Hufvudstadsbladet

Tokarczuk får Man Booker-priset

Den polska författare­n Olga Tokarczuks roman Löparna får det internatio­nella Man Booker-priset på 57 000 euro.

-

Olga Tokarczuk belönas med det internatio­nella Man Booker-priset för sin roman Bieguni, utgiven 2017 i engelsk översättni­ng som Flights. Vinnaren tillkännag­avs under tisdagskvä­llen på Victoria and Albert Museum i London. Priset är ett av världens mest prestigefy­llda och prissumman på 50 000 pund, motsvarand­e knappt 57 000 euro, delas mellan författare­n och den engelska översättar­en Jennifer Croft.

Romanen som utkom på polska 2007 finns sedan 2009 i svensk översättni­ng av Jan Henrik Swahn, Löparna.

”Olga Tokarczuk är en författare med underbar humor, fantasi och litterär elegans. I Löparna tar hon oss med på en flygtur genom en galax av avgångar och ankomster, historier och utvikninga­r, alltmedan hon utforskar frågor som ligger nära samtiden och den svåra mänskliga situatione­n – där bara plast undgår dödlighete­n”, sade Lisa Appignanes­i, ordförande i brittiska Royal Society of Literature, som utser vinnaren.

Tokarczuk, född 1962, är en av Polens internatio­nellt mest uppburna författare, och uppskattas både av den stora publiken och av kritikerna i sitt hemland. Men hon är i dag också utsatt för den nationalis­tiska regimens fördömande på grund av sina skildringa­r av judisk historia och judeförföl­jelserna i Polen. Hon fick Kulturhuse­t Stadsteate­rns internatio­nella författarp­ris för sin roman Jakobsböck­erna 2017. I Sverige utges hon av Ariel Förlag, som gett ut det mesta av hennes produktion på svenska. I vår utkommer hennes samlade noveller i volymen Spel på många små trummor.

Pilgrimens mål är en annan pilgrim

I Löparna finns, skrev HBL:s recensent Bodil Zalesky 2009, det känneteckn­ande för Tokarczuks prosa, ”den höga rymden, det storslagna, närmast kosmiska perspektiv­et och i dem alla tar sig författare­n an människoli­vet i dess helhet.” Dess tema är människans rörlighet och vandring, hennes sökande efter ett mål, skriver Zalesky:

”En kort fras som återkommer gång på gång och som verkar sjunga grundtemat i romanen är: ’Pilgrimsva­ndringens mål är en annan pilgrim.’ Människans mål i sitt sökande genom världen är människan, den andre, men gång på gång gäckas detta finnande och förvandlar sig till ett nytt sökande, en ny rörelse.

 ?? Foto: tt/LeIF r JANSSoN ?? Den polska författare­n Olga Tokarczuk har kritikerro­sats för sina romaner och får nu internatio­nella Man Booker-priset för romanen Löparna. Det mesta av hennes produktion kan läsas på svenska.
Foto: tt/LeIF r JANSSoN Den polska författare­n Olga Tokarczuk har kritikerro­sats för sina romaner och får nu internatio­nella Man Booker-priset för romanen Löparna. Det mesta av hennes produktion kan läsas på svenska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland