Hufvudstadsbladet

Dags att börja tro på Las Vegas

- MARCUS LINDQVIST sportjourn­alist

Tolv sekunder. Så länge tog det för Erik Haula, James Neal och Las Vegas att återta ledningen i den tredje konferensf­inalen mot Patrik Laines och Joel Armias Winnipeg – efter en hemsk målvaktsbl­under av Connor Hellebuyck.

Beskrivand­e för hela matchserie­n, där Las Vegas Knights – expansions­laget – enkelt avfärdade Kanadas Stanley Cup-hopp Winnipeg i fem matcher. I den fjärde matchen upprepades nästan samma sekvens, då Tomas Nosek gav Las Vegas ledningen endast 43 sekunder efter att Patrik Laine hade kvitterat.

Las Vegas: hela tiden steget före. Snabbare, hungrigare och mer skärpta. MarcAndré Fleury vann målvaktsdu­sten mot Hellebuyck 6–0, fast den sistnämnda inte var dålig. Han var bara inte Fleury.

Det här är rätt läge att påminna om att jag inför säsongen tippade att Las Vegas går till slutspelet. (Resten av mina tips kan vi glömma för tillfället.) Marc-André Fleury hade sina meriter, Gerard Gallant är en duktig tränare och det lönar sig aldrig att underskatt­a kollektive­ts styrka. Men Las Vegas överträffa­de alla de vildaste förväntnin­garna, slutade femma i grundserie­n och etta i Stillahavs­divisionen.

Enligt expertisen var Fleury och hemmafavör­en lagets enda chans att knipa lite poäng här och där. Vegas inledde också med åtta segrar på nio matcher – men Fleury blev skadad efter bara fyra matcher. Vegas tvingades förlita sig på andre målvakten Malcolm Subban – tills han blev skadad. Oscar Dansk och till slut Maxime Lagace vaktade målburen för Vegas, men laget fortsatte att rada upp segrar.

William Karlsson som gjorde sex mål föregående säsong för Columbus Blue Jackets krutade in 43 mål för Las Vegas. Det kan hända att Jarmo Kekäläinen ångrar beslutet att inte skydda Karlsson i expansions­draften, då Las Vegas kunde välja bland spelare som inte var skyddade.

Erik Haula behövdes inte längre i Minnesota, men i Las Vegas gjorde han 29 mål. Det finns kanske inte någon bättre drivkraft i världen än behovet av att bevisa sig själv efter att ha blivit ratad.

Men i slutspelet skulle det ta slut. Det var inte många som gav Vegas en chans mot rutinerade och fysiskt tunga Los Angeles, som vunnit två Stanley Cup under 2010-talet – och det blev en ensidig historia. LA hade inte en chans.

I samma farten avpollette­rade Knights San Jose, samtidigt som expertisen hyllade matchserie­n mellan grundserie­ettan Nashville och Winnipeg som den moraliska finalen. Då Winnipeg tog sig vidare till de västra konferensf­inalerna skulle Las Vegas förstås vara en munsbit på väg mot Stanley Cup-final. Det gick tvärtom.

Las Vegas ettriga forecheck, snabbhet och höga arbetsmora­l blev för mycket för Winnipeg. Det, i kombinatio­n med MarcAndré Fleurys drömspel. Patrik Laine lyckades göra två mål i power play mot Fleury, men hela Jets drabbades av kollektiv måltorka precis i fel stund.

Fleury vann Stanley Cup med Pittsburgh 2009, men sedan dess har han fått ett rykte som en målvakt som alltid misslyckas i slutspelet. Han underprest­erade flera gånger för Pittsburgh och efter att Matt Murray sensatione­llt fört Penguins till Stanley Cup 2016 blev Fleurys jättelika kontrakt en börda för Pittsburgh. Förra våren turade Fleury med framgång Murray då den senare var skadad i början av slutspelet, men det var Murray som vaktade målet i de avgörande finalerna då Pittsburgh förnyade sitt mästerskap – och mer än gärna blev lagledning­en av med Fleury och hans kontrakt.

Den 33-åriga kanadensar­en har svarat med att spela sitt livs bästa ishockey – och det är alldeles säkert att han blir vald till slutspelet­s mest värdefulla spelare om Las Vegas vinner Stanley Cup. Kanske ändå, precis som Anaheims målvakt Jean-Sébastian Giguere 2003. Hans räddningsp­rocent i slutspelet är fantastisk­a 94,7 och målsnittet 1,68.

I natt avgör Washington och Tampa Bay i en sjunde match vem som represente­rar östra konferense­n i Stanley Cup-finalerna. Jag tror det kvittar. Det är dags att börja tro på Vegas. Knights har gått fram som en cirkelsåg hela våren och det är svårt att tro att Stamkos eller Ovetjkin kan stoppa dem.

Vegas har bara förlorat tre matcher under sin marsch mot Stanley Cup-finalerna och sammanlagt tvingats spela endast 15 matcher. Tampa Bay avfärdade enkelt New Jersey och Boston – men det var två motståndar­e som helt enkelt inte var av samma kaliber som LA, San Jose eller Winnipeg. Mot Washington tvingas Tampa Bay till en sjunde ödesmatch, medan Las Vegas får vila, läka sina blåmärken och träna.

Washington Capitals har ett otrevligt saldo i sjunde matcher. Laget har nästan oavbrutet nått slutspelet sedan 2007–2008 – det här är tionde gången på elva säsonger. Under de föregående nio säsongerna har Washington tvingats spela en sjunde match tio gånger. Sju gånger har laget förlorat och blivit utslaget.

Samtidigt har storstjärn­an Alexander Ovetjkin fått ett rykte som en dålig playoffspe­lare, vilket är långt ifrån sanningen. Han har 11 mål, 10 assists och 21 poäng på 18 slutspelsm­atcher i vår. Men det är förstås han som får ta smällen om Washington åker ut.

Det har varit ett lite märkligt slutspel på många vis. Bara tre matchserie­r har gått till en sjunde match. Ändå är det som om slutspelet varit mer oförutsägb­art än på många år. Inför konferensf­inalerna kändes det helt vidöppet vilket av de fyra kvarvarand­e lagen som tar hem Stanley Cup.

Det känns inte mera vidöppet. Det känns som att det här är Las Vegas säsong – hur otroligt det än låter.

”Las Vegas: hela tiden steget före. Snabbare, hungrigare och mer skärpta.”

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP/ETHAN MILLER ?? Las Vegas finländare Erik Haula gratulerad­e lagets målvaktsth­jälte Marc-André Fleury efter att Knights avancerat till Stanley Cup-finalerna.
FOTO: LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP/ETHAN MILLER Las Vegas finländare Erik Haula gratulerad­e lagets målvaktsth­jälte Marc-André Fleury efter att Knights avancerat till Stanley Cup-finalerna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland