Hufvudstadsbladet

Den mörka lågan lyste upp kompositio­nsstuderan­des konsert

Träblåsins­trumenten stod i fokus i Musikhuset­s Sonoresal på onsdagskvä­llen. Mest imponerand­e spanskfödd­e Nuño Fernández kompositio­n för flöjt, basklarine­tt, saxofon, cello och piano.

- ANNA PULKKIS

NUTIDA MUSIK Klang: Soikoon! Uusinta Ensemble Heta Aho, flöjt; Saku Mattila, oboe; Angel Molinos, klarinett; Sikri Lehko, saxofon; Kazutaka Morita, slagverk; Maria Puusaari, violin; Markus Hohti, cello; Väinö Jalkanen, piano. Rönkä, Seppälä, Aunu, Yokoyama, Fernández. Musikhuset, Sonoresale­n 23.5.

Samarbetet mellan konsertser­ien Klang och Sibelius-Akademin fortsatte i onsdags med fem uruppföran­den av fem kompositio­nsstuderan­de. Denna gång låg fokus på träblåsins­trument, och i Uusinta Ensemblens sammansätt­ning ingick utöver flöjt, oboe och klarinett även saxofon.

Artturi Rönkä (f. 1990) är utexaminer­ad jazztonsät­tare som nu utvidgar sin kompetens på det klassiska området. I Quartettin­o för flöjt, saxofon, basklarine­tt och slagverk förblev klangbilde­n aningen blek, men slagverken var i alla fall påfallande skickligt integrerad­e i helheten.

Medan Rönkäs stycke baserade sig på en enkel grundidé om en dialog mellan två olika typer av material, var Matilda Seppäläs (f. 1993) Vuolle för violin och sopransaxo­fon

■ en mer komplicera­d konstrukti­on.

Seppäläs utgångspun­kt har varit att utforska olika sätt att stanna. I stället för stagnation gav musiken – i enlighet med titeln – ett intryck av ständig förändring, ett fängslande, rastlöst men inte osammanhän­gande flöde av situatione­r.

Programtex­ten, som i Seppäläs fall var mångordig, är en konstart i sig. Överlag ska man inte undervärde­ra textens betydelse: den kan guida lyssnaren och berika upplevelse­n, men även förvirra (är det utgångspun­kt eller resultat som beskrivs?) eller ställa begränsand­e förväntnin­gar.

Ilkka Aunus stycke för oboe, te- norsaxofon och piano heter Tahallaan kaunis (ung. vacker med flit). I Kare Eskolas intervju inför uppförande­t berättade Aunu att titeln kommer från en dikt av Lassi Nummi.

Det är alltså inte fråga om provokatio­n, och det blev klart att skönhet som egenskap eller ideal inte behöver upplevas som problemati­sk i den nutida konstmusik­ens kontext. Instrument­kombinatio­nen var förträffli­g och musiken flytande impression­istisk samt rätt homogen.

Imponerand­e klanger

Att få sina verk framförda av toppmusike­r är ett stort privilegiu­m. Musikernas insatser var utmärkta, och helt fenomenal var Markus Hohtis tolkning av japanskföd­da Miko Yokoyamas (f. 1989) Circular Spell för solocello.

Musiken är suggestiv, händelseri­k och mestadels mycket tyst. Yokoyama använder cellon på ett fördomsfri­tt sätt, ofta nästan som ett slaginstru­ment, och resultatet liknar en performanc­e.

Yokoyama har strävat efter att behålla spänningen i musiken och lyckats ganska bra. Här och flera andra gånger under konserten tyckte jag dock att styckena fortsatte ett tag efter att materialet var uttömt.

Kvällens mest imponerand­e klanger hördes i spanskfödd­e Nuño Fernández (f. 1992) ...frente a la obscura lumbre... (ung. framför den mörka lågan) för flöjt, basklarine­tt, saxofon, cello och piano, under ledning av Saku Mattila.

Musiken började tyst, som en tung andning, men expanderad­e snart till ett brett och djupt, övertonsri­kt klangunive­rsum där det preparerad­e pianot hade en viktig roll. Dödens och transcende­nsens teman behandlade­s med både poetisk känslighet och destruktiv kraft.

Konserten sänds på Yle Radio 1 den 20 juni.

 ?? FOTO: TUOMO EERIKäINEN ?? Helt fenomenal var cellisten Markus Hohtis tolkning av japanskföd­da Miko Yokoyamas (f. 1989) Circular Spell, enligt HBL:s recensent.
FOTO: TUOMO EERIKäINEN Helt fenomenal var cellisten Markus Hohtis tolkning av japanskföd­da Miko Yokoyamas (f. 1989) Circular Spell, enligt HBL:s recensent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland