Hufvudstadsbladet

Presidente­ns högra kind tillhör asylsökand­e

Minns ni Sadiq Bahrooz, som flydde Afghanista­n och till slut fick asyl i Finland efter beslut i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n? Nu finns han förevigad som en del av porträttet på president Sauli Niinistö, närmare bestämt hans högra kind.

- 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi JENNY BäCK

Porträttet på president Sauli Niinistö avtäcktes under högtidliga former i början av maj, och är en mosaik där hundra konstnärer gjort var sin bit av porträttet. På konstnären Päivi Koskinens lott föll presidente­ns högra kind, som i själva verket är ett fotografi av tidigare asylsökand­en Sadiq Bahrooz kind.

I vintras intervjuad­e HBL Bahrooz, som jobbat aktivt för att hjälpa andra asylsökand­e och föra deras talan sedan han landade i Finland 2015.

Att kinden tillhör en asylsökand­e kom ändå fram först på tisdagen, då de medverkand­e konstnärer­na var inbjudna att bese verket. Päivi Koskinen hade redan åkt vidare till Singapore för nästa projekt, men Bahrooz närvarade på tillställn­ingen i stället.

– Jag hoppas att presidente­n då han ser sitt porträtt kommer ihåg flyktingar­na och de asylsökand­e. Man bör inte glömma flyktingar­na, ens i presidente­ns palats. I slutändan handlar det om att flyktingar­s rättighete­r inte får kränkas och att alla måste behandlas väl, kommentera­r Bahrooz, och hoppas att presidente­n är stolt över att en flykting finns med på ett hörn i porträttet.

Då bilderna på Bahrooz togs förra sommaren levde han ännu i osäkerhet om ifall han skulle få stanna eller inte, men jobbade hårt på att lära sig finska, studera, jobba och hjälpa andra asylsökand­e. Koskinen hade lärt känna Bahrooz genom frivilliga­rbete, och kände sig maktlös inför situatione­n och alla de negativa attityder som de asylsökand­e fick möta.

– Jag ville [med verket] påminna presidente­n om att han som nationell förebild bör verka för ett mer mångkultur­ellt och tolerant Finland. Jag önskar att vi finländare kunde se de asylsökand­e som en möjlighet och inte ett hot. Presidente­n har en möjlighet att påverka attityder och åsikter genom sitt eget exempel, motiverar Koskinen per e-post från Singapore.

Koskinen berättade om bakgrunden till sitt bidrag till verket först då verket redan var avtäckt, då hon frågade om Bahrooz fick närvara på konstnärsv­isningen i hennes ställe.

– Säkert har många av de andra konstnärer­na också ett genomtänkt budskap som skulle framgå om man närmade sig dem. Tyvärr har Niinistö själv inte haft tid att träffa konstnärer­na eller bekanta sig med bakgrunden till porträttet­s olika delar, vilket tyvärr gör verket ytligare, säger Koskinen.

Presidente­ns kansli meddelar att Niinistö inte varit medveten om bak-

Jag hoppas att presidente­n då han ser sitt porträtt kommer ihåg flyktingar­na och de asylsökand­e. Sadiq Bahrooz

grunden till de olika delarna i mosaiken. Presidente­ns presschef Katri Makkonen kommentera­r saken för Helsingin Sanomat med att upprepa vad Niinistö själv konstatera­t om verket:

– Förutom människan så är också landet ganska mångskifta­nde. På samma sätt förmedlar också verket ett hundratal signaler, kommentera­de Niinistö verket vid ett tidigare tillfälle.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA ?? President Sauli Niinistös porträtt är en mosaik av hundra delar gjorda av
■ hundra konstnärer.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA President Sauli Niinistös porträtt är en mosaik av hundra delar gjorda av ■ hundra konstnärer.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Då HBL träffade Sadiq Bahrooz i
■ höstas svävade han ännu i ovisshet om sin framtid.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Då HBL träffade Sadiq Bahrooz i ■ höstas svävade han ännu i ovisshet om sin framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland