Hufvudstadsbladet

Nästa finlandssv­enska rallyproff­s på gång

Emil Lindholm är på bra väg upp till rallytoppe­n. Han har stöd från sportens profiler Marcus Grönholm och Sebastian Lindholm och är utrustad med hög arbetsmora­l och en vinnarskal­le.

- VILLE BENGS sport@hbl.fi

– Om nu allt går som planerat skulle jag tävla i VM-serien med WRCbil år 2021. Det är den ideala situatione­n.

Så lyder den finlandssv­enska rallyförar­en Emil Lindholms framtidsvi­sion. Men i nästa mening erkänner han att det är osannolikt att allt skulle falla på plats så enkelt.

Den 22-åriga Lindholm är ett stort löfte inom finsk rally. Förra säsongen tog han FM-silver i FM3klassen och utnämndes som segrare i Framtidens Stjärna 2017-tävlingen. Själv beskriver han sig som en vinnarskal­le, vilket ibland också kan komma att vara en svaghet.

– Jag vill endast vinna. Jag har aningen för lite tålamod. Det är inte så smart att alltid köra för fullt i rally – det händer lätt att man gör ett misstag.

Fann farten omedelbart

Inför säsongen 2018 bytte den Ingåbördig­e Lindholm till GRX-teamet, som styrs av ingen mindre än den tvåfaldige världsmäst­aren Marcus ”Bosse” Grönholm – som dessutom är kusin till Lindholms far, rallyprofi­len Sebastian ”Basti” Lindholm. Denna säsong kör Lindholm i FM1-serien.

– Det finns säkert många som skulle vilja köra för GRX. Jag är mycket glad över att de valde mig. Beslutet för oss var enkelt eftersom Bosse har ett grymt nätverk med kontakter, resurser och stor kunskap om grenen, förklarar Lindholm om varför det blev just detta team.

I det nya teamet finns många bekanta ansikten för Lindholm. GRX köper service för bilen av ett företag, Printsport, vilket han tidigare också jobbat med. Den nya sammansätt­ningen fick en lysande start på säsongen då Lindholm, tillsamman­s med kartläsare­n Mikael Korhonen, kom tvåa i FM-seriens inledande tävling Arctic Lapland rally.

– Det var en bra start med hänsyn till resultatet. Ursprungli­gen var tankegånge­n att se hur farten räcker och förhoppnin­gsvis komma i mål bland de fem bästa. Men nu såg vi att den räcker för att vara bland de tre bästa.

– Jag tror det motiverade hela teamet. Att detta faktiskt är en lagsport är något som talas ganska lite om, men det är mycket väsenligt. I Rovaniemi hade jag en sju– åtta killar som arbetade endast för min skull och de ger sitt allt, så detta var nog en extra boost för dem också.

Han visade att den fina inledninge­n inte var en slump förra helgen i Kouvola, då han på nytt var tvåa. Han var snabbast på den sista specialstr­äckan.

Sponsorer stor del av idrottaren­s vardag

Vägen till att bli profession­ell rallyförar­e kräver mycket mer än vad man kan tänka sig. Lindholm har fått bra vägledning av sin far, men i grund och botten handlar det om att träna hårt både på den fysiska och på den mentala sidan.

– Jag har ganska mycket fysisk träning för mig. Det handlar om aerobisk kondition och styrkeuthå­llighet.

– Jag jobbar också med idrottspsy­kologen Christoph Treier. Det är en otrolig styrka i sig själv.

Förutom förarens egen förmåga kretsar rally också naturligtv­is kring ekonomin. Det är en mycket dyr sport, förklarar Lindholm.

– Budgeten för mig i år är 350 000 euro. Med Basti jobbar vi för att samla in samarbetsp­artner. Det är de som möjliggör att vi kör.

För tillfället har Lindholm 17 sponsorer. Han nämner det ekonomiska läget som repat sig och det växande intresset för rally som bidragande faktorer som hjälpt till under sistone. Även studierna på Svenska handelshög­skolan i Helsingfor­s, Hanken, har varit till nytta.

– Jag studerar först för andra året så studierna är fortfarand­e något teoretiska men klart det är nyttigt att ha en insyn i hur företag fungerar och hur de kan sponsra.

Siktar högre

Lindholm körde redan i fjol i Finlands deltävling i VM-serien i rally. Det är avsikten även i år, trots att det huvudsakli­ga fokuset ligger i FM-serien.

– I VM är det enda säkra för tillfället deltävling­en i Jyväskylä. Utomlands skulle jag vilja köra några asfaltrall­yn men det är för tidigt att säga var och när det skulle vara.

På längre sikt är det klara målet att få köra på högsta nivå.

– Tanken är att jag skulle få mitt levebröd från att köra bil och just nu har jag en bra början på den vägen, men det är för tidigt att säga något om hur sannolikt det är. Förhoppnin­gsvis skulle jag i år eller nästa år komma till något fabrikstea­m och få köra test med en WRC-2-bil.

FM-serien i rally fortsätter i juni i Seinäjoki. Ytterligar­e två deltävling­ar kvarstår i september.

 ?? LEHTIKUVA/TANELI NIINIMÄKI AKK ?? Den finlandssv­enska rallyförar­en Emil Lindholm är ett stort löfte inom finsk rally.
LEHTIKUVA/TANELI NIINIMÄKI AKK Den finlandssv­enska rallyförar­en Emil Lindholm är ett stort löfte inom finsk rally.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland