Hufvudstadsbladet

Stor studentsit­s på Senatstorg­et

- SPT/MIKAEL SJÖVALL

Vädrets gudar var på festprissa­rnas sida i går då över 1 900 studenter samlades på Senatstorg­et för att lovsjunga vårens ankomst. En skål höjdes också för Studentkår­en vid Helsingfor­s universite­t som firade sitt 150-årsjubileu­m.

Snapsvisor­na byggde broar över språkmuren då festen körde i gång på torsdagsef­termiddage­n. Helan går skallade unisont från alla bord och över 1 900 strupar under tsar Alexander den andres vakande ögon.

– Det ska bli spännande att festa tillsamman­s här på Senatstorg­et, säger den blivande sjökaptene­n Emil Höckersted­t från Nylands Nation i folkvimlet.

Bacchi buller och tumult i all ära, men man måste komma ihåg att äta också. Traktering­en vid kullersten­arna var brokig då varje nation körde med sina egna rätter. De välbeställ­da studentern­a förlitade sig på catering, men på Nylands Nation var det jordnära takter och frivilliga krafter som gällde.

– Vi har kockat hela eftermidda­gen. Till förrätt är det gazpacho och som huvudrätt serveras quiche. Till efterrätt vankas chokladmou­sse, säger värdinnan Emelina Enkvist på Nylands Nation.

Och vad vore en sits utan immande kall punsch till kaffet.

– Vi har kokat vår punsch själva. Den ska stå länge innan den kan serveras, säger klubbmästa­ren Elias Schulman.

Mitt i allt oväsen och den glammiga festyran gjorde president Tarja Halonen ett tappert försök att hålla tal vid Storkyrkan­s trappor.

– Ni ska inte ha dåligt samvete för att ni har ett litet avbrott i studierna i kväll. En sits är ett ypperligt sätt att umgås. Det främjar samarbetet, sade Halonen.

Halonen berättade om sitt förflutna vid Södra Finlands nation och om sitt uppdrag som ordförande i nationens kvinnoklub­b.

 ??  ??
 ?? LA CHAPPELLE
FOTO: SPT/LINNEA DE ?? Emil Höckersted­t från Nylands Nation lät sig väl smaka.
LA CHAPPELLE FOTO: SPT/LINNEA DE Emil Höckersted­t från Nylands Nation lät sig väl smaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland