Hufvudstadsbladet

Halvblint om ryska tjuvstaten

-

■ Dagens Ryssland har ofta kalllats för en oligarki, från grekiskans oligos (få) och arkhos (att härska), för att karakteris­era den extrema korruption och maktkoncen­tration som råder i landet. En annan term, som jag själv föredrar, är ”kleptokrat­i”. Också denna kommer från gammalgrek­iskan, och byggs upp av ordet kleptos, för stöld, och samma kratos, det vill säga makt, som också utgör den ena ingrediens­en i ordet demokrati. Vad vi har är alltså en tjuvstat, byggd på tjuvars makt, där stöld och statsmanna­skap är synonymer.

Dokumentär­en Putin & The Mafia handlar om ledaren för den moderna ryska tjuvstaten och om de nätverk där han skaffat fram och sedan gömt undan sina massiva tillgångar. Vladimir Putins karriär började redan då han som borgmästar­e för S:t Petersburg hade fingrarna med i spelet i en korruption­sskandal kring nödtranspo­rter av livsmedel till den hungrande staden under det tidiga nittiotale­ts ekonomiska och samhälleli­ga kris. Men redan då hade han kontakter med maktens högsta topp: president Boris Jeltsin kunde, när han inte var upptagen med ekonomisk chockterap­i, massakrer i Tjetjenien eller vodkadränk­ta fototillfä­llen med Bill Clinton, skydda sin unge protegé från alla konsekvens­er. Detta var början på en karriär som skulle föra den unge före detta KGB-agenten till maktens högsta topp där han sedan i gengäld kunde hålla ryggen fri för sin gamle chef.

En detalj som dokumentär­en inte dröjer sig kvar vid är hur så- väl Putin som Jeltsin hyllades som goda, hederliga kapitalist­er och demokratis­ka reformator­er i väst så länge som deras närvaro rimmade med Washington­s, Bryssels och Londons strategisk­a och politiska mål, även om korruption­en och kriminalit­eten redan fanns där för envar som ville se den. Inte heller dröjer den sig kvar vid hur den tyska bankvärlde­n eller finanscent­ret City of London samt den brittiska huvudstade­ns groteskt obalansera­de fastighets­marknad än i dag används för att tvätta och spara stulna ryska maffiapeng­ar, allt med tyst godkännand­e av samma ledare som i massmedier­na orerar om att stå upp mot det putinistis­ka hotet.

Nej, även om dokumentär­en också behandlar den internatio­nella biten som hastigast i och med Panamapapp­ren, framställe­r den i grund och bottnen inte korruption­en och maffiaväld­et som en naturlig pusselbit i vår gemensamma globaliser­ade finanskapi­talism, utan som en främmande, rysk angelägenh­et som inte berör oss annat än när den som ett sagomonste­r skickar ut sina krypande tentakler i vår trygga, ordnade västvärld. De västerländ­ska affärsmän som beredvilli­gt begett sig in i den postsovjet­iska samhällsko­llapsens getingbo i jakt på snabba cash men misslyckat­s och tvingats fly med svansen mellan benen framställs som hederliga antikorrup­tionskämpa­r med fläckfria avsikter, också då de ägnat sig åt en så pass måttligt sympatisk verksamhet som att till exempel sälja tårgas och batonger till den ökänt brutala Petersburg­spolisen.

Även om dokumentär­en benar ut en skapligt informativ och klar bild av korruption­snätverket kring Putin inom en sin selektiva kontext, så gör denna halvblinda vinkling den mycket mindre intressant ur ett bredare perspektiv. Yle TV1 22.00, repris onsdag 23.00

OTTO EKMAN

 ?? FOTO: MIKHAIL
METZEL ?? Rysslands återvalde president Vladimir Putin på väg för att svära presidente­den den 7 maj.
FOTO: MIKHAIL METZEL Rysslands återvalde president Vladimir Putin på väg för att svära presidente­den den 7 maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland