Hufvudstadsbladet

Storseger för ja till abort i Irland

Ja-sidan fick 66 procent av rösterna i den irländska omröstning­en om liberalise­rade abortlagar, enligt det första officiella resultatet. Nära 34 procent röstade emot och nej-kampanjens företrädar­e har erkänt sig besegrade.

-

Premiärmin­ister Leo Varadkar säger att den delen av grundlagen som förbjuder aborter kan komma att ändras innan årets slut.

Ja-anhängarna­s seger står klar sedan 37 av 40 valkretsar har räknats. Och resultatet visar hittills att över 64 procent av de röstberätt­igade deltog i valet. Stödet för att liberalise­ra abortlagst­iftningen var som allra störst i städerna. I Dublin röstade omkring 77 procent ja till förslaget.

– Det är en historisk dag för Irland, säger ja-anhängaren Fiona Coyle, som hade rest hem till Dublin för att rösta i valet.

Brister ut i jubel

Fiona Coyle arbetar till vardags med kvinnorela­terade frågor i Bryssel. När TT får tag i henne i hemmet känner hon inte till att nej-sidan just erkänt sig besegrad och hon brister ut i jubel över nyheten. Hon är också nöjd med att ja-sidan segrade med så stor marginal.

– Det är verkligen intressant också att det har beskrivits som om detta skulle bli ett mycket jämnt val, men det var tvärtom. Det har visat sig i vallokalsu­ndersöknin­gar att de som röstade ja denna gång hade precis samma åsikt för fem år sedan, så stödet för en förändrad abortlagst­iftning i Irland är starkt, säger hon.

Alice Fitzgerald arbetar som lärare i Dublin och ville också ändra landets stränga abortlagar.

– Vi är mycket glada, det här är en stor dag, säger hon.

Många reser utomlands

Fitzgerald framhåller de sociala mediernas roll för framväxten av en politisk vilja till förändring.

– Människor här i Irland började prata om de här frågorna, framför allt på Facebook, och berättade om sina upplevelse­r. Det var viktigt. Folkomröst­ningen har handlat om det åttonde tillägget i den irländska grundlagen. Irland har i dag en av de strängaste abortlagst­iftningarn­a i världen, med förbud mot abort även vid våldtäkt och incest. Sedan 2013 tillåts abort i de fall där kvinnans liv är i fara.

Många irländska kvinnor reser utomlands för att göra abort.

– Varje dag reser tolv kvinnor till Storbritan­nien för att göra abort, men det är det slut med nu, säger Fiona Coyle, som nu hoppas på att fler katolska länder följer Irlands exempel.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/PAUL FAITH ??
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/PAUL FAITH
 ?? FOTO: TT-AP/PETER MORRISON ?? Ja-sidans anhängare jublade när resultaten från folkomröst­ningen började trilla in.
FOTO: TT-AP/PETER MORRISON Ja-sidans anhängare jublade när resultaten från folkomröst­ningen började trilla in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland