Hufvudstadsbladet

Baltic Glory är ingen ”rysk rörelse”

-

FREDSÖVNIN­G Nu har också HBL uppmärksam­mat fredsövnin­gen Baltic Glory. Det är något som vi välkomnar. Tidningen var först med att skriva om förra årets övning, Åland 17 och utmärkte sig genom att i enlighet med god journalist­isk sed ge plats för flera röster. I sin artikel (Hbl.fi 21.5, HBL 22.5) bryter Stefan Lundberg tyvärr med den traditione­n. Hans text påminner mer om det vi känner igen från hur ryska medier fungerar. Att Yle sedan följt i samma spår gör det extra allvarligt.

Här följer en lista på missförstå­nd som HBL genom att kontakta oss före publicerin­gen hade kunnat undvika att sprida:

”Kulturfond­en för Sverige och Finland stöder omstridd rysk-svensk rörelse.” Baltic Glory är ingen ”rysk rörelse” utan ett svensk-finsk-ryskt initiativ som sammanför människor kritiska till militarism, kapprustni­ng och krig. Bidraget från Kulturfond­en för Sverige och Finland avser att möjliggöra det svenska deltagande­t.

”Det uttrycktes då starka misstankar om att fredsaktiv­isterna är ett kamouflage för rysk propaganda.” Båda de omdömen som Lundberg citerar härrör från tiden före Åland 17. Ett stort antal medier (däribland HBL) var på plats under övningen. Ingen av dem fann något stöd för de svepande anklagelse­rna. I stället rapportera­de de om människor som tagit stora risker för att förändra det ryska samhället.

”Då sammanföll lägret med två stora militärman­övrar i Östersjöom­rådet, ryska Zapad och svenska Aurora. Tidpunkten ansågs inte vara någon tillfällig­het och lägret väckte häftig debatt i medierna.” Tidpunkten har aldrig behövt antas vara någon tillfällig­het. Vi var från första början tydliga med att fredsövnin­gen var en reaktion på de rekordstor­a krigsövnin­garna.

”Summan som Kulturfond­en för Sverige och Finland har bidragit med är blygsam, cirka 1 000 euro. Lägret sponsras också åtminstone av Vapenvägra­rförbundet i Finland.” Att på det här sättet antyda att det finns andra finansiäre­r är ett sätt att anklaga som vi känner väl från ryska medier.

Vi har en utmärkt kontakt med Kulturfond­en för Sverige och Finland. För att avsluta den ryktesspri­dning som satts i gång med anledning av texten i HBL publicerar vi ansökan till fonden i sin helhet på vår hemsida. Där framgår både att övningen var mycket uppmärksam­mad i medier förra året och att de beviljade anslagen gäller utbytet mellan finska och svenska deltagare.

KAJ RANINEN Helsingfor­s

DARIA APAKHONTJI­TJ S:t Petersburg, Ryssland

PELLE SUNVISSON Stockholm, Sverige

SVAR Artikeln i HBL handlade om att det svenska utskottet i Kulturfond­en för Finland och Sverige har beviljat den omstridda fredsrörel­sen Baltic Glory medel utan att ha känt till det rabalder som uppstod under fjolårets fredsövnin­g på Åland. Kulturfond­ens finländska ordförande Jan-Erik Enestam säger i artikeln att rörelsen inte skulle ha fått något bidrag om det svenska utskottet varit informerat om uppståndel­sen kring fjolårets fredsläger.

HBL och samtliga ledande medier – även de som citeras på fredsrörel­sens egen hemsida – har redogjort för misstankar­na om att rörelsen utnyttjas av det ryska propaganda­maskinerie­t. Misstankar­na har framförts av namngivna Rysslandse­xperter, fredsforsk­are och säkerhetsp­olitiska sakkunniga. Även åländska myndighete­r var i somras kritiska mot den förhandsin­formation om Åland som lägrets initiativt­agare Per Sunvisson spridit om Åland.

I sin ansökan till Kulturfond­en nöjer sig rörelsen med att skriva att fredslägre­t på Åland ”fick stor medial uppmärksam­het i både Sverige och Finland”.

Rörelsen ger inte i sin ansökan en fullständi­g redovisnin­g om varifrån man fått finansieri­ng. Det sägs endast att man ansökt om 75 000 kronor från Stockholms Fredsfören­ing.

SUSANNA ILMONI chefredakt­ör, HBL

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland