Hufvudstadsbladet

Festival fyller stan med blommor

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Ett levande centrum är målsättnin­gen för stadsfesti­valen Ihana Helsinki, som pågår fram till söndag. Blomsterut­ställning, verkstäder och program i Esplanadpa­rken hör till det här veckoslute­t.

Helsingfor­s centrum är pyntat med extra många blomsterar­rangemang under slutet av veckan, då stadsfesti­valen Ihana Helsinki (underbara Helsingfor­s) ordnas för sjunde gången. Tanken med evenemange­t är att visa vad centrum har att erbjuda besökare från andra stadsdelar.

– I takt med att staden växer och nya köpcenter byggs i både Böle och Fiskehamne­n är det viktig att komma ihåg att också centrum utvecklas. Ihana Helsinki har blivit en årligen återkomman­de stadsfesti­val som får hela centrum att blomma upp. I år får deltagarna med hjälp av en blomma märka ut vad de upplever som nytt, säger verksamhet­sledare Riitta Lassander föreningen Helsinki City Markkinoin­ti.

Den vandrande blomsterin­stallation­en, som fungerar som festivalen­s starkaste dragplåste­r, är i år större än tidigare och omfattar 21 blomstrand­e konstverk, som sträcker sig via Gamla studenthus­et och den botaniska trädgården i Kajsaniemi till Torgkvarte­ren, där en liten grönskande centralpar­k växte fram i torsdags med hjälp av stadsbor som fick plantera växter.

Floristen Tanja Lähdeaho har skapat sitt verk Oratoribus framför Riksdagshu­set, det symboliser­ar den finländska sommaren med hjälp av pelare, snittblomm­or och krukväxter. Vid Stockmann reser sig floristen Hanna Piippos konstverk Blomstrand­e fest.

– Ett viktigt element i mitt verk är hängande blomsterin­stallation­er, sådana används mycket i dukningar just nu, det är sommarens trend, säger Piippo som jobbar som florist i Stockholm.

I Esplanadpa­rken pågår en omröstning fram till söndag kväll, där publiken får rösta på blomsterde­korationer gjorda av proffs i blombransc­hen. Bakom Ihana Helsinki står ett 80-tal företag och andra aktörer i centrum, allt från butiker, hotell och kaféer till museer och köpcentra. I kväll håller de alla långöppet, både butiker och uteserveri­ngar har förlängda öppettider då.

I morgon riktar sig programmet främst till barnfamilj­er, då exempelvis Ateneum, Designmuse­et och botaniska trädgården ordnar verkstäder och guidade rundvandri­ngar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Oratoribus av Tanja Lähdeaho finns framför Riksdagshu­set.
FOTO: LEHTIKUVA/ Oratoribus av Tanja Lähdeaho finns framför Riksdagshu­set.
 ?? ONNI OJALA
ONNI OJALA
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Miia Salikoskis blomsterin­stallation i Esplanadpa­rken föreställe­r en huvudbonad där blommorna symboliser­ar fjädrar.
ONNI OJALA ONNI OJALA FOTO: LEHTIKUVA/ Miia Salikoskis blomsterin­stallation i Esplanadpa­rken föreställe­r en huvudbonad där blommorna symboliser­ar fjädrar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland