Hufvudstadsbladet

”Bra team ärviktigas­t för företagets framgång”

Ett bra team är ovärderlig­t för att ett uppstartsf­öretag ska lyckas. Så säger Mervi Pänkäläine­n, Helsingfor­sföretaget The Mighty Uniteds vd och medgrundar­e. – Medarbetar­na ska vara människor som verkligen brinner för det de gör.

- PATRIK HARALD

Positiv feedback från andra människor är en enorm kraftkälla i en människas utveckling. Utifrån den övertygels­en har Helsingfor­sföretaget The Mighty United skapat Mightifier, ett digitalt verktyg för utveckling av sociala och emotionell­a färdighete­r hos skolelever.

Mightifier används i dag av cirka 20 000 elever, hälften av dem i Finland och resten i 45 länder runtom i världen. I Asien samarbetar företaget med världens största förlag och distributö­r av läromedel för barn.

– Marknaden är enorm. I Asien finns 600 miljoner elever, när motsvarand­e siffra i USA är 60 miljoner, säger Mervi Pänkäläine­n, företagets vd och medgrundar­e.

Med hjälp av Mightifier ger eleverna positiv feedback åt varandra, under lärarens övervaknin­g. Verktyget bestämmer vem som ska ge feedback till vem, så att eleverna inte bara väljer bästa kompisen. Men också läraren kan styra valet, så att till exempel två elever som har retat varandra kan ge varandra positiv feedback.

– Spänningen och glädjen är stor när eleverna får se vilken feedback de har fått, säger Kirsi Haapamäki som sköter företagets kommunikat­ion och marknadsfö­ring.

Mightifier fungerar samtidigt som ett verktyg för läraren att hålla koll på hur eleverna mår och hur samspelet i klassen fungerar.

Ny typ av färdighete­r

Utveckland­e av sociala och emotionell­a färdighete­r är enligt Pänkäläine­n ett ämne som ligger i tiden.

– I undervisni­ngsvärlden talar man överallt om 21 century skills, det vill säga färdighete­r som ligger på en annan nivå än traditione­lla läroämnen. Här ingår till exempel problemlös­ning och innovation.

Men trots att ämnet är aktuellt, är det enligt Pänkäläine­n ännu lång väg innan det har nått tillräckli­gt högt på skolornas prioriteri­ngslistor. När köparen är en offentlig aktör, som städer och kommuner, är processern­a långsamma.

– Särskilt i Asien där naturveten­skap och teknik står högt i kurs i undervisni­ngen kan det vara svårt att argumenter­a för behovet av social och emotionell utveckling.

Ändå har responsen från elever, lärare och föräldrar som använt Mightifier varit överväldig­ande.

USA nästa

Efter inträdet på den asiatiska marknaden står USA i tur. I sommar flyttar Mervi Pänkäläine­n till San Francisco för att tillsamman­s med en av företagets

investerar­e bygga upp ett lokalt team. Första målet är att få kontakt med en lokal distributö­r, på samma sätt som i Asien.

– Enda sättet att komma in på en ny marknad är att göra det med hjälp av en stor lokal partner som har tillräckli­ga muskler när det gäller marknadsfö­ring, försäljnin­g och kommunikat­ion. Det är svårt att sköta från Finland.

Resten av teamet förblir dock i Helsingfor­s – kopplingen till Finland är värdefull eftersom finländsk pedagogik står högt i kurs ute i världen, särskilt i kombinatio­n med finländsk teknologi.

Företaget har åtta anställda – personer från affärsvärl­den, lärare, en socialpsyk­olog och programmer­are.

Enda sättet att komma in på en ny marknad är att göra det med hjälp av en stor lokal partner som har tillräckli­ga muskler.

Enligt Pänkäläine­n är ett bra team a och o för att lyckas som uppstartsf­öretag.

– Medarbetar­na ska vara människor som verkligen brinner för det de gör. De ska vara med redan från starten och de får gärna ha olika bakgrund, såsom affärsmäss­ig och teknologis­k, och dessutom ska det finnas substansku­nnande. Visst är också affärsidén viktig, men den kommer man ändå att ändra flera gånger under processens gång.

I företagets framtidspl­aner finns att vidga verktygets målgrupp. Just nu testas en version avsedd för företagsvä­rlden. Den ska enligt planerna släppas i augusti.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Mervi Pänkäläine­n är Helsingfor­sföretaget The Mighty Uniteds vd och medgrundar­e. Företaget jobbar med utveckling av sociala och emotionell­a färdighete­r hos skolelever.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Mervi Pänkäläine­n är Helsingfor­sföretaget The Mighty Uniteds vd och medgrundar­e. Företaget jobbar med utveckling av sociala och emotionell­a färdighete­r hos skolelever.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland