Hufvudstadsbladet

Dåsig uggla väckte fågelskåda­re

En dvärguv i Tavastehus har fått fart på fågelskåda­rna. Det är bara andra gången arten påträffas i Finland, och det garanterar tillströmn­ing till orten i hopp om att få se en skymt eller höra en strof av den lilla ugglan.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Det var i tisdags kväll som Leila Uotila upptäckte en liten uggla i Lammi utanför Tavastehus. Hon fotografer­ade den slumrande ugglan och lade upp bilden på en Facebookgr­upp för fågelskåda­re.

”Visst är det här en hornuggla fastän hornen är rätt små”, undrade hon, men där tog hon fel. Andra fågelskåda­re kunde upplysa henne om att fågeln är en dvärguv. Den är betydligt mindre än hornugglan, knappt större än en sparvuggla.

Dvärguven är den ovanligast­e fågelart som har skådats i Finland i år. Den har påträffats i Finland bara en gång förut. Det var en junikväll 2011 som ”larmet gick” och vände upp och ned på hundratals fågelskåda­res midsommarf­irande. Det var i Hauho, också det utanför Tavastehus och bara 20 kilometer från den nya fyndplatse­n.

Dvärguven är en sydeuropei­sk och nordafrika­nsk art med utbredning ända till Mongoliet i öst. Närmast Finland häckar den norr om Svarta havet, i Ukraina och Ryssland.

Fram till tisdagen var en vitvingad lärka den ovanligast­e fågeln som setts i Finland i år. Det fjärde fyndet genom tiderna gjordes på en holme utanför Lovisa för ett par veckor sedan. En riktigt tung raritet är också tatarfalke­n i Tohmajärvi, uppger Birdlife.

Organisati­onen påpekar att dvärguvsfy­ndet aldrig skulle ha klarnat eller verifierat­s om inte Leila Uotila tagit ett foto på ugglan och publicerat det, och att det alltid lönar sig att försöka ta bilder på fåglar man inte känner igen.

 ?? FOTO: LEILA UOTILA ?? Ugglan i Lammi är bara det andra fyndet av dvärguv i Finland.
FOTO: LEILA UOTILA Ugglan i Lammi är bara det andra fyndet av dvärguv i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland