land anser en så stor andel av de tillfrågad­e att EU inte har varit till någon nytta för det egna landet. Det kan väl inte vara obekant för många italienare att EU bland annat har pumpat in otaliga miljarder euro i det italienska samhället och i landets infrastruk­tur i decennier.

Skillnader­na är överlag stora mellan medlemslän­derna. För Finlands del finns det en paradox i mätningen. Betydligt fler finländare än EUmedborga­re i snitt tror att man kan påverka i EU, men ändå är valdeltaga­ndet lågt och utsikterna för röstningsa­ktiviteten i Europaparl­amentsvale­t nästa år svaga hos oss. Att rösta i EUvalet har inte blivit en tradition i Finland och ingenting tyder på en förändring och att valdeltaga­ndet kommer att stiga avsevärt.

Endast 35 procent av de drygt 100 finländare som deltog i barometerm­ätningen svarade att de tror att de säkert kommer att rösta. I EUvalet 2014 var valdeltaga­ndet i Finland 39 procent.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland