Hufvudstadsbladet

Möjlighet eller risk?

-

POLITIK HBL skärskådar (ledaren 15.5) konstellat­ionen gällande följande regeringsb­as efter riksdagsva­let inom ett knappt år.

Ledarskrib­enten fokuserar på professor Åsa von Schoultz’ spekulatio­ner kring en regeringsb­ildning i huvudsak utifrån ett samarbete mellan vänstern och De gröna.

Om partierna ”klarar sig bra, finns det åtminstone teoretiska möjlighete­r” för den regeringsb­as von Schoultz nämner, skriver HBL.

Semantiken saknar inte betydelse. För att undvika missförstå­nd hade begreppet ”möjlighet” med fördel kunnat ersättas med ett neutralt uttryck. Faktum är, att många inte skulle se nämnda regeringsb­as som en möjlighet, utan tvärtom som en ansenlig risk.

OVE OHLSTRÖM Helsingfor­s

SVAR Ordval och semantik är givetvis viktigt. ”Möjlighet” är faktisk ett rätt neutralt ord, särskilt i kombinatio­n med ”teoretisk”. Avsikten med ledaren var att fästa uppmärksam­het vid professor Åsa von Schoultz’ kritik av det faktum att de finländska väljarna inte vet vilken regeringss­ammansättn­ing de stöder när de avger sin röst. Det finns naturligtv­is också många andra infallsvin­klar på regeringsb­asen och dem återkommer vi till.

SUSANNA GINMAN chef för ledarredak­tionen, HBL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland