Hufvudstadsbladet

Kalla gör comeback med fokus på fysiken

När Charlotte Kalla gör comeback i skidlandsl­aget vakar fystränare­n Stefan Thomson över henne. Eller borde han kallas fysprofess­orn?

- Tt

– Han har fått mig att inse att det kan vara värdefullt att inte bara tro och känna utan att också veta. Han är otroligt påläst och följer den senaste forskninge­n, säger storstjärn­an.

Skidåkarna­s landslagsl­äger i norska Sognefjell utgör inte bara Charlotte Kallas comeback i landslaget efter två år som ”egenföreta­gare”. Det innebär också debut i nya rollen för tränaren Stefan Thomson.

Kalla har jobbat med Thomson – som i och med sin nya tjänst har lämnat uppdraget som Skellefteå hockeys fystränare – i fyra år och gläds åt att tillbringa mer tid med honom.

Han har visat henne att skidor är mer än inspiratio­n och känslor. Med hårda fakta, siffror och analyser går det att komma längre.

– Han har många kvaliteter. Nyfikenhet­en och vetgirighe­ten, att läsa på och kunna ta till sig rapporter. Han är duktig på att analysera siffror. Det är jättevärde­fullt att ha med i utvärderin­gen av träningen, säger Kalla.

”Vinner inga lopp”

Tillsamman­s försöker duon tänka utanför ramarna.

– Vilka krav ställs på en skidåkare? Det är viktigt att ha med det tänket, att inte bara jobba med begränsnin­gar utan att se till att man har så många möjlighete­r som möjligt både styrkemäss­igt och rörelsemäs­sigt, säger Kalla.

I OS vann Kalla för första gången ett mästerskap­slopp i masstart (skiathlon), mycket tack vare en förbätt- rad förmåga att göra högintensi­va ryck.

– Skidorna har haft en snabb utveckling de senaste åren. Alla lopp går egentligen fortare och det behövs mycket mer kraft i åkningen. Man kan inte bara jobba i ett högt och jämnt tempo. Man vinner inga lopp på det sättet längre. Det är där jag känner att jag har en del att tillföra, säger Thomson.

Det är inte bara av Thomson som Kalla får nya impulser. När lands- lagschefen Rikard Grip presentera­de sin nya organisati­on sade han att den återbördad­e storstjärn­an kommer att fungera som en inspiratio­nskälla och ett lok i träningen – men att han också är övertygad om att Kalla kan lära av de övriga åkarna. 30-åringen håller med. – Vi har alla olika styrkor. Man ska verkligen inte underskatt­a den input man får från andra. När jag blir utmanad får jag fundera över varför jag gör si eller så. Det finns alltid

saker att förbättra. Det är många bitar som det går att skruva på och det är det som är så inspireran­de, säger Kalla.

Lärdomarna ska ge nya framgångar och medaljer, varför inte i VM i österrikis­ka Seefeld nästa år?

– Det är ett snabbt upplopp. Det går utför in i stadion så det finns en del att ta hänsyn till. Det gäller att försöka skapa så mycket effekt som möjligt i riktning framåt, säger Charlotte Kalla.

Går det att ana inspiratio­n från Thomson?

 ?? Foto: Lehtikuva/andreas hiLLergren ?? Charlotte Kalla stod för en storslam med ett guld och tre silver i vinter-OS i Pyeongchan­g.
Foto: Lehtikuva/andreas hiLLergren Charlotte Kalla stod för en storslam med ett guld och tre silver i vinter-OS i Pyeongchan­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland