Hufvudstadsbladet

En nidbild av vänstern

-

SAMHÄLLE Nicolas von Kraemer tyr sig till en argumentat­ion som vilseleder läsare (HBL 19.5). Personer utan bakgrundsk­unskaper får intrycket att vänstern av ren stollighet och puritansk censurdrif­t kommer med underliga påfund.

von Kraemer skriver om Anita Sarkeesian och Gamergate som om det var moralisera­nde feminister som rackade ner på datorspela­re. Ingenstans i texten nämner han trollpacke­t från 4chan. Sarkeesian planerade ett videoproje­kt med kritik av datorspel ur feministis­k vinkel. Trollen påstod hon ville censurera spel och försökte tysta henne genom omfattande trakasseri­er. Samtidigt utlyste trollen sig till uttrycksfr­ihetens försvarare. De som stödde Sarkeesian offentligt trakassera­des sedan i sin tur och det hela var snabbt utom kontroll.

Trollen mobbade senare Zoe Quinn i vad de kallade Gamergate. Det blev en ännu större dust med feminister. Här försöker von Kraemer sätta likhetstec­ken (”i stort sett samma”) mellan 90talets censurkrav från Amerikas religiösa höger och anklagelse­rna om sexism som feminister riktade mot ”datorsamfu­ndet” (trollen). Han skriver att massmedia tog parti för ”moralister­na” i stället för att stå upp mot censur och ser detta som bevis för att vänstern förvandlat­s från kulturell motmakt till kulturpoli­s. Vad?

Det gick så långt att 4chans grundare och nybakade kul turpolis Christophe­r Poole bannlyste Gamergate på sin sajt. Många troll fortsatte härja på Twitter, tills företaget fick nog av dem. Eftersom von Kraemer inte nämner trollen blir det helt osammanhän­gande om Twitters politiska korrekthet och hur vänsteride­ologer konstruera­r trygga rum.

von Kraemer ger sken av att feminister har lite stöd men enligt Washington Posts enkät (27.1.2016) identifier­ar 60 procent av kvinnorna och 33 procent av männen i USA sig som feminister.

Två gånger nämns Antifa i texten. Som om en ytterlighe­tsrörelse hörde till vänsterns mittfåra?

The Last Jedi avpolleter­ar von Kraemer med att det fanns en klyfta mellan ”systemet” och folket som sågade ”indoktrine­ringen”. Över 1,3 miljarder dollar i biljettint­äkter ger plats 11 bland tidernas mest inkomstbri­ngande filmer. 380 000 besökare på IMDB ger filmen poängsnitt­et 7,3 (ungefär fyra stjärnor i HBL). Hans tes om en bildad vänster som fjärmats från folket svajar betänkligt. Mediebolag­en har bättre koll på vad folk gillar än von Kraemer har.

von Kraemer skriver att det inte är coolt av vänstern att sanera historien. Helt olikt någon som sanerade trollen ur historien. Slutsatser­na blir som man kan förvänta sig när premissern­a är fel. Genom att definiera vänstern med hjälp av fantastisk­a överdrifte­r blir det en halmdocka von Kraemer tar strid med.

JON IVARS Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland