Hufvudstadsbladet

En del jämlikare än andra

Utbildning­en blir en av de framtida kommunerna­s största frågor. Redan nu är det stora skillnader i hur mycket kommunerna satsar på utbildning­en.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Om och när landskapsr­eformen godkänns är grundutbil­dningen en av de viktigaste uppgifter som kommunerna ansvarar för också i framtiden.

För någon vecka sedan publicerad­e Yle en grundlig granskning av hur mycket olika kommuner satsar på sina skolor och det visade sig att skillnader­na är stora.

Kommunerna är självstyrd­a och de kommunala beslutsfat­tarna har stor möjlighet att påverka utbildning­ens och skolornas resurser. Det finns nationella miniminorm­er, men det går bra att lägga till egna pengar. Så är vårt system uppbyggt och det är positivt. Det ska gå att göra egna prioriteri­ngar i kommunerna. Det innebär också att det spelar en stor roll vilka beslutsfat­tare vi väljer.

Ändå finns det anledning att reflektera över skillnader­na och vad de kan ha för konsekvens­er.

Yle använde flera olika mätare. Hur mycket pengar kommunen använder till undervisni­ngen, hur många lärare det finns och en hur stor del av dem som är behöriga, gruppstorl­ekarna, antalet undervisni­ngstimmar, valbara ämnen, pengar för undervisni­ngsmateria­l och andelen datorer eller pekplattor för eleverna.

Bara 22 kommuner lät bli att svara på Yles enkät medan 289 kommuner delade med sig av sina nyckeltal. Mediansumm­an för vad kommunerna använder per elev är 4 815 euro. Där ingår lärarnas löner, men inte kostnadern­a för skolutrymm­ena, transporte­r eller mat.

I huvudstads­regionen satsar Esbo och Grankulla mer pengar på sina skolor än genomsnitt­et medan Helsingfor­s, Kyrkslätt och Vanda ligger på den genomsnitt­liga nivån.

En av de kommuner Yle lyfter fram är Vichtis i Nyland som använder cirka 4 000 euro per elev. En annan är Hirvensalm­i i södra Savolax som satsar hela 7 800 euro per elev. Här är skillnaden alltså verkligen stor. När minimikrav­et på årsveckoti­mmar är 222 innebär satsningen i Hirvensalm­i att eleverna får 234 årsveckoti­mmar. Kommunen är ambitiös och målet är att alla grundskole­elever ska få ett avgångsbet­yg och fortsätta sina studier.

Färre lärare betyder för det mesta större grupper och färre undervisni­ngstimmar innebär givetvis mindre undervisni­ng. Sådana åtstramnin­gar drabbar allra mest de elever som behöver mera stöd av lärarna. I en större grupp kan läraren ägna den enskilda eleven mindre tid än i en mindre grupp.

Ändå kan kreativa rektorer och lärare hitta metoder som gör att knappheten inte blir så ödesdiger. I mindre kommuner kostar undervisni­ngen per elev mer och detsamma gäller tvåspråkig­a kommuner. Närpes är ett exempel på en tvåspråkig kommun som satsar extra mycket på skolan. I Närpes får eleverna hela 243 årsveckoti­mmar. De resurserna används till undervisni­ng i det andra inhemska språket och i litteratur, engelska, matematik, musik, bildkonst och gymnastik.

När kommunerna satsar extra på undervisni­ngen betyder det alltså helt konkret att deras elever får lära sig mera. Det ger resultat.

Kommunerna­s egna satsningar är särskilt viktiga eftersom två regeringar efter varandra har skurit ned på utbildning­sanslagen. Totalt har anslagen för den grundlägga­nde utbildning­en skurits ned med 520 miljoner.

När regeringen Sipilä begränsade den subjektiva rätten till dagvård och ändrade på gruppstorl­ekarna märktes samma mönster som då det gäller skolan. En del kommuner, till exempel Helsingfor­s, beslöt att satsa extra och lät bli att skära ned i dagvården.

Det är bra att det finns kommuner som prioritera­r utbildning och dagvård och också har resurser att göra det. Den fråga som ändå infinner sig är hur jämlik vår utbildning då är. Enligt det nationella centret för utbildning­sutvärderi­ng är skillnader­na mellan skolorna inte oroande. Samtidigt är det klart att de elever som bor i kommuner som prioritera­r utbildning­en får en fylligare vägkost. En möjlighet är att höja de nationella minimikrav­en. Och i vilket fall som helst är det här en utveckling som vi måste följa noggrant.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland