Hufvudstadsbladet

Handelsavt­al öppnar dörrar för vår export

-

efter en relativt lång period av stabilitet befinner vi oss i en situation där de största riskerna på ett globalt plan är politiska. Det tog ett antal år för västvärlde­n att återhämta sig från finanskris­en för ett årtionde sedan. Att bygga upp systemet på nytt efter en större politisk kris kan ta betydligt längre.

Ett oroväckand­e element i den politiska dragkamp som pågår mellan stormakter­na är den protektion­ism som leder till att kortsiktig­a intressen vinner över de långsiktig­a. Länder och regioner som har ett aktivt och balanserat handelsutb­yte har sällan någonting att vinna på vare sig handels- eller regelrätta krig.

Usa:s president Donald Trump har systematis­kt gått in för att förverklig­a sin utlovade America First-politik och stoppat förhandlin­garna om frihandels­avtal med bland annat EU. Det är ett ogenomtänk­t drag som kan leda till en spiral av tariffer och mottariffe­r som bromsar upp handelsutb­ytet mellan regionerna. För Finland är detta ett katastrofs­cenario eftersom vi på grund av de svaga statsfinan­serna inte har råd att förlora exportintä­kter och arbetstill­fällen.

Stabila handelsrel­ationer är en av de största tillgångar­na för ett exportbero­ende land med en liten hemmamarkn­ad. Varje produkt och tjänst som vi säljer till utlandet bidrar till finansieri­ngen av vårt välfärdssa­mhälle.

De största bolagen har resurser och kompetens för att upprätthål­la sin export även i situatione­r där stormaktsp­olitiken leder till hinder i handeln. Allra viktigast är handelsavt­alen för de mindre bolag som inte har råd eller kapacitet att navigera i en miljö där reglering, tullar och tariffer ändrar på spelregler­na och gör det svårt att bygga upp en långsiktig verksamhet.

Det kan te sig paradoxalt, men handelsavt­alen är ett av de områden där den nuvarande EU-kommission­en har lyckats bäst. Efter tvärstoppe­t i förhandlin­garna med USA flyttade kommission­en fokuset till övriga regioner och förhandlad­e fram ett avtal med Kanada. Följande på listan är bland annat Japan, Mercosur-länderna, Mexiko och Australien.

Handelsavt­alen är en av de förmåner som EU-medlemskap­et ger oss och som definitivt är värda att betala en slant för eftersom avkastning­en är mångfaldig. Utan den kapacitet som EU har att förhandla om handelsavt­al skulle vi inte ha lika fri tillgång till våra nuvarande exportmark­nader.

Finska bolag utnyttjar dessvärre inte de fördelar som handelsavt­alen ger i lika stor utsträckni­ng som företagen i många andra medlemslän­der. Det betyder i praktiken att en del av företagen betalar mer än nödvändigt i form av tariffer och avgifter för att sälja sina produkter och tjänster till vissa andra länder.

När vi diskuterar EU:s roll och betydelse för Finland är det skäl att notera den nytta som handelsavt­alen ger oss. Efter att EU tagit hand om förhandlin­garna är det upp till företagen att dra full nytta av de fördelar som avtalen ger i form av nedsatta eller avskaffade tullavgift­er och tariffer.

Varje produkt och tjänst som vi säljer till utlandet bidrar till finansieri­ngen av vårt välfärdssa­mhälle.

JUHO ROMAKKANIE­MI är vd för Centralhan­delskammar­en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland