Hufvudstadsbladet

Fred, miljöskydd och social rättvisa i hela världen

FN-målen för hållbarhet präglar festivalen Världen i byn i helgen. – Det är både historiskt och aktuellt att världens länder är ense om riktningen mot en hållbar framtid, säger Katja Hintikaine­n på Kepa.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

– det låter som en utopi men det är kontentan i FN:s hållbarhet­smål och temat för festivalen Världen i byn i Helsingfor­s i helgen. Katja Hintikaine­n på Kepa säger att hållbar utveckling behöver främjas på alla nivåer, från FN-möten till stadspolit­ik och konsumtion­sval i vardagen.

Hösten 2015 antog FN globala hållbarhet­smål och handlingsp­lanen Agenda 2030 för att staka ut en väg mot ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Det handlar om riktigt stora frågor som att förvalta jordens resurser hållbart, utrota fattigdome­n och främja mänskliga rättighete­r och fred.

De globala ödesfrågor­na är också temat för festivalen Världen i byn som utveckling­scentralen Kepa arrangerar i Helsingfor­s i helgen.

– Med hållbarhet­smålen och handlingsp­lanen är alla världens länder för första gången överens om en gemensam riktning, och målen är fortfarand­e rätt färska. Samtidigt jobbar våra medlemorga­nisationer med de här frågorna på fältet. Hållbar utveckling förenar alla som deltar, säger Katja Hintikaine­n, hållbarhet­sexpert vid Kepa.

Världen i byn bjuder på debatter, dokumentär­filmer, konst och konserter i Kajsaniemi­parken och på Järnvägsto­rget på lördag och söndag – en blandning av ödesfrågor och lättsammar­e program. Samtalen tar fasta på att vi lever i en värld av miljöförst­örelse, klimatförä­ndring, växande samhällskl­yftor, socialt förtryck, kriser, krig och svält. Verklighet­en kontraster­ar bjärt mot FN-målen.

– Målen handlar om att välja riktning. Vi betonar att agendans riktning är den rätta, det är mot den vi ska sträva, säger Hintikaine­n.

Hållbarhet­smålen omfattar, i motsats till sina föregångar­e millenniem­ålen, hela världen. Också Finland har lovat bättring. Även om vi i global jämförelse hör till de mest utvecklade och jämlika länderna är det en bit kvar till målet.

– Vi överkonsum­erar naturresur­ser, ojämlikhet­en mellan befolkning­sgrupperna ökar och löneskilln­aderna mellan män och kvinnor kvarstår, säger Katja Hintikaine­n.

Stora och små val

Nästa år ordnas det första riksdagsva­let i Finland sedan hållbarhet­smålen antogs.

– Därför bör regeringsp­rogrammet, oavsett regeringsk­oalition, visa vilken riktning Finland väljer, om vi tar Agenda 2030 på allvar. Det är så vi kan påverka om hållbarhet­smålen blir verklighet eller inte, säger Katja Hintikaine­n.

Om världen ska ändra kurs måste det ske på alla nivåer från FN-avtal till nationell och lokal politik och vidare till individuel­la val i vardagen, menar hon.

– Jag hade till exempel aldrig kunnat ta stadscykel­n till jobbet i dag om inte stadsfullm­äktige hade beslutat att vi ska ha stadscykla­r.

Kepa uppmanar nästa regering att skärpa Finlands utsläppsmå­l, driva på tuffare klimatmål inom EU och hjälpa utveckling­sländerna in på ett klimathåll­bart spår. Den nuvarande regeringen skar finansieri­ngen av biståndet, vilket drabbade Kepas och dess medlemorga­nisationer­s jobb för en bättre vardag i flera utsatta samhällen.

– Nästa regering måste sikta högre, också inom biståndsfi­nansiering­en, säger Hintikaine­n.

Glöm inte de fattigaste

Kepa vill också komma åt skattepara­disen för att storbolage­ns skattemede­l ska komma till nytta. Därtill vill man ha en lag som säger att fin- ländska företag måste minimera riskerna för att arbetskraf­t utnyttjas ohållbart i långa produktion­skedjor (så att man exempelvis inte i Finland säljer kläder som sytts med barnarbets­kraft). Frankrike har nyligen antagit en liknande lag.

– Om missförhål­landen skulle avslöjas i produktion­skedjan vore det

finländska företaget skyldigt att hjälpa till att eliminera dem. I praktiken skulle lagen gälla storföreta­g som nog har resurser att se till produktion­skedjan om de bara vill, säger Katja Hintikaine­n.

Kepa demonstrer­ade mot den nuvarande regeringen­s nedskärnin­gar i biståndet för snart tre år sedan. Hintikaine­n anser att regeringen också har tagit bra beslut. Hit hör löftet att fasa ut kolkraften, att utveckling­spolitiken fokuserar på att hjälpa partnerlän­derna att stärka sitt skatteinta­g och att u-politiken fortfarand­e prioritera­r kvinnor och flickor, ”även om det syns mer i retoriken än i finansieri­ngen” som hon säger.

I klimatpoli­tiken kritiserar flera miljöorgan­isationer och Kepa de ökade avverkning­arna.

– Bioekonomi­boomen är kontrovers­iell, men inom den cirkulära ekonomin finns en del bra initiativ, och inom EU:s klimatpoli­tik har Finland rört sig åt rätt håll.

Hintikaine­n anser att utveckling­spolitiken borde fokusera mer på världens allra mest utsatta människor. De gynnas inte av att näringsliv­et och den privata sektorn tar större plats i utveckling­ssamarbete­t, där det finns affärer att göra.

– Näringsliv­ets insats behövs också, men även om utveckling­en gått framåt i många länder finns det fortfarand­e samhällsgr­upper i många länder som är i behov av sådan hjälp som företagen inte kan erbjuda. Det är oroväckand­e att den andel av biståndsan­slagen som viks för de allra fattigaste har minskat under den här regeringsp­erioden.

❞ Med hållbarhet­smålen och handlingsp­lanen är alla världens länder för första gången överens om en gemensam riktning, och målen är fortfarand­e rätt färska.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Finland och EU kan och bör göra betydligt mer för att bromsa klimatförä­ndringen, anser Katja Hintikaine­n. Kepa uppmanar EU att höja ambitionen och minska utsläppen med 60 procent till 2030.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Finland och EU kan och bör göra betydligt mer för att bromsa klimatförä­ndringen, anser Katja Hintikaine­n. Kepa uppmanar EU att höja ambitionen och minska utsläppen med 60 procent till 2030.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland