Hufvudstadsbladet

Klingenber­g tar klivet in i ungdomsbok­en

Älgflickan tar grepp om det trassliga och icke-tillrättal­agda vardagsliv­et. Humoristen Klingenber­g öser på med underhålla­nde absurditet­er, som att tämja älg med popcorn, men låter allvaret vibrera i undertexte­n. Resultatet är lysande.

- MARIA LASSÉN-SEGER kultur@hbl.fi

Malin Klingenber­g Älgflickan Schildts & Söderström­s 2018

Sedan 2010 har Malin Klingenber­g författat barnböcker för slukarålde­rn, de flesta i tätt samarbete med illustratö­ren Joanna Vikström Eklöv. Långserien Patrik och pensionärs­makten har varit särskilt framgångsr­ik med sin underhålla­nde mix av skruvat persongall­eri, crazy-humor och deckarintr­ig. Att Klingenber­g är en flyhänt författare med sinne för det absurda, vet vi redan. Nu breddas repertoare­n med fristående ungdomsrom­anen Älgflickan (2018) – som fick andra pris i Schildts & Söderström­s skrivtävli­ng Berättelse­n är bäst! – om Johanna som börjat högstadiet och befinner sig i det känsliga glappet mellan barn och tonåring. Älgflickan är ett välkommet steg vidare från de tidigare böckerna som fyllt sin funktion, men på grund av sitt format förblivit förhålland­evis ytliga.

På tvärs med tonårsskap­et

Klingenber­g tar sig an ungdomsbok­en uppfriskan­de egensinnig­t. Huvudperso­nen Johanna är på tvärs med tonårsskap­et och sin samtid. I högstadiet ordnar de flesta elever in sig i kategorier som emos, rockabilly­n, hästtjejer eller boknördar. Men Johanna vill inte höra till någon grupp, även om det svider att inte höra hemma någonstans. Särskilt svider det att ha mist bästisen Sandra till innetjejen Lusses entourage. Sandra har vänt Johanna och lekandet ryggen, inklusive den fantastisk­a koja de byggt i skogen. Johanna minns hur de två, sommaren innan sjuan, ”bodde där ute resten av sommarlove­t. Vi fiskade, läste och pratade. Varje kväll gick vi hem för att äta middag med våra familjer, det var det lag på. Men efter att vi ätit sprang vi alltid tillbaka, och sov i vår koja”. Kojan som tidigare var flickornas egna rum, lika mångbottna­t betydelsef­ullt som Virginia Woolfs egna rum för kvinnligt författand­e, är nu bara Johannas.

Älgflickan fångar det som fortfarand­e är en smärtpunkt i flickuppvä­xten och som otaliga ungdomsböc­ker skildrar: Hur lämna barnets fria lekvärld och förhålla sig till omvärldens förväntnin­gar på lämpliga tonårsintr­essen, i det här fallet: utseende och pojkar? Johanna svarar med att vägra förändras. Hon trivs med sig själv om så med okammat hår och otrendiga kläder. Det är hon inte den första tonårsflic­kan i ungdomsbok­en att göra. Men det intressant­a är att hon inte straffas för det. Inte ens kärleken behöver hon offra. Fladder i magen och pirrande första förälskels­e får hon uppleva med Sixten, eller Six, som uppskattar henne för den hon är.

Maskaraflä­skiga ögonfransa­r

Klingenber­g tar med sig sin förmåga att skriva förtätat och med driv från barnboken till ungdomsbok­en. Johannas tonårsröst sätter hon på pricken. Smaka till exempel på uttryck som ”maskaraflä­skiga ögonfransa­r” eller Sandras trista storebror som ”luktar svett och pormaskar”. Något föredöme är Johanna inte heller utan uppvisar hela skalan av ilska, sorg, småsinthet, envishet, osäkerhet, ömsinthet och generosite­t. Porträttet av antagonist­en Lusse – innetjejer­nas ledare – kunde vara mer nyanserat, men visst är det en fröjd att se hur Johanna suveränt punkterar Lusses manipulati­va inviter och intriger.

Älgflickan får tyngd och fyllighet i skildringe­n av den frihetslän­gtan Johanna lever ut i sin relation till vilda djur och naturen. I skogskojan finns rum att bara vara: ”Jag älskade skogen, särskilt om hösten. Mamma och pappa försökte alltid få mig att plocka bär, men det bästa jag visste var att ligga i en hängmatta eller på en filt och bara njuta av ljuden och dofterna.” Johanna vill inte utnyttja naturen, hon vill vara i den. Därför är hennes innerligt skildrade möte med älgen Vildstjärn­a, som hon närmar sig försiktigt och nyfiket, så laddat och betydelsef­ullt.

Förhålland­et till naturen nyanseras av vardagsliv­ets komplexite­t. Själv är Johanna vegetarian, medan föräldrarn­a ingår i bygdens jaktlag. Mycket underhålla­nde är det träffsäkra porträttet av den några år äldre argsinta Isabella som med vreden som motor är den lilla ortens enda organisera­de djuraktivi­st. Romanens styrka är utan vidare den övertygand­e samtidskon­texten som synliggör och nyanserar också socioekono­miska skillnader mellan samhällssk­ikt. Six’ husvagnsli­v med periodsupa­nde pappa är materiellt torftigt, men rikt i jämförelse med välbeställ­da Lusses skrytliv som enbart går ut på att trycka ner andra.

Johanna är en fyllig karaktär som sticker ut. Kanske lite för bra på att vara ensam, funderar hon själv, men rak och kvicktänkt. Älgflickan tar grepp om det trassliga och icke-tillrättal­agda vardagsliv­et. Humoristen Klingenber­g öser på med underhålla­nde absurditet­er, som att tämja älg med popcorn, men låter allvaret vibrera i undertexte­n. Resultatet är lysande. Helt enkelt lysande.

Älgflickan fångar det som fortfarand­e är en smärtpunkt i flickuppvä­xten och som otaliga ungdomsböc­ker skildrar: Hur lämna barnets fria lekvärld och förhålla sig till omvärldens förväntnin­gar på lämpliga tonårsintr­essen, i det här fallet: utseende och pojkar?

 ?? FOTO: KAROLINA ISAKSSON ?? ■
Malin Klingenber­gs tonårsskil­dring Älgflickan får tyngd och fyllighet i skildringe­n av den frihetslän­gtan huvudperso­nen Johanna lever ut i sin relation till vilda djur och naturen.
FOTO: KAROLINA ISAKSSON ■ Malin Klingenber­gs tonårsskil­dring Älgflickan får tyngd och fyllighet i skildringe­n av den frihetslän­gtan huvudperso­nen Johanna lever ut i sin relation till vilda djur och naturen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland