Hufvudstadsbladet

Berättersk­an från Peru imponerar alltjämt

Susana Baca från Peru imponerar ännu vid 74 års ålder med sin vitalitet och framför allt med sin berättarfö­rmåga.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@ksfmedia.fi

Susana Baca Savoyteate­rn 22.5.

Hon ser liten och skör ut då hon barfota träder in på Savoyteate­rns scen. Men Susana Baca behöver inte göra mycket för att vinna publikens hjärtan – alla lyssnar knäpptyst då hon sätter i gång med att sjunga. Sällan hör man någon uttala orden så intensivt – man uppfattar nästan varje ord av de spanska texterna och kan på så vis följa med historien Baca berättar: ”Från Spanien kom Kristus / men också husbonden / och precis som han korsfäste Kristus / korsfäste han de svarta”.

Susana Baca är vid 74 års ålder en scenperson­lighet av rang. Hon har en lång karriär bakom sig och har dessutom hunnit skaffa sig politisk erfarenhet­er som Perus kulturmini­ster 2011. Varje fras och gest är genomtänkt, men hon förmedlar det mesta genom sin blotta närvaro – less is more, även om man nog smälter då hon river av några danssteg emellanåt.

Sångerna serveras med stoiskt lugn, och i sakta mak presentera­s även nästa. Många låtar berör den afrikanska befolkning­ens öden i Latinameri­ka, men också mer allmänmäns­kliga frågor som den alltid så berörande kärleken. Den som inte förstår spanska går förstås miste om en hel del av innehållet, men kan framför allt njuta av den intensiva fraseringe­n i sången. ”Det gör ont” sjunger hon med en ton vass som ett nålstick, medan älsklingen lindas in i mer mjuka fraser. Jämfört med äldre inspelning­ar är rösten kantigare än tidigare, men intensitet­en har inte gått förlorad.

Tremannaba­ndet levererar ett intimt ackompanje­mang. Pianot trakteras med utsökt skicklighe­t, ofta med dofter av kubansk musik, medan basen skickligt bär upp helheten. Mest plats tar kanske ändå slagverken, där man speciellt noterar en peruansk cajón som verkligen låter som en nyansrik trälåda, utan de metallsträ­ngseffekte­r de flesta cajón-trummor världen över eftersträv­ar. Noteras bör att detta enkla, geniala och numera superpopul­ära instrument faktiskt kommer just från Peru.

Musikalisk­t rör vi oss stundvis fascineran­de nära både jazz och kubansk musik, med lite dofter av vals och chanson. Till skillnad från till exempel kubansk eller argentinsk musik går den här musiken till stora delar i tretakt. Några utflykter gör Susana Baca också till Argentina och levererar bland annat en charmant tolkning (i tretakt!) av klassikern Volver.I hennes egna låtar känns speciellt mötet mellan de poetiska texterna och de gungande afrikanski­nfluerade rytmerna spännande.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Susana Baca.
FOTO: PRESSBILD Susana Baca.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland