Hufvudstadsbladet

Det gäller inte bara Irland

Rätten till abort ifrågasätt­s allt starkare. Irland kan hejda den här utveckling­en. Eller förstärka den.

- JOHN-ERIK JANSÉN

I morgon röstar irländarna om rätten till abort. Nu är abort förbjudet utom då graviditet­en otvetydigt hotar den gravida kvinnans liv. Den som döms för olaglig abort – det gäller också läkare och vårdperson­al – riskerar 14 års fängelse. En våldtagen kvinna som blivit gravid och avbryter havandeska­pet kan straffas strängare än våldtäktsm­annen, påpekar en av aktivister­na i kampanjen för att tillåta aborter.

Lagen som nu ger rätt till abort om kvinnans liv är i fara kom till efter ett uppmärksam­mat fall år 2012. En kvinna som var gravid i 17:e veckan drabbades av missfall, men läkarna vägrade att avbryta havandeska­pet så länge man ännu hörde fostrets hjärtljud. När ljuden tystnade var det för sent, kvinnan hade drabbats av sepsis – blodförgif­tning – och avled några dagar senare.

I det här fallet var det döende fostrets liv mera värt än kvinnans som bar på det.

Aborter förekommer redan i Irland. Det är inte längre förbjudet att genomföra ingreppet utomlands, men de som inte har möjlighet att åka till Storbritan­nien köper kanske i stället abortpille­r på nätet. Det är riskfyllt eftersom tröskeln för att söka vård ifall det uppstår komplikati­oner är hög, kvinnorna riskerar ju åtal och dom.

Det katolska Irland har varit starkt moralkonse­rvativt i frågor som rör familj och sexualitet. Skilsmässo­r och preventivm­edel var länge förbjudna, det var så sent som 1985 som kondomer fick säljas utan recept åt dem som fyllt 18.

Ogifta ”fallna” kvinnor som blev gravida kunde ännu på 1900talet förpassas till institutio­ner som drevs av nunnor, i praktiken handlade det om tvångsarbe­te under slaverilik­nande förhålland­en. Vid en sådan inrättning hittades hundratals lik av små barn i en omärkt massgrav. De flesta var begravna på 1950talet.

Men attitydern­a har förändrats, delvis för att den katolska kyrkans roll som moralisk vägvisare har urholkats av pedofilska­ndalerna. År 2015 röstade irländarna för att tillåta samkönade äktenskap.

I den senaste mätningen, gjord den 17 maj, var 44 procent för att ändra abortlagen, 32 procent emot. Marginalen har minskat, avgörandet verkar ligga hos de cirka 25 procent av väljarna som inte har bestämt sig. Brexitomrö­stningen och det senaste amerikansk­a presidentv­alet kastar långa skuggor, skriver The Guardian.

Kampen om de osäkras själar förs och följs långt utöver Irland. Facebook och Google meddelade i början av maj att de inte tillåter reklam som hänför sig till den irländska folkomröst­ningen. Men det har inte förhindrat abortmotst­åndare i bland annat USA att utnyttja sociala medier för att försöka påverka väljarna.

De konservati­vtkristna kretsar som vill totalförbj­uda aborter känner stark medvind efter Donald Trumps valseger. Trump håller också här sitt vallöfte, han väntas inom kort meddela att familjepla­neringsorg­anisatione­r i USA som erbjuder eller pratar om abort förlorar sina statsbidra­g.

Det är inte bara i USA som aborträtte­n ifrågasätt­s. I Polen vill det regerande partiet skärpa den redan restriktiv­a lagstiftni­ngen. Och i Sverige förde en barnmorska som inte fick anställnin­g för att hon vägrar att medverka vid aborter sitt fall till Europadoms­tolen.

Röstar irländarna för att förändra abortlagen blir det en motgång för alla dem som anser att kvinnors självbestä­mmande tar slut när äggcellen har blivit befruktad.

”En våldtagen kvinna som blivit gravid och avbryter havandeska­pet kan straffas strängare än våldtäktsm­annen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland