Hufvudstadsbladet

EU-oro över Trumps hot om biltullar

- TT/WIKTOR NUMMELIN /HENRIK SAMUELSSON

Att USA köper så mycket personbila­r från andra länder hotar landets säkerhet. Det menar president Donald Trump, som nu får handelsdep­artementet att utreda tullar av samma typ som de nyligen införda på aluminium och stål. EU kliar sig i huvudet.

”Det finns tecken på att import från utlandet under flera decennier har slitit ner vår egen bilindustr­i”, förklarar handelsmin­ister Wilbur Ross i en kommuniké efter att ha pratat med Donald Trump, rapportera­r medier i Washington.

”Handelsdep­artementet kommer att genomföra en grundlig, rättvis och öppen utredning om huruvida sådan import försvagar vår ekonomi och kan skada nationell säkerhet”.

Den säkerhetsb­estämmelse som kan komma i fråga kallas avsnitt 232, och användes av Trump för de kontrovers­iella nya aluminium och stål tullar som införts gentemot delar av världen och även snart kan komma att omfatta EU.

I fallet bilar blir den dock svårare att använda, rapportera­r The Wall Street Journal. USA:s försvarsma­kt behöver stabil tillgång till metaller och dylika råvaror, men vanliga personbila­r är den inte lika beroende av.

EU: Mot WTO:s regler

Inom EU tas tullhotet emot med barska miner.

– Ensidig protektion­ism har aldrig hjälpt någon i det långa loppet. Bara fri och rättvis handel säkrar ökat välstånd, säger en talesman för tyska Volkswagen till AFP.

På en presskonfe­rens i Bryssel vet EU:s jobb och tillväxtsk­ommissionä­r Jyrki Katainen inte riktigt vad han ska tro.

– Det är svårt att förstå. Om USA nu ensidigt höjer biltullarn­a så vore det mot WTO:s regler. Det är svårt att se att det skulle finnas ett hot mot

den nationella säkerheten (som USA anger som anledning), säger han.

Än så länge vet dock EUkommissi­onen väldigt lite om USA:s planer.

– Vi vet inte mer än vad som har sagts i morse och det är svårt att göra någon uppskattni­ng av vad som ligger bakom. Men vi har markerat väldigt tydligt till våra amerikansk­a vänner att vi alltid är redo att samtala om en bättre handelsmil­jö, vilket vi har försökt göra i flera år, säger Katainen.

– Om vi får ett permanent undantag från stål och aluminiumt­ullarna så är vi redo att samtala om handelsfrå­gor, säger han.

Ingen positiv

Trumps utspel kommer ironiskt nog bara någon dag efter det att Kina – som gått om USA som världens största bilmarknad – gått ut med beskedet att den vanligaste tullen för fordon byggda i andra länder sänks från 25 till 15 procent.

Trump har kritiserat Pekingregi­men för handelshin­der, men hans fordonsför­slag drabbar inte i första hand Kina, utan fordonsjät­tar i Europa och Japan.

”Snart kommer rejäla nyheter för våra storartade amerikansk­a bilarbetar­e”, twittrade Trump på ons dagen. ”Efter många decennier med att era jobb förlorats till andra länder har ni väntat länge nog!”.

Tidigare har han om europeiska länder skrivit att, ”de gör det omöjligt för våra bilar (och annat) att säljas där. Stor handelsoba­lans!”.

Och obalansern­a har han i och för sig rätt i. En USAbyggd bil som säljs i EU beskattas i dag med 10 procent när den passerar gränsen, medan taxan i Kina alltså ska sänkas till 15 procent. Motsvarand­e tariff i USA är bara 2,5 procent i nuläget.

De senaste årens frihandels­förhandlin­gar har dock syftat till att snarare sänka höga tullar än att höja de låga, och Trumps strategi möts av omfattande kritik.

Under våren har USA infört nya tullar på aluminium och stål, 10 respektive 25 procent. Ett antal viktiga handelspar­tner har dock fått tillfällig­a undantag. För EU:s del avgörs i dagarna om undantaget ska förlängas efter kommande månadsskif­te.

När nyhetsbyrå­n Reuters frågade 104 ekonomer om metallavgi­fterna svarade nästan 80 procent att de kommer att skada USA:s ekonomi. Övriga sade att tullarna inte kommer att få någon större effekt. Ingen trodde att följderna blir positiva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland