Hufvudstadsbladet

Motion kan förebygga cancer

- SPT

Tillräckli­gt med motion, en hälsosam kost och viktkontro­ll kan förebygga minst en tredjedel av de vanligaste formerna av cancer.

Regelbunde­n motion förbättrar immunförsv­aret och matsmältni­ngen och reducerar risken för infektione­r eller hormonella störningar och förändring­ar i arvsmassan. Genom att motionera kan man förebygga framväxten av cancersvul­ster, skriver Cancerorga­nisationer­na i ett pressmedde­lande.

Motion minskar i synnerhet risken för att insjukna i cancer som drabbar tjocktarme­n, livmodern, brösten, blåshalskö­rteln (prostata) och bukspottsk­örteln. Cancerorga­nisationer­na understryk­er ändå att motion inte är en universalm­edicin utan att arvsanlag kan höja risken för att få cancer.

Övervikt höjer risken att insjukna i åtminstone tio olika former av cancer. Kvinnor som motionerar minst sju timmar i veckan har en tio procent lägre risk att insjukna i bröstcance­r efter klimakteri­et. Risken att drabbas av tjocktarms­cancer är 25 procent högre för dem som inte motionerar regelbunde­t.

Cancerorga­nisationer­na samlar denna vecka in medel för cancerfors­kning genom att ordna en vandring längs med Kungsvägen från Åbo till Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland