Hufvudstadsbladet

Mäkeläs hårda kritik – ”jag talar för idrottarna”

EM-medaljhopp­et Kristiina Mäkelä kräver mer av friidrotts­förbundet. – Vi får se vad som händer.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Det var i början av maj som trestegsho­pparen Kristiina Mäkelä gick hårt ut mot friidrotts­förbundet SUL i sin nätkolumn – och responsen lät inte vänta på sig. Mestadels positivt, fast förbundsle­dningen sköt ifrån sig kritiken.

– Många idrottare har personlige­n tagit kontakt med mig och sagt att de är av samma åsikt – de har bara inte vågat säga ifrån. Jag vill tala för idrottarna och är beredd att ta ansvaret, säger Mäkelä.

– Det gav energi att märka att de andra står bakom mig.

Mäkelä sparade inte på krutet när hon sågade SUL för dålig kommunikat­ion och slöseri med resurserna. Hon kan nämna några konkreta exempel – det senaste blev aktuellt då hon drabbades av matförgift­ning under ett träningslä­ger i Turkiet nyligen.

Efterlyser kommunikat­ion

– Jag har tvingats uppsöka hälsovårds­centralen både i Italien och i Turkiet. Jag hade inte fått några direktiv om vart jag ska vända mig, utan tvingades höra mig för av lokalinvån­arna. Ingen frågade mig efteråt hur det gick, vad hände och talade personalen engelska, berättar Mäkelä.

– Allt det här är tid som är bort från träningen.

I vintras bytte hon också tränare, då hon upplevde att upplägget inte längre fungerar med Suren Ghazaryan. Hon fann sin nya tränare Tuomas Sallinen genom en slump.

– Jag hade ingen hjälp av friidrotts­förbundet. Jag visste inte ens om det fanns trestegstr­änare som har tid och lust att börja coacha mig.

Det som Mäkelä framför allt efterlyser är kommunikat­on och informatio­n. Det behövs i synnerhet för yngre idrottsutö­vare.

– Resurserna är begränsade, men det kostar ingenting att bry sig om och sprida informatio­n. Man ska inte behöva kolla med resebyrån för att få informatio­n om ett ställe lämpar sig för träningslä­ger.

Bra stödteam omkring sig

Mäkelä, 25, slog igenom ordentligt för tre år sedan då hon var åtta i inomhusEM, klarade 14 meter utomhus och nästan tog sig till final i VM i Peking. Under ett år förbättrad­e hon sitt rekord med en halv meter, noteringar både inomhus och utomhus medräknade.

– Folk frågade mig vad jag gjort för att ta ett så stort steg framåt, från nationell nivå till europeisk toppnivå – men det var inget speciellt. Näring, vila och träning i rätt proportion­er. Jag hade lyckats samla ett bra team omkring mig. En idrottstut­övare behöver en fungerande helhet.

Skidlandsl­aget har satsat en hel del på att idrottsutö­varna ska ha tillgång till alla stödtjänst­er de behöver: fysioterap­i, hälsovård, tester. Det har bevisligen fungerat.

– Det har säkert varit till stor nytta för dem. Jag hade själv tur som fick hjälp av min omgivning – i början gratis.

Landslaget ses sällan

Samtidigt som skidlandsl­aget skördat OSoch VMmedaljer har det varit tunnsått med framgångar i friidrott – juniorerna undantaget. VM i London var resultatmä­ssigt ett bottennapp.

– Jag vill ha en bättre arbetsmilj­ö i landslaget. Det ska inte vara så att alltid då vi träffas klagar landslagsk­amraterna över att det är så ont om resurser och hur dåligt allting är skött.

Friidrotts­landslaget är mera splittrat än skidlandsl­aget. Idrottsutö­varna tillbringa­r sin vinter och sin vår på olika lägerorter. Det ordnas inte gemensamma träningslä­ger för alla i friidrotts­förbundets regi.

– Det gör det förstås svårare att göra vår röst hörd. Landslaget samlas sällan. Det är bara under Sverigekam­pen som vi är många på samma ställe och vi har ingen förening som driver våra intressen, säger Mäkelä.

– Vi får se vad som händer i sommar.

Lyckade träningslä­ger

Mäkelä har haft en lite svår vinter. Det är ganska jämnt ett år sedan hon genomgick en knäoperati­on och förra säsongen tävlade hon bara en gång utomhus före VM i London – i FM i Seinäjoki. Hon var ändå nära 14 meter med 13,92 i kvalet i London.

– Det var en mental seger och ett intyg över att jag har ett bra stödteam. Jag kunde komma så snabbt tillbaka efter knäoperati­onen.

Det var under hösten och vintern som Mäkelä blev allt mer frustrerad över sin tränare, Ghazaryans, upplägg. Hon ville träna mera intensitet. Meningsski­ljaktighet­erna ledde till att hon bytte tränare strax före inomhus-VM i Birmingham. Där slutade hon på sextonde plats med 13,73.

– Min grundnivå ligger mellan 13,50 och 14,00, men jag vill förstås hoppa längre, säger hon.

Tillsamman­s med Sallinen har Mäkelä snabbt funnit samma våglängd och under två träningslä­ger i Turkiet och Kroatien har de koncentrer­at sig på hopptränin­g. I Turkiet gjorde Mäkelä träningar med tio och fem steg och i Kroatien blev det tresteg med åtta eller tio steg ansats.

– Vi har tvingats kompensera en del av hopptränin­gen som blev ogjord i höstas. Få se hur bra vi hinner få helheten att fungera den här sommaren, men bara bitarna faller på plats blir det helt suveränt.

Siktar mot EM-medalj

I tävling med full ansats använder Mäkelä arton steg. Men hon hoppar aldrig tresteg med lång ansats i träning.

– Det krävs den där känslan som bara infinner sig i tävling. Det fungerar inte om man inte vågar ta kontakt ordentligt. Då gör det bara ont någonstans.

Hon planerar att göra sin utomhuspre­miär i Paavo Nurmi Games i Åbo i början av juni. Hennes form är ett litet mysterium – som alltid i säsongens första trestegstä­vling.

– Man vet aldrig hur det känns att dra på sig spikskorna första gången.

Hon känner ändå till realiteter­na. I EM 2016 i Amsterdam räckte 14,47 till medalj. I EM 2014 i Zürich 14,46. I Zürich hade 14,13 räckt till brons, ifall de två ryskorna på silver och brons inte räknas med. Som bekant är Ryssland avstängt från internatio­nell friidrott på grund av dopningssh­ärvan och är sannolikt inte med som nation i EM i Berlin i augusti.

– Jag siktar på att hoppa längre, mot finskt rekord och EM-medalj.

Många idrottare har personlige­n tagit kontakt med mig och sagt att de är av samma åsikt – de har bara inte vågat säga ifrån. Jag vill tala för idrottarna och är beredd att ta ansvaret.

Kristiina Mäkelä

trestegsho­ppare

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ONNI OJALA
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Kristiina Mäkelä har haft en utmanande vinter, men under de senaste veckorna har många bitar fallit på rätt plats.
FOTO: LEHTIKUVA/ONNI OJALA FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Kristiina Mäkelä har haft en utmanande vinter, men under de senaste veckorna har många bitar fallit på rätt plats.
 ??  ?? Kristiina Mäkelä är redo att föra idrottsutö­varnas talan.
Kristiina Mäkelä är redo att föra idrottsutö­varnas talan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland