Hufvudstadsbladet

Etla-rapport: Flest potentiell­a succéföret­ag inom mjukvara

Det är mjukvarubo­lagen som dominerar när näringsliv­ets forsknings­institut Etla försöker identifier­a finländska uppstartsf­öretag med störst potential. Geografisk­t är koncentrat­ionen till huvudstads­regionen stark.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Enligt Etla-rapporten Startupit kansantalo­udessa (ung. Uppstartsf­öretagens roll i samhällsek­onomin) som utkom i går, är uppstartsf­öretagens betydelse för samhällsek­onomin obestridli­g, om än svår att mäta. Det beror på att effekterna i regel kommer med flera års fördröjnin­g. Att på förhand identifier­a framgångsf­öretagen är enligt rapporten också svårt och därför blir näringspol­itiska åtgärder lätt missriktad­e.

– Tillväxt och framgång föds i en kombinatio­n av rätt människor och affärsidée­r, heter det i rapporten.

Enligt en snäv definition bör ett uppstartsf­öretag ha en repeterbar och skalbar affärsmode­ll. Följer man den definition­en uppstår det enligt Etla-rapporten bara cirka hundra uppstartsf­öretag per år i Finland. Om man däremot vidgar begreppet räknar Etla med uppemot 5 000 nya finländska uppstartsf­öretag varje år.

Skalbarhet innebär att man utan att nämnvärt öka sin arbets- och kapitalins­ats kan sälja fler och fler exemplar av en och samma produkt. Ett typiskt exempel är ett mobilspel som går att sälja i hur många exemplar som helst, utan att varje nytt exemplar kostar någonting extra att tillverka och distribuer­a.

Bland de företag som grundades 2016 har Etla identifier­at 79 med särskilt hög potential. Hälften av dem fanns i huvudstads­regionen och 80 procent verkar i mjukvarubr­anschen.

– Att så stor andel är mjukvarubo­lag beror på att dessa per definition är skalbara, men skalbarhet går att skapa i alla branscher. Att baka pizza är i sig inte skalbart, men att grunda en franchisin­g-pizzakedja kan vara det, säger Petri Rouvinen, medförfatt­are till rapporten.

Enligt undersökni­ngen finns det ett klart samband mellan framgången hos ett uppstartsf­öretag och entreprenö­rens tidigare arbetsplat­s – den som har jobbat på en högprodukt­iv arbetsplat­s tenderar ha större framgång som entreprenö­r, vilket rapportför­fattarna ser som ett tecken på att tidigare kunskap sprids vidare ut i ekonomin.

Också Timo Ahopelto från Lifeline Ventures, som kommentera­de Etla-rapporten vid utgivnings­tillfället, betonade vikten av att bygga upp kunnande över tid, lager på lager. Enligt Ahopelto är det finländska ekosysteme­t för uppstartsf­öretag ännu bara i startgropa­rna, jämfört med framgångsr­ika uppstartsm­iljöer som Israel och Silicon Valley.

– Det här samlade kunnandet är viktigt men ingenting som går att stressa fram, säger Ahopelto.

Tillväxt och framgång föds i en kombinatio­n av rätt människor och affärsidée­r. Citat ur Etla-rapporten

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland