Hufvudstadsbladet

Kyrkslätt dålig grön förebild

-

MILJÖMEDVE­TENHET Vi är tre miljömotiv­erade ungdomar i Winellska skolan i Kyrkslätt. Vi vill vara med och påverka miljöns framtid. En förändring måste ske i vår skola, säkerligen även i andra. Vår skola sägs vara ”grön”, även om vi inte anser att detta stämmer.

Varje skoldag slängs stora mängder osorterat avfall, bland annat matrester, papper och plast. I klassrumme­n har vi två olika papperskor­gar, men i slutändan slängs allt i samma sopsäck. Därför uppfyller inte sorterings­punkterna kraven på hållbar utveckling enligt oss. Våra sorterings­punkter bör alltså förbättras, även möjlighete­n att sortera mer material, som plast och bioavfall.

För att vårt initiativ skall lyckas måste kommunen uppfylla sina skyldighet­er. Vi har fört fram detta ärende till vår kommuns fullmäktig­eordfö--

rande. Nu vill vi uppmana vår kommun samt andra kommuner att förverklig­a de krav som en hållbar utveckling ställer. Även skolorna, där framtiden skapas, ska ta ansvar för att uppmuntra elever till att sortera.

För tillfället är vår kommun en dålig förebild för nya generation­er, genom att inte värna om vår planet. Den belastas hela tiden då naturresur­ser, som kunde återanvänd­as, går till spillo. Vi kunde vara naturvänli­ga och spara energi. Avfallet är en viktig råvara för ny produktion. Förutom att det är miljövänli­gt är det också mera ekonomiskt lönsamt att sortera.

Det är aktuellt att göra sitt bästa för miljöns skull och inte belasta naturen, men ändå är det så få som verkligen tar ansvar och agerar. Kyrkslätts kommun har inte lyssnat på skolans tidigare initiativ i samma ärende, vilket vi är mycket förundrade över. Är det inte kommunens skyldighet att förse skolorna med möjlig sortering och ge goda förutsättn­ingar för att bygga en hållbar framtid?

TESSA VALLE IRA HALTIA VERONICA WINQUIST

elever i åk 9, Winellska skolan, Kyrkslätt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland