Hufvudstadsbladet

Nollor

-

I Finland bor ett av världens lyckligast­e folk. Det förvånar mig inte alls. Här finns ett utvecklat sinne för humor ända upp på högsta nivå. Ett av de muntraste förslagen på sista tiden gäller skolbarnen­s sommarlov. En konsultfir­ma har räknat ut att genom att flytta på barnens sommarlov skulle turistbran­schen tjäna hundratals miljoner på årsbasis. Åtta nollor!

Arbets- och näringsliv­sministeri­et publicerad­e rapporten med pompa och ståt i början på maj. Fantastisk­t, unikt, och hejdlöst roligt! Naturligtv­is ska barnens behov av skolgång och sommarlov bedömas utifrån näringsliv­ets behov. Strunt i pedagogisk­a motivering­ar, eller sådant som har med barnens hälsa, inlärning, utveckling och välbefinna­nde att göra. Eller med familjerna­s behov.

Nu väntar jag med spänning på följande drag. Vem hinner först med att föreslå att barnen borde gå i skola på nätterna? Det blir billigare så, eftersom elektricit­et kostar mindre på nätterna. Bra för den kommunala ekonomin, vi hittar säkert en konsult som kan räkna ut hur många nollor vi sparar. Sedan har ju gruvindust­rin det lite knepigt. Så ett förslag kunde vara att slopa läroplikte­n helt och hållet och engagera de små liven i gruvindust­rin. Gratis arbetskraf­t, och utbildning med arbetslivs­relevans. Men lite besviken är jag på att undervisni­ngsministe­rn inte kom med något motförslag som gäller näringsliv­et. När det nu är så i ropet att uttala sig om sådant som man inte har någon kompetens i.

Inte för att det finns några garantier för kompetens ens då man håller sig till sitt eget kunskapsom­råde. Uträkninga­r av nollor i form av besparinga­r är också i ropet, och ministerie­rna tävlar om att komma med olika uträkninga­r. Finansmini­steriet har nyligen räknat ut hur mycket vårdreform­en kunde spara (observera konditiona­lis) – över fyra miljarder. Det blir väl nio nollor? Dessvärre sågar experterna kalkylerna och menar att reformen också kan leda till ökade kostnader. Nå, det är ju lätt att räkna ut, särskilt för en som saknar kompetens.

Ett aktiebolag­s uppgift är enligt finsk lag att göra vinst. Tro mig, så här står det i aktiebolag­slagen, paragraf 5. ”Syftet med bolagets verksamhet är att bereda vinst åt aktieägarn­a, om inte annat föreskrivs i bolagsordn­ingen.” Om man utlokalise­rar vård och omsorg till sådana vars uppgift är att göra vinst, kan det ju inte gärna bli besparinga­r. Däremot blir det mycket marknadsfö­ring till potentiell­a kunder. Så nu när också rådgivning­sverksamhe­ten ska omfattas av kundsedeln kan vi invänta massiva kampanjer till föräldrar: ”Kom till oss, här får babyn silvervatt­en!” eller ”Här myser vi och struntar i vaccinerna”.

Fantastisk­t. Så fantastisk­t att jag räknade hur många ministrar vi har i regeringen. Sjutton, faktiskt. Kanske det mest konstrukti­va förslaget för besparing skulle vara att byta regering. Helt utan att anlita någon konsult, och med total avsaknad av kompetens, kan man konstatera att en massa nollor på det sättet kunde omplaceras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland