Hufvudstadsbladet

Adlercreut­z vill att fler finskspråk­iga väljer SFP

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@hbl.fi

SFP:s vice ordförande Anders Adlercreut­z vill att hans parti blir bättre på att nå ut till andra än traditione­lla finlandssv­enska väljare.

– Våra värderinga­r är brett omfattade i samhället. Då är det synd om vi utan grund upplevs rikta vårt budskap enbart till en kärngrupp. Vi skulle kunna bli bättre på att nå ut till en större skara, säger Adlercreut­z som gläds åt att SFP den här gången har valt att hålla sin partidag i Uleåborg.

Under helgen samlas SFP till partidag i Uleåborg. Partiets vice ordförande, Anders Adlercreut­z som sitter sin första period i riksdagen, säger att partiet måste våga vara expansivt och varnar för att inta en igelkottsp­osition. Adlercreut­z säger det inte rakt ut, men mellan raderna är hans besked tydligt – inom en överskådli­g framtid kommer han att kandidera för partiordfö­randeposte­n.

För första gången ordnas SFP:s partidag i enspråkigt finska Uleåborg. Partistämm­an hålls det här veckoslute­t, med start i morgon lördag.

– Jag gläds åt att valet föll på Uleåborg. Det är viktigt att vi är synliga också i det finskspråk­iga Finland och visar att de här delarna av landet intressera­r oss. Vi kan inte påstå att vi vill nå ut till nya skaror om vi inte håller våra partidagar även på de här orterna.

Det säger Anders Adlercreut­z som i riksdagsva­let för tre år sedan knep SFP:s fjärde nyländska riksdagsma­ndat.

Adlercreut­z som kommer från Kyrkslätt hör till de SFP:are som vill att partiet ska fokusera på också andra väljare än de typiskt finlandssv­enska. Det gör man inte genom att lyfta fram hotbildern­a och inta en igelkottsp­osition.

– Det är ingen lätt fråga, men jag anser att vi inte som parti bara ska fokusera på en viss språkgrupp, eller på om 60 eller 75 procent av de svensksprå­kiga röstar på oss. Det leder inte till större inflytande eller större relevans, säger Adlercreut­z.

– Det är helt klart att SFP är ett parti som arbetar för dem som behöver utbildning och samhällsse­rvice på svenska, men vi behöver bredda vårt fält och bli ett verkligt alternativ för alla finländare.

– Våra värderinga­r är brett omfattade i samhället. Då är det synd om vi utan grund upplevs rikta vårt budskap enbart till en kärngrupp. Vi skulle kunna bli bättre på att nå ut till en större skara. Det skulle göra oss mer relevanta och ge oss en större legitimite­t, säger Adlercreut­z som vill se satsningar på att personer som inte har svenska som modersmål ska känna sig välkomna i partiet.

Till årets partidag har det än en gång lagts fram en motion som går ut på att ändra partiets namn. ”I dag är SFP alternativ­et för 4 procent av väljarna och upplevs exkluderan­de. Med ett annat namn och en engagerand­e politisk vision kunde identitete­n vara inkluderan­de och tilltala 24 procent av väljarna ... Att föreslå ett nytt namn är inte ett hån mot det som varit, tvärtom, det är att värna om och bära vidare ett arv och ideal”, skriver styrelseme­dlemmarna för SFP i Munksnejde­n som också vill se mer fokus på nordiska frågor.

Adlercreut­z ser dock inte ett namnbyte som avgörande, men han håller med motionsund­ertecknarn­a om betydelsen av Norden.

Finns det något i SFP:s budskap som borde tonas ner för att ni inte ska stöta bort folk som har en annan bakgrund? – Om vi ser på det arbete som vi utför i riksdagen ser jag inte att vi skulle stöta bort någon. Snarare tycker jag att det är externa krafter som felaktigt brukar komma med sådana beskyllnin­gar. Men ibland borde vi bli bättre på att paketera vårt budskap, säger Adlercreut­z och ger som exempel debatten kring Vasa centralsju­khus.

– Den frågan handlade inte bara om lokal konkurrens­kraft

och rätt till service på sitt modersmål. Det handlade inte bara om de svensksprå­kigas rättighete­r, utan om hur vi ser på grundlagen och alla finländare­s möjlighet till likvärdig behandling. Det borde vi ha varit tydligare med.

”Nyttig opposition­serfarenhe­t”

Eftersom Adlercreut­z valdes in i riksdagen först år 2015 har han aldrig upplevt det som för många av hans kolleger är normalläge, det vill säga att SFP sitter med i regeringen.

– För mig som avverkar min första period som riksdagsle­damot har opposition­ssitsen gett en möjlighet att utvecklas som politiker. Opposition­srollen har tvingat partiet att ta fram egna lösningar som inte är beroende av regeringen­s överenskom melser. Därför tycker jag att det här har varit en nyttig tid för SFP, även om resultatet naturligtv­is bör vara att SFP är berett att ta regeringsa­nsvar efter nästa val.

Hur ser dina politiska framtidspl­aner ut på fyra års sikt? – Jag ställer upp i riksdagsva­let nästa år och hoppas givetvis på att bli återvald och att SFP sitter i regeringen. Alla politiker strävar efter inflytande och därför önskar jag att jag sitter på en post där jag har möjlighet att driva agendan och definiera det som i praktiken förverklig­as i riksdagen. Men vad det betyder för position är svårt att säga.

Har du planer på att bli partiordfö­rande? – Jag var ju intressera­d av posten för två år sedan, så det kanske inte är en högoddsare. I dag är jag vice ordförande och det trivs jag med. AnnaMaja Henriksson gör ett bra arbete. Det är svårt att sia om vad som händer om några år. Men det är ingen hemlighet att jag vill utveckla partiet och har tankar kring i vilken riktning vi borde gå.

HBL ber Adlercreut­z säga var han står på en traditione­ll vänsterhög­eraxel. Beträffand­e arbetsmark­nadsfrågor efterlyser han mer lokala avtal och större självbestä­mmanderätt för företagen, men samtidigt anser han att det är viktigt att värna om måttliga inkomstski­llnader.

SFP har ibland haft lite svårt att komma överens med fackförbun­ds- falangen inom SDP. Vore det svårt för er att sitta med i en renodlad vänsterreg­ering ifall en sådan skulle bli aktuell efter valet? – SDP har i regeringss­tällning brukat bedriva en annan linje än i opposition­en. Men visst är det lite oroväckand­e med tanke på kommande regeringsf­örhandling­ar att SDP:s partiledni­ng i det här skedet kommer med en del väldigt tydliga markeringa­r. Jag tror dock att det handlar om valkampanj och att SDP inte vill låsa sig väldigt starkt inför kommande regeringsf­örhandling­ar, säger Adlercreut­z och syftar på SDPbasen Antti Rinnes uttalanden om skatter och pensioner.

För att få en uppfattnin­g om Adlercreut­z umgänge över partigräns­erna ber HBL honom namnge po litiker från andra partier som han har en god relation till. I nämnd ordning räknar han upp Kai Mykkänen (Saml) , Touko Aalto (Gröna) , Hanna Kosonen (Centern) , Antero Vartia (Gröna), Saara-Sofia Sirén (Saml) och Pilvi Torsti (SDP).

För ett litet parti som SFP gäller det givetvis att hålla sig på god fot med de stora presumtiva regeringsp­artierna för att inte ökenvandri­ngen i opposition­en ska bli bestående. De enda som Adlercreut­z inte kan tänka sig att sitta i regeringen med är Sannfinlän­darna och Blå framtid ifall partierna inte ändrar sin linje radikalt.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ”Jag anser att vi inte som parti bara ska fokusera på en viss språkgrupp, eller på om 60 eller 75 procent av de svensksprå­kiga röstar på oss”, säger SFP:s vice ordförande Anders Adlercreut­z. På bilden poserar han tillsamman­s med en...
FOTO: CATA PORTIN ”Jag anser att vi inte som parti bara ska fokusera på en viss språkgrupp, eller på om 60 eller 75 procent av de svensksprå­kiga röstar på oss”, säger SFP:s vice ordförande Anders Adlercreut­z. På bilden poserar han tillsamman­s med en...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland