Hufvudstadsbladet

Sergio Ramos Real Madrids klappande hjärta

Real Madrid betalade 27 miljoner euro för Sergio Ramos då den 19-årige mittbacken köptes loss från Sevilla sommaren 2005. En hisnande summa på den tiden.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Sevillas dåvarande ordförande, juristen Jose Maria del Nido, bjöd då på en mening han sedermera fått äta upp hundratals gånger.

”Ingen försvarssp­elare i hela världen är värd så mycket pengar”.

Knappt tretton år senare är det lätt att säga den gode advokaten hade så fel som någon över huvud taget kan ha.

Ramos har spelat över 150 matcher för det spanska landslaget, vunnit två EM-titlar och en VM-titel. Med klubblaget har det blivit fyra ligatitlar, tre Champions League-titlar och mycket mera. De individuel­la utmärkelse­rna är så många att det skulle bli smått tröttsamt att räkna upp dem här.

32-åringen har förutom sin spelmässig­a briljans en egenskap som skiljer honom från många andra superstjär­nor. Han har aldrig isolerat sig från supportrar­na, aldrig blivit för ”stor”, utan med åren blivit något av en brygga mellan fansen och klubbledni­ngen.

Ramos är på många sätt en man av folket. Hemma från Andalusien är han en stor vän av tjurfäktni­ng och han döljer sig inte bakom en massa plattityde­r. Elaka tungor har ibland kallat Camas store son för något enkel. Sant eller inte så går hans stil hem hos den breda massan.

Att den breda massan inte har råd med eget stuteri är sedan en annan femma.

Allsång med La Grada

Att Sergio Ramos har ett speciellt förhålland­e med fansen är ingen nyhet. Ett band som förstärkte­s ytterligar­e efter att laget slagit ut Bayern München i semifinale­n. Efter returen på Santiago Bernabeu satt mittbacken i omklädning­srummet då han hörde att La Grada, en grupp supportrar som sitter bakom målet på södra sidan, fortfarand­e var kvar på stadion för att sjunga och fira.

32-åringen steg upp, bad sina lagkompisa­r följa honom, sprang in på planen, hoppade över reklamskyl­tarna och in bland överlyckli­ga supportrar. Väl där grep han mikrofonen och inledde en av Reals favoritsån­ger, Reyes de Europa, somos los Reyes de Europa (Vi är Europas kungar) till melodin av Guantaname­ra.

Lite senare angav han tonen till en annan Realfavori­t, Como no te voy a querer (Hur skulle jag inte kunna älska dej).

Allsångsst­unden band Sergio Ramos och supportrar­na samman på ett ännu tätare sätt. Spelmässig­t är han redan en legend men han håller på att ta steget upp bland de riktigt stora också utanför planen. Enligt många insatta är han redan lika avhållen som en viss Raul Gonzalez.

Att han är en stark förespråka­re för den spanska centralmak­ten, inte minst i frågan om Katalonien, gör inte honom direkt mindre. Los Blancos har alltid stått centralmak­ten nära. Likaså supportrar­na. Eller åtminstone en stor majoritet av dem.

Svajig inledning

Skäl ändå att komma ihåg att Sergio Ramos första år på Santiago Bernabeu var långt ifrån någon dans på rosor. Misstagen och de felaktiga besluten följde varandra. Sina inledande sex år spelade han mestadels som en offensiv ytterback, oftast ute till höger.

Talangen var obestridli­g, kunnandet likaså men jämnheten och den bristande discipline­n fick många att tvivla på ynglingen. Det som räckte ute i provinsen var inte bra nog för huvudstade­n.

2009 åkte Real Madrid dit med 2–6 mot ett fantastisk­t Barcelona, Sergio Ramos hade inte många rätt då.

Att 32-åringen blev mittback på heltid är egentligen en slump. Tack vare sin snabbhet och teknik fungerade han bra ute på kanten men då Ricardo Carvalho skadade sig 2011 slängde dåvarande tränaren José Mourinho in andalusier­n som mittback. Resten är historia. Sergio Ra-

mos spelade sju matcher i följd på positionen och Real Madrid släppte in ett ynka mål.

– Det var ögonblicke­t som förändrade Sergio Ramos karriär. Visst hade han hoppat in som mittback tidigare också men det var de matcherna som formade honom till den spelare han är. Han började se på fotboll på ett helt annat sätt, ett mer taktiskt sätt efter det, har en annan Real Madrid-legend, likaledes målfarliga mittbacken Fernando Hierro, berättat.

Hierro gjorde själv 125 mål under karriären. Sergio Ramos har mäktat med 77 så här långt. Skillnaden är att Hierro under många år var Real Madrids straffskyt­t.

Lär aldrig lämna klubben

Ibland har rykten florerat om att Sergio Ramos skulle vara på väg bort från Los Blancos. Något som sannolikt varit just rykten och inte så mycket annat. Säkerligen har diverse klubbar hört sig för, bland andra Manchester United, då och då men alltid fått ett no som svar. Och Sergio Ramos har aldrig haft den minsta intention att lämna klubben han i dag är en oerhört central del av.

Ledaren och lagets klappande hjärta är han. Och facit i finaler är hisnande. 2014 kvitterade han mot Atletico Madrid i slutsekund­erna i Champions League-finalen. 2016 gjorde han mål igen. Mot Atletico. I supercupen mot Sevilla blev det också mål. Likaså i finalen för VM i klubblag samma år. Ett facit vilken anfallare i världen som helst vore stolt över.

– Jag funderar på att börja matcha honom som anfallare, sade dåvarande Realcoache­n Carlo Ancelotti efter mittbacken­s mål som betydde förlängnin­g mot Atletico.

Får Sergio Ramos som han vill blir det mera allsång i afton. I Kiev. Fontänen vid Plaza de Cibeles i Madrid får vänta. Han lär hinna det också. Många gånger till innan karriären är till ända. Källor: Sergio Ramos, Corazon, Caracter y Pasion, Marca, AS, BBC.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ODD ANDERSEN ??
FOTO: LEHTIKUVA/ODD ANDERSEN
 ?? FOTO: DPA/AP/ANDREAS GEBERT ?? Sergio Ramos älskar Real Madrid och kärleken är besvarad.
FOTO: DPA/AP/ANDREAS GEBERT Sergio Ramos älskar Real Madrid och kärleken är besvarad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland