Hufvudstadsbladet

Gips kan minska fosforutsl­äpp i Östersjön

Helsingfor­s universite­ts och Finlands miljöcentr­als forskning visar att gipsbehand­ling kan minska fosforbela­stningen från åkrar med 50 procent.

- SPT

Gipsbehand­lingen av åkrar är säkert, effektivt och accepterat av bönderna, och metoden minskar jordbruket­s belastning på Östersjön, visar en ny undersökni­ng.

I ett pilotproje­kt som finansiera­s med EU-medel och av Miljöminis­teriet har Helsingfor­s universite­t och Finlands miljöcentr­al spridit gips över 1 500 hektar åkrar i Savijoki i Egentliga Finland.

– Uppföljnin­gen av vattenkval­iteten i ån Savijoki bekräftar resultatet från tidigare undersökni­ngar, det vill säga att fosforbela­stningen från åkrarna minskar med 50 procent, säger specialfor­skare Petri Ekholm vid Finlands miljöcentr­al.

Om gipsbehand­lingen skulle användas i större utsträckni­ng skulle det bli möjligt att uppfylla de mål som Skyddskomm­issionen för Östersjön (HELCOM) har fastställt för Finlands del när det gäller att minska fosforbela­stningen, enligt forskarna bakom undersökni­ngen.

Gips innehåller lättupplös­ligt sulfat som småningom löses upp i vattendrag­en, men forskarna har inte observerat att de sulfathalt­erna skulle ha negativ effekt på utrotnings­hotade arter.

– Gipsbehand­lingen skulle minska fosformäng­den med 200–300 ton i Finland och i hela Östersjön med 1 500–2 000 ton per år. Det är också billigare än jordbruket­s andra metoder, säger professor Markku Ollikainen vid Helsingfor­s universite­t.

Utifrån pilotproje­ktet utarbetas ett förslag om att gipsbehand­lingen ska läggas till listan över rekommende­rade skyddsåtgä­rder som får nationellt stöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland