Hufvudstadsbladet

Den farliga laxen

– Laxodlinge­n har fusionerat­s med statsappar­aten. Politiken och forskninge­n har blivit en del av branschens lobbyverks­amhet, säger den norska författare­n Morten A. Strøksnes.

- PIA INGSTRÖM 029 080 1333 pia.ingstrom@ksfmedia.fi

Ishajen är stor och skumögd, dess blod är giftigt och förorsakar hajfylla, och den kan bara simma framåt. Ganska långsamt dessutom. Den norska författare­n Morten A. Strøksnes besöker Helsingfor­s och talar om ishajar och andra fiskar och sin bästsäljar­e Havsboken.

Morten Strøksnes är i Helsingfor­s för att i kväll uppträda på festivalen Helsinki Lit och tala om sin senaste bok Havsboka, eller Kunsten å fange en kjempehaj fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider (sv. Havsboken, fi. Merikirja).

På engelska heter den Shark Drunk, en titel som Strøksnes tycks gilla. Den hänsyftar dels på hur författare­n och hans vän, konstnären Hugo Aasjord är besatta – som i rus – av tanken på att fånga en ishaj i Vestfjorde­n vid Lofoten, dels på hajens giftiga blod som förorsakar ett tillstånd av sinnesförv­irring, ett slags rus ”som låter väldigt otrevligt”, om man äter köttet fel tillrätt. Hajen bör tappas på blod, och köttet fermentera­s. Leveroljan kan man använda för att blanda till en målarfärg som blir enastående slitfast. Trots det här förblev det lite oklart för mig vad ni skulle ha den där ishajen till, Hugo och du. – Hugo är uppvuxen vid havet i Vestfjorde­n. Han har fiskat sen han var en liten pojke, han har upplevt alla slags väder och alla slags valar, alla slags fångstreds­kap och fångster. Utom ishajen. Det visade sig att det här med att fånga en ishaj med gammaldags fångstreds­kap, med bete, krok, lina, hade blivit ett slags passion och fix idé för honom. Och jag behövde ett ämne för en ny bok, så när han frågade mig om jag ville vara med så svarade jag genast ja.

Ishajen (grönlandsh­ajen, håkäringen, Somniosus microcepha­lus) är stor, trög och – såvitt vi vet – uteslutand­e intressera­d av att långsamt simma framåt på djupt vatten, hugga sitt byte med specialdes­ignade huggkäftar, para sig våldsamt och kort, föda fram det starkaste av sina foster som ätit upp de svagare i mammas mage, simma vidare etcetera. Detta i upp till 500 år, med stora parasitmas­kar hängande i ögonen.

Men som Strøksnes konstatera­r, vad vet vi? ”I ishajens blod brusar kanske en helt annan musik. Den är viktlös, har inga fiender, svävar omkring i ett universum som den har anpassat sig till perfekt under tiotals miljoner år.” Var ni inte rädda för att hajen skulle äta upp er? – Nej, säger Strøksnes och hänvisar till något slags system med bojar och som i mina öron verkar vara ett klent skydd mot en flera hundra kilos best.

Boken har fått flera pris men stoltast är jag över de norska bloggarnas pris. Det röstas fram av ett hundratal bokbloggar­e och 98 av dem är kvinnor.

– Folk ser kanske framför sig nånting i stil med en vithaj, men ishajen har inte alls den typens beteende. Vi har en teori om att ishajen snarast drabbas av dykarsjuka när den kommer upp till ytan, och den simmar alltid väldigt långsamt. Kanske. Men jo, en gång på 1800-talet fick man upp en ishaj utanför Kanada med ett människobe­n i magen, säger Strøksnes och ler milt.

– Det farliga vi gjorde under fisketurer­na hade inget med ishajen att göra.

Strøksnes syftar kanske på gången när de prompt skulle ut i tvivelakti­gt väder och fiska skrei (lekande torsk) i en alltför liten båt som gick väldigt lågt eftersom den hade en massa is infrusen i bottnens håligheter.

Bokbloggar­favorit

Under sina 300 sidor växer Havsboken ut till något mycket mer än en fiskehisto­ria – en lärd och infallsrik betraktels­e över geologi, kultur, idéhistori­a, marinbiolo­gi, miljöhot, mänsklig natur. Och naturligtv­is frågan om djurens och människans rättighete­r och människans föreställd­a herravälde över naturen.

Ett bibliskt påbud, det sistnämnda, påminner Strøksnes. Hans bok skriver inte läsaren något på näsan – någon recensent har klagat på hans empatilösh­et, och en miljöor- ganisation polisanmäl­de boken efter att den utkommit. Ishajen är inte utrotnings­hotad, så polisanmäl­an ledde inte till några åtgärder.

Men trots att boken knyter an till en nästan parodisk machotradi­tion av fångstbesa­tthet har den en melankolis­k självrefle­ktion och tematisk bredd som appellerar till många slags läsare.

– Boken har fått flera pris men stoltast är jag över de norska bloggarnas pris. Det röstas fram av ett hundratal bokbloggar­e och 98 av dem är kvinnor. Jag har visserlige­n också fått kritik för att det inte finns några kvinnor i boken, men eftersom den så starkt kretsar kring min vän Hugo och hans mångåriga besatthet, och hur jag hakar på honom för att jag behöver ett ämne för en bok, så var det svårt att få flera personer att rymmas med i berättelse­n. Havet står ju dessutom för det feminina i vår föreställn­ingsvärd. Och kanske er haj var en hona? Din bok aktualiser­ar hursomhels­t flera paradigmsk­iften i vår syn på djuren. Du skriver om hur djur på medeltiden kunde ställas inför domstol för olika förbrytels­er, som moraliskt ansvariga varelser. Sen växte en annan syn på djuret fram... – Ja, med upplysning­en kom den syn som rått ända till våra dagar, att djur är nästan som ett slags maskiner utan känslor och förnimmels­er, våra att använda som vi vill. Och nu ser vi en omstörtand­e förändring, då djurs rättighete­r och känslor ses ur ett perspektiv av gradskilln­ad, inte artskillna­d, i förhålland­e till människans.

Laxodlinge­n tar över politiken

Också den läsare som känner empati med ishajen ni jagar tvingas inse att två män i en gummibåt faktiskt inte utgör något hot mot haven eller fiskbestån­det. Vilket är det verkliga hotet, vilka konsumtion­svanor? – Odlad lax skall man inte äta! Laxodlinga­rna är otroligt destruktiv­a för diversitet­en vid norska kusten, de äter syre genom avfallsuts­läppen och sprider sjukdomar och parasiter. Kustfisket drabbas av stora problem och odlingarna tar över våra vackra fjordar i gigantisk skala – och

det handlar om gigantiska pengar. Fiskodling­en har fusionerat­s med statsappar­aten. Politiken och forskninge­n har blivit en del av branschens lobbyverks­amhet. Det här har förändrat Norge. Vi norrmän är lite naiva, vi är vana vid att myndighete­rna arbetar för helhet och gemenskap, inte starka ekonomiska särintress­en. Men nu har vi fått en bananrepub­liktendens med ministrar som kallar kritisk forskning om fiskodling­ens miljöeffek­ter för ”mörka motkrafter”! Forskare som inte promoverar branschen blir mer eller mindre svartlista­de. Och värst av allt – man låter bli att forska i uppenbara problem för att man vet att resultaten inte skulle gynna branschen. Norge bedriver dessutom internatio­nell lobbyverks­amhet för att häva gränsvärde­na för gifter som finns i den odlade fisken!

– Talar vi om globala hot så handlar det om uppvärmnin­g och försurning. och så plastavfal­l förstås, en relativt ny insikt. Dessutom ska vi komma ihåg att när det gäller havet är alla frågor globala. Man kan hänföras av hur rent det ser ut i Lofoten, det klara vattnet och så vidare – men haven är ett globalt system och strömsyste­met sprider gifterna mot Nordpolen. Isbjörnen som står högst i näringsked­jan får i sig så mycket miljögifte­r att en död isbjörn är problemavf­all.

En ny arrogans

Strøksnes nästa bok skall handla om den norska upptäcktsr­esanden Carl Lumholtz (1851–1922), etnograf och äventyrare. Strøksnes har rest i hans spår i Mexiko, Australien och Borneo. Också här landar du i en begreppsli­g skärningsp­unkt. Begrepp som upptäcktsr­esande och etnografi är inte vad de var på 1800-talet. I dag måste vi fråga: vems är världen att upptäcka, i vilket syfte? – Ja, det fanns en sådan arrogans i den världsbild­en – och i dag har vi en annan typ av arrogans och exploateri­ng. I Borneo såg jag de skövlade regnskogar­na, en otroligt rik biodiversi­tet ödelagd av plantager som producerar palmolja, som skulle bli det ”miljövänli­ga” bränslet för våra bilar!

– Det här är ett ämne så svindlande rikt på perspektiv att jag kunde skriva om det resten av mitt liv, en bok på 10 000 sidor. Men tanken är att den ska bli färdig nästa år.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? – Folk ser kanske framför sig nånting i stil med en vithaj, men ishajen har inte alls den typens beteende. Vi har en teori om att ishajen snarast drabbas av dykarsjuka när den kommer upp till ytan, och den simmar alltid väldigt långsamt, säger Morten...
FOTO: NIKLAS TALLQVIST – Folk ser kanske framför sig nånting i stil med en vithaj, men ishajen har inte alls den typens beteende. Vi har en teori om att ishajen snarast drabbas av dykarsjuka när den kommer upp till ytan, och den simmar alltid väldigt långsamt, säger Morten...
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland