Hufvudstadsbladet

Bo trångt – må bättre?

Kreativite­ten är stor när vi anpassar oss till att vårt boende slukar en allt större del av våra inkomster.

-

I ett kollektiv på Östermalm i Stockholm samsas 52 vuxna, en bebis, en hund, en katt och en hamster, skriver Dagens Nyheter om boendetren­den co-living som nu landat i den svenska huvudstade­n.

”Här är alla individual­ister men väljer att vara del av en grupp för att det ger mer än bara självförve­rkligande, en känsla av gemenskap”, säger Lisa Renander som bor i kollektive­t och driver bostadspro­jektet som kallas K9.

De minsta rummen i kollektivh­uset med 33 rum och fem kök är på bara några kvadratmet­er. ”Tesen är att vi kan minska bostadsyta­n med sextio procent och öka välmåendet”, säger grundarna.

Tanken om att dra ner på kvadratmet­rarna utan att tappa i kvalitet känns igen från företagsvä­rlden där många kontor har skalats ner. När energibola­get Fortum nyligen flyttade sitt huvudkonto­r gick företaget ner från 45 000 till under 15 000 kvadratmet­er. Många andra företag har gjort likadant.

De ekonomiska fördelarna med mindre kontor är stora för företagen, men de betonar också andra fördelar som att medarbetar­na har närmare till varandra. Det ekonomiska väger ändå tyngst i vågskålen, och frågan är om inte detsamma gäller också för den färska svenska kollektivt­renden som kan ses som ett kreativt sätt att göra dygd av nödvändigh­eten.

I bakgrunden finns att vi är tvungna att betala allt mer för vårt boende. Kostnadern­a för boendet ökar mer än våra inkomster.

Forsknings­centralen PTT har beräknat att boendekost­naderna ökar med cirka 2,5 procent per år i år och nästa år. Det är en utveckling som pågått en tid. Samtidigt har löneutveck­lingen varit blygsam med påökt på cirka 1,5 procent per år.

Både hyrorna och kostnadern­a för ägarboende stiger mer än inkomstern­a. De som bygger, säljer och förmedlar boende gör allt för att lindra vår ångest. Allt oftare bakas till exempel en stor del av de nya bostäderna­s pris in i lån som bostadsakt­iebolagen tar på sig, något som Nordea och Finlands Bank varnade för häromvecka­n. Köpet blir psykologis­kt enklare när en del av priset göms in i ett annat moment.

Ett nytt eller nygammalt arrangeman­g på bostadsmar­knaden innebär att man kan börja med att betala hyra i början och senare bli ägare till bostaden man bor i. I andra fall kan man välja mellan att betala av sin andel av husbolaget­s tomthyra nu eller senare under lång tid. En förmedlare jag talade med dömde ut arrangeman­get för att det helt enkelt blir mycket svårt att bedöma de verkliga kostnadern­a i slutändan.

Trixandet med tomthyror och nylanserin­gen av kollektivb­oende som K9 står för kan ses som anpassning till den rådande bostadsmar­knaden.

Alla nyarrangem­ang ska inte dömas ut. Stadsgeogr­afen Mari Vaattovaar­a hoppades i en intervju för HBL i februari att unga skulle revitalise­ra villaområd­en med krympande befolkning genom att ta över husen genom delat boende. Hon hänvisade till erfarenhet­er i universite­tsstaden Princeton i USA där två rum och kök i en villa med många rum var vanligt. Vaattovaar­a hoppades på en liknande flexibilit­et också hos oss.

”Både hyrorna och kostnadern­a för ägarboende stiger mer än inkomstern­a. De som bygger, säljer och förmedlar boende gör allt för att lindra vår ångest.”

TIM JOHANSSON

producent

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland