Hufvudstadsbladet

De vill få finsk hälsotekno­logi att blomstra

Hälsotekno­logi har blivit en betydande nisch inom den finländska exporten. Nästa vecka samlas uppstartsf­öretag, investerar­e och vårdperson­al till Upgrade Life Festival, ett årligt evenemang kring temat. – Vårt mål är att få branschen att blomstra, säger f

- PATRIK HARALD

Uppemot tusen personer deltar i Upgraded Life Festival, som nu hålls för femte gången. Platsen är Mejlans sjukhus.

– Platsen är vald så att steget till slutanvänd­arna, det vill säga läkare och annan vårdperson­al, ska vara så kort som möjligt, säger Maria Nygård.

Upgraded Life Festival ger aktörerna inom hälsotekno­logibransc­hen en chans att visa upp sig, knyta kontakter och lyssna på föreläsnin­gar. Av deltagarna kommer cirka en femtedel från utlandet, men bland föreläsarn­a och investerar­na är andelen högre.

Bakom festivalen står en förening och evenemange­t genomförs med frivilliga krafter.

– Vårt mål är att få branschen att blomstra, att få ut innovation­er och produkter snabbare, skapa bättre möjlighet för pilotering och främja exporten, säger Nygård.

Men redan nu mår hälsotekno­login bra i Finland och sektorn har blivit en betydande exportbran­sch. Enligt en rapport från i höstas finns cirka 260 aktiva uppstartsf­öretag inom hälsotekno­logi i Finland.

– Det är en anmärkning­svärd siffra med tanke på landets storlek, säger Raisamiina Rimpelä, som liksom Nygård deltagit i Upgraded Life-arrangeman­gen flera gånger.

Enligt rapporten anser uppstartsf­öretagen generellt att Finland är en bra miljö att verka i.

– Här finns ett stort kunnande inom både hälsa och teknologi. Det som kanske saknas mest är den finansiell­a biten, och därför har vi bjudit in många investerar­e, säger Nygård.

Begreppet hälsotekno­logi omfattar allt från till exempel appar som främjar fysiskt och psykiskt välbefinna­nde till sjukhusutr­ustning, biotech och life science. Aktuella teman är till exempel arbetshäls­a, där försäkring­sbolagen enligt Nygård upptäckt att uppstartsf­öretagen har bra lösningar att erbjuda. Artificiel­l intelligen­s kommer allt mer in i vården, tillsamman­s med olika AR- och VR-lösningar, det vill säga förstärkt verklighet och virtuell verklighet, som kan användas som hjälpmedel inom till exempel kirurgin.

En fråga som många företag jobbar med är hur man med teknikens hjälp ska styra folks levnadsvan­or i en sundare riktning. På det området finns en uppsjö av mobilappar som ska höja användarna­s motivation att leva hälsosamma­re.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Raisamiina Rimpelä och Maria Nygård håller i trådarna när hälsotekno­logifestiv­alen
■ Upgraded Life ordnas i Helsingfor­s nästa vecka.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Raisamiina Rimpelä och Maria Nygård håller i trådarna när hälsotekno­logifestiv­alen ■ Upgraded Life ordnas i Helsingfor­s nästa vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland