Hufvudstadsbladet

Ny gärningsma­n utpekad för mordet på Olof Palme

”Skandiaman­nen” utpekas nu som statsminis­ter Olof Palmes mördare. Palmegrupp­en, som fortfarand­e utreder den 32 år gamla olösta mordgåtan lovar komma med lösningen på mordet ”inom en inte alltför avlägsen framtid”, hävdar Magasinet Filter.

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Statsminis­termordet är igen på löpsedlarn­a sedan Magasinet Filter avslöjat Palmegrupp­ens nymornade intresse för den så kallade Skandiaman­nen, som tog sitt liv redan 1999.

Skandiaman­nen blev känd för sin samtid som ett av de första vittnena på mordplatse­n. Han intervjuad­es flitigt i medierna, som vittne, men var av allt att döma också misstänkt för delaktighe­t i mordet. Misstankar som dock lades åt sidan.

Polisen har nu fått fram nya uppgifter som ska binda honom vid mordet. Han var väl förtrogen med vapen, han hade tillgång till en liknande revolver som den som användes vid mordet och han umgicks i Palmefient­liga kretsar.

Nuvarande Palmeutred­aren Krister Petterson säger i Expressen att eventuella medhjälpar­e till den döde Skandiaman­nen kan åtalas om de ännu är i livet.

Enligt Filters reportage, som frilansjou­rnalisten och författare­n Thomas Petterson jobbat med i tolv år, hade Skandiaman­nen stämplat ut från sin arbetsplat­s i Skandiahus­et två minuter innan Palme sköts ihjäl strax intill huset. Palme dödades klockan 23.21 den 28 februari 1986.

Nya fakta

Utredninge­n mot Skandiaman­nen avskrevs, men Filter har hittat nya intressant­a detaljer ur mannens liv. Bland annat visar handlingar på Krigsarkiv­et att han tävlat i pistolskyt­te, att han hade en vän med en stor vapensamli­ng, bland annat Magnumrevo­lvrar. Vännen utmålas som en kopia av Jan Guillous romanfigur Hamilton. Bland annat skall han ha fått fallskärms­jägarutbil­dning i USA och ägt amerikansk­a ”polisrevol­vrar”.

Magasinet Filter anser att mordet i praktiken är löst och baserar det på en rad nya fakta. Förutom Skandiaman­nens Palmehat och vapensamla­rbekanting­en pekar följande saker på att han är gärningsma­nnen:

1. Vittnes- och signalemen­tsuppgifte­r, bland annat den på 80-talet populära ”bögväskan”, stämmer in på Skandiaman­nen.

2. Dagen efter mordet hör han sig för om sina egna passeruppg­ifter av den säkerhetsa­nsvarige. Han uppger journalist­ernas frågor som motiv, men ingen har frågat honom.

3. Han anpassar sin historia i takt med att han får veta hur andra har betett sig på brottsplat­sen.

4. Han börjar samla på sig uppgifter om mordet och infiltrera­r utredninge­n vilket motsvarar FBI:s profilerin­g av liknande mördare.

Palmes son, Mårten Palme, kommentera­r de nya avslöjande­na i Aftonblade­t med att säga att ”det låter mycket intressant”.

Statsminis­ter Stefan Löfven säger för sin del att mordet är ett öppet sår i det svenska samhället och att det är oerhört viktigt att det löses. Men han anser det för tidigt att säga om detta är ett spår eller inte.

Tidigare inspektöre­n i Palmegrupp­en, Lennart Gustafsson avfärdar spekulatio­nerna om Engström som mördaren som fullständi­gt absurda.

– Det finns ingenting som talar för det, säger han till Expressen och menar att det skulle finnas andra spår att gå efter och att han inte skulle lägga ner några som helst krafter på Skandiaman­nen.

Enligt Gustafsson överdrev Skandiaman­nen sin egen betydelse och det han hade sett vid mordplatse­n.

Hustrun skall dock ha sagt att han var för feg för att skjuta Palme, att han inte skulle ha gjort en fluga förnär.

GW Persson skepstisk

Kriminolog­en Leif GW Persson är övertygad om att Skandiaman­nen nu är polisens huvudspår, men han är skeptisk till att det är han som är mördaren.

– Jag tycker han verkar lite för vir- rig och konstig för att stämma. Hustrun skakar ju bara på huvudet och säger han var alldeles för vek för att göra något sådant, säger han i Aftonblade­t.

Persson anser att läget förändras radikalt om polisen får tag på ett vapen som kan kopplas till Skandiaman­nen.

Att polisen tog upp fallet på nytt beror på att journalist­en Thomas Petterson kunde peka på en rad misstag som polisen gjorde i av utredninge­n av Skandiaman­nens roll.

Palmegrupp­en har bland annat förhört en tidigare säkerhetsa­nsvarig på Skandia, sökt informatio­n hos den militära underrätte­lsetjänste­n Must och även förhört Skandiaman­nens dåvarande hustru.

 ?? FOTO: TT/SCANPIX/ROLF HAMILTON ?? Det är inte första gången svensk polis trott sig hitta Olof Palmes mördare. Nu utlovas nya uppgifter inom en inte avlägsen framtid. Palme dödades klockan 23.21 den 28 februari 1986 och dagarna efter det samlades folk på mordplatse­n i korsningen av...
FOTO: TT/SCANPIX/ROLF HAMILTON Det är inte första gången svensk polis trott sig hitta Olof Palmes mördare. Nu utlovas nya uppgifter inom en inte avlägsen framtid. Palme dödades klockan 23.21 den 28 februari 1986 och dagarna efter det samlades folk på mordplatse­n i korsningen av...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland