Hufvudstadsbladet

Effektivar­e ingripande mot varg måste tillåtas

- JAN-OVE NYMAN Karleby

VARG Till dags dato har över 30 000 personer skrivit under initiative­t för att bland annat få i gång en ny lagberedni­ng som kunde möjliggöra för ett effektivar­e ingripande när det gäller problemvar­g som förorsakar skada. Det börjar bli knappt om tid för att samla de 50 000 underskrif­ter som behövs för att det ska gå vidare till riksdagen. Sista dagen för underteckn­ande är i morgon.

Medborgari­nitiativet är på finska, men Österbotte­ns svenska producentf­örbund har översatt det och översättni­ngen hittas på www.ösp.fi. Jag har själv underteckn­at medborgari­nitiativet, även om jag inte fullständi­gt håller med om alla krav där. Det skulle bli intressant att följa med debatten om ärendet bland våra folkvalda, inte minst med tanke på att valet närmar sig.

Med initiative­t vill man uppnå att det ska vara möjligt att ingripa effektivar­e och snabbare när det gäller problemvar­gar som förorsakar

skada. För att återbörda och upprätthål­la människosk­yggheten hos vargen ska det i lagstiftni­ngen klargöras de kriterier när omedelbart ingripande är möjligt i hela landet och speciellt i vargreviro­mråden och skogsrenen­s utbredning­sområden. Man motiverar det bland annat med att vargen hör till Finlands natur, men att vargen inte får äventyra människors eller husdjurs trygghet, den utrotnings­hotade stammen av skogsren eller den hundjakt som är en stark del av finländsk kultur, tradition och livsstil.

I initiative­t påtalas att tillstånds­processen i allmänhet är för långsam för att förhindra direkta skador och att den finländska staten inte tillräckli­gt målmedvete­t har påverkat Europeiska unionen för att vargen ska flyttas från naturdirek­tivets bilaga 4 till bilaga 5 i hela landet. Det finns även övriga motivering­ar och den som är intressera­d kan läsa mer ingående om ärendet på ovannämnda internetsi­da.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland