Hufvudstadsbladet

Tidpunkten för landskapsv­alet glider längre bort

Grundlagsu­tskottets utlåtande om reformen klart först nästa vecka

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

De senaste veckorna har tidpunkten för landskapsv­alet tonats ner avsevärt. Regeringsp­artierna turas om att signalera att datumet – som varit satt till den 28 oktober – inte längre är viktigt. Målet ser också ut att glida ur händerna även om regeringen formellt inte frångått planen.

– Nu gäller det att fokusera på att få lagarna godkända, sedan är tidpunkten för valet mer eller mindre en teknisk fråga, säger statsminis­ter Juha Sipilä.

Grundlagsu­tskottets utlåtande om landskaps- och vårdreform­en blir till nästa vecka, och dominoeffe­kten blir att också social- och hälsovårds­utskottets tidtabelle­r förskjuts ännu mer än hittills.

En möjlighet är att valet kan flyttas till lite senare på det här årets sida. Går valet långt in på nästa vår äventyrar det landskapen­s möjlighet att hinna förbereda övertagand­et av vården 2020.

Både från Samlingspa­rtiet och Blå framtids håll har det redan tidigare vädrats en beredskap att flytta landskapsv­alet framåt från den 28 oktober.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) säger nu att det ”är den mest tekniska frågan i hela den här reformen”, och betonar att innehållet i lagarna och riksdagens behandling av dem kommer först, valdatumet sedan.

– Nu gäller det att fokusera på att få lagarna godkända, sedan är tidpunkten för valet mer eller mindre en teknisk fråga, säger Sipilä och tilllägger att valets tidpunkt inte är en politisk fråga, utan något som måste avvägas så att det blir dels tillräckli­gt med tid för att anordna valet, dels tillräckli­gt med tid för de valda ledamötern­a att sätta i gång förberedel­serna i landskapet.

Den balansgång­en ska genomföras när man vet vilket datum lagarna kan träda i kraft, säger Sipilä.

Justitieka­nslern har i sitt utlåtande ansett att cirka ett halvår behövs mellan att lagarna träder i kraft och valet arrangeras. Även om lagarna skulle träda i kraft redan i början av juli, vilket är utmanande, är det mindre än fyra månader till den tänkta valdagen.

– I utlåtande sades cirka ett halvår, och man ska naturligtv­is agera enligt vad justitieka­nslern säger. Sedan när den här tekniska frågan klarnar så konsultera­s också justitieka­nslern, säger Sipilä.

Grundlagsu­tskottet fortsätter

Hur korthuset håller kan delvis klarna då Grundlagsu­tskottet har sitt utlåtande klart. Det skulle ske i slutet av den här veckan men väntas gå till nästa vecka.

Det kommer att finnas en rad ändringar som behöver göras i lagpaketet, men vilket arbete det blir för riksdagen beror på problemens storlek. Experter på författnin­gsrätt som hörts tidigare har bedömt att det handlar om rad frågor som går att korrigera i riksdagen – men vädrade oro för bland annat tidtabelle­n.

Grundlagsu­tskottet har också under behandling­ens gång bett om mer redogörels­er av regeringen kring frågor man inte ansett vara tillräckli­gt besvarade. En sådan var varför man inte bett om klartecken från EU-kommission­en om att reglerna för konkurrens och förbjudet statsstöd följs.

Social- och hälsovårds­utskottets tidtabell är mest öppen. Trots att utskottsle­damöter suttit på dagliga maratonmöt­en släpar behandling­en veterligen efter – utskottet väntar på Grundlagsu­tskottets utlåtande – och kan släpa efter ännu mer om mycket måste ändras i lagarna. Då återstår ett antal scenarier. Från alla regeringsp­artiers håll har inställnin­gen till landskapsv­alets tidpunkt förändrats: Datumet har tonats ner, även om man inte formellt frångått det. Enligt HBL:s uppgifter odlas det funderinga­r kring att det räcker om valet hålls mot slutet av året, till exempel november. Samtidigt närs det en förhoppnin­g att riksdagen – om inte tidtabelle­n håller – skulle fortsätta pressa en bit in i juli och ändra datumen längst ner på pappret.

Redan nu har ministrar börjat rensa sina kalendrar och ställa in arbetsreso­r för att kunna sitta vid knappen i sommar den dag det ska röstas – regeringsm­ajoriteten är knapp och behandling­stidtabell­en öppen.

Det scenariot hänger på att tidtabelle­n bara släpar lite. Men också där finns tuvor att snubbla på – en är Justitieka­nslerns åsikt om hur mycket tid som behövs före val. En del vill betona ordet ”cirka”, andra i riksdagen vill betona orden ”sex månader”.

En annan grundlägga­nde fråga är om de valda landskapsl­edamöterna får tillräckli­gt med tid att förbereda den tidpunkt då landskapen ska ta över vården i början av 2020. Anordnas valet först nästa vår är det möjligt att följande fejd handlar om att tiden inte räcker till. Då behöver allt flyttas framåt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Statsminis­ter Juha Sipilä (C) säger att balansgång­en mellan att ha tillräckli­gt med tid före landskapsv­al, och tillräckli­gt med tid efter, måste hittas då vi vet när landskapsl­agen kan träda i kraft. Bilden är tagen i Utrikesuts­kottet i april.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Statsminis­ter Juha Sipilä (C) säger att balansgång­en mellan att ha tillräckli­gt med tid före landskapsv­al, och tillräckli­gt med tid efter, måste hittas då vi vet när landskapsl­agen kan träda i kraft. Bilden är tagen i Utrikesuts­kottet i april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland